Copyright: Renderji
Copyright: Renderji
Copyright: Renderji
Copyright: Renderji

Wageningen Campus krijgt verzamelgebouw met houten constructie

30 april 2024, 11:23
Op de campus van Wageningen University & Research start binnenkort de bouw van Plus Ultra III, als sluitstuk van de verzamelgebouwen aan de ‘business strip’. Het gebouw is ontworpen door Proof of the sum met flexibiliteit en losmaakbaarheid als inzet, en een draagconstructie die nagenoeg volledig bestaat uit CLT.

Het nieuwe gebouw is ontworpen in opdracht van Kadans Science Partner, dat zich richt op de investering in, verhuur van en beheer van specifieke bedrijfs(verzamel)gebouwen. Zoals veel van deze gebouwen, bevat Plus Ultra III een combinatie van speciale functies: in het gebouw komt ruimte voor proeffabrieken, laboratoria, kantoren en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten.

Plus Utra III biedt ruimte voor instellingen en bedrijven die aansluiten op de kennisdomeinen van Wageningen Campus: landbouw, voeding en biobased producten, vertelt Proof of the sum. Met de toevoeging van 7.600 m2 flexibele, verhuurbare ruimte beantwoordt het aan de grote vraag naar meer ruimte voor start-ups, scale-ups en andere organisaties die bij Wageningen Campus passen.

Nieuwe openbare ruimte
De nieuwbouw vormt het laatste van drie verzamelgebouwen op de business strip van de campus. Hiermee kan de openbare ruimte tussen de drie gebouwen worden ingericht als ‘Ondernemersplein’. De entrees van alle gebouwen liggen aan dit deze openbare ruimte, die verkeersvrij en geschikt voor evenementen wordt ingericht.

Het plein krijgt verschillende ruimten en een verbindend centraal meubel. Verspreid rond de gebouwen worden nestmogelijkheden voor diverse dieren gerealiseerd. Voor de openbare ruimte werkt het architectenbureau samen met Loos van Vliet.

Hoge duurzaamheidsambities
Opdrachtgever en architecten hebben de ambitie om met Plus Ultra III de duurzaamheidsstandaard voor laboratoriumgebouwen te verhogen. Het ontwerp zet onder meer in op het reduceren van zijn voetafdruk middels het opslaan van CO2 en hergebruik van materialen, meldt Proof of the sum. De draagconstructie bestaat nagenoeg volledig uit CLT en de gevelbekleding zal bestaan uit een speciaal voor dit project ontwikkeld gerecycleerd plastic, aldus het architectenbureau.

Alle details in het ontwerp worden ontwikkeld met oog op losmaakbaarheid. Verder worden een WKO, zonnepanelen en energiezuinige installaties toegepast, en worden hoge isolatiewaardes nagestreefd. De ambitie voor Plus Ultra III is een BREEAM-NL Excellent-certificering.

Flexibiliteit
In Plus Ultra III komen de gemeenschappelijke ruimten verticaal geschakeld rond het atrium te liggen. Naar aanleiding van eigen onderzoek, zo meldt Proof of the sum, zorgt het architectenbureau in het atrium ook voor ‘gedeelde intimiteit’: verspreid over het atrium wordt een groot aantal kleinere overlegruimten – voor gemeenschappelijk gebruik – gerealiseerd. Het gebruik hiervan krijgt voorrang op grotere evenementen of bijeenkomsten.

In het ontwerp van de constructie, de installaties en de inrichting is rekening gehouden met aanpasbaarheid, zodat het gebouw tegemoet kan komen aan bijvoorbeeld wensen van zich ontwikkelende bedrijven of nieuwe huurders. De flexibiliteit van het gebouw maakt aanpassingen aan ruimten, ruimtefuncties en bijbehorende installaties zonder grote bouwkundige en installatietechnische ingrepen mogelijk.

Verbinding met de omgeving
Plus Ultra III krijgt grotendeels een dubbelhoge plint, zodat de activiteiten van de proeffabrieken, of kleinere productie-installaties, zichtbaar zijn vanaf de campus en het Ondernemersplein. Vanaf de tweede verdieping springt de gevel elke bouwlaag 10 centimeter verder naar buiten, vergelijkbaar met de gevel van Plus Ultra I. Deze beweging is een directe vertaling van Plus Ultra: ’steeds meer’.

Door de in Plus Ultra III aanwezige proeffabrieken met hun logistieke en technische vereisten, start het gemeenschappelijke atrium in dit gebouw vanaf de eerste verdieping. Hierdoor ontstaat, via een grote glazen pui die door de architecten wordt aangeduid als het ‘venster’, een diagonale verbinding van het Ondernemersplein met het hart van het nieuwe gebouw.

Om te voorkomen dat de installaties in het zicht zijn en dat er geluidshinder optreedt, worden de technische installaties opgenomen in de gevel van Plus Ultra III. Het gevelbeeld blijft consistent en de voorbijganger merkt niets van de aanwezigheid van grotere installaties. In de plint over twee bouwlagen zijn de hoofdentree aan de oostgevel en de logistieke entree aan de westgevel opgenomen. De plint verleent het gebouw een robuust voetstuk waarmee Ultra Plus III zich verankert in de omgeving.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Cepezed verbouwt voormalig gebouw Aardwetenschappen in Utrecht

31 januari, 3:42

PosadMaxwan presenteert stedenbouwkundig plan Spoorkwartier Groningen

31 januari, 12:22

Vijftig woningen op oude plek Remigiusschool Duiven

31 januari, 10:30

Oud kantongerecht Amsterdam wordt verbouwd tot Hartwig Museum

30 januari, 3:12

Tunnel onder Ketelmeer kost tussen 1,6 en 3 miljard euro

31 januari, 1:57

Meeste woningen erbij in Zuid-Holland, minste in Drenthe

31 januari, 11:26

Meer huizen en betere bereikbaarheid nodig bij bouw kerncentrales Borssele

31 januari, 9:04

Beyond Space neemt Boring Collection onder zijn hoede

30 januari, 2:22

Nederlandse bevolking groeide door, maar minder hard

30 januari, 12:19

Gortemaker Algra Feenstra breidt directie uit met Ellen Gedopt

29 januari, 11:50
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan