Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Begane grond
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Begane grond
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Copyright: Max Hart Nibbrig
Begane grond
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Begane grond
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space
Eerste verdieping
Copyright: MVSA Architects / Beyond Space

Rijkskantoor in Haarlem heeft transparanter karakter na verbouwing

3 januari, 11:31
Afgelopen jaar is het verbouwde rijkskantoor aan de Surinameweg in Haarlem opgeleverd. Naar ontwerp van MVSA Architects en Beyond Space heeft het gebouw zowel buiten als binnen een opener karakter gekregen. De belangrijkste ingreep aan het exterieur was de toevoeging van erkers op plekken waar de gevel voorheen naar binnen vouwde.

Het oorspronkelijke gebouw uit 1981 van architecten Oyevaar, Stolle en van Gool was een bewust naar binnen gekeerd gebouw: het was ontworpen voor de FIOD, de fiscale inlichtingen en opsporingsdienst, een organisatie gebaat bij geheimzinnigheid Het complex met kenmerkende gele kozijnen belandde bijna op de slooplijst omdat het gebouw gold als ontransformeerbaar.

Vanwege de ligging en de noodzaak voor een tijdelijk regiokantoor besloot het Rijksvastgoedbedrijf een paar jaar geleden toch over te gaan tot transformatie. Belangrijk uitgangspunt bij de verbouwing was om zoveel mogelijk te behouden. Toevoegingen of vervangingen van bestaande elementen dienden zoveel mogelijk circulair of biobased te zijn.

Door erkers toe te voegen aan de gevel, werden meerdere vliegen in één klap geslagen. Behalve dat het gebouw een veel transparante uitstraling heeft gekregen, bood het extra geveloppervlak de kans om de gebouwschil te verduurzamen. Een deel van de plint is geheel van glas gemaakt. Dat geldt ook voor de plint van de aanbouw in de oksel van het bestaande gebouw.

Hout
De constructie, vloeren en wanden van de aanbouw zijn gerealiseerd van hout. De 380 vierkante meter omvattende nieuwbouw, waarin een vergadercentrum is ondergebracht, is zo gepositioneerd dat er een compact gebouw ontstaat. Hierdoor krijgt het omringende groen, zoals is voorgeschreven in de gebiedsvisie van ZUS voor Schalkwijk-Midden, meer ruimte. Ook de door Copijn ontworpen (dak)tuinen dragen bij aan meer groen in het gebied. Bestaande bomen op de kavel zijn behouden.

Aan de binnenkant heeft de traditionele opzet van gangen en kantoorunits plaatsgemaakt voor een open werkomgeving. Ook hier geldt dat er zo weinig mogelijk is gesloopt. (Gebouw)elementen die wel moesten verdwijnen, zijn of gedemonteerd of hergebruikt in de aanbouw. Zo zijn wandpanelen geplaatst, die zijn gemaakt van minerale en stalen plafondplaten. Ze dienen als geluidsdemping en magneetborden en hebben tevens een esthetische functie.

Naast dat de erkers voor meer daglicht in het interieur zorgen, zijn borstweringen en het verlaagde plafond verwijderd. Ook is door de laatste ingrepen de vrije hoogte van het kantoor toegenomen, waardoor deze veel ruimtelijker wordt. Om het karakter van de betonnen wanden en kolommen te versterken zijn ze geschuurd en volledig in het zicht gelaten. Kleur wordt gebruikt aan het einde van zichtassen en om belangrijke objecten zoals entreebalie en hoofdtrap aan te geven, zodat de gebruikers op natuurlijke wijze door het pand kunnen navigeren.

Geen nieuwe fundering nodig
Omdat de erkers boven de bestaande draaglijnen en de aanbouw op de fundering van de bestaande parkeergarage zijn gebouwd, was er geen nieuwe fundering nodig. Een deel van de installaties is na een uitgebreide inspectie hergebruikt, meldt aannemer BAM Bouw en Techniek. Door de verbouwing is het energielabel gestegen van F naar A++.

Behalve de genoemde partijen was DGMR bij de verbouwing betrokken. Het vroegere kantoren- en bedrijfsgebied Schalkwijk-Midden wordt momenteel getransformeerd tot een gemengd woon- en werkgebied. Er zijn al enkele appartementengebouwen gerealiseerd, daarnaast zijn er meerdere in aanbouw.

Andere nieuwsberichten

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

Gisteren, 11:35

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan