Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, patio
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, doorsnede
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, isometrie
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond kelder
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond begane grond
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond eerste verdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond tussenverdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond tweede verdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, situatie
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten / René de Wit
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, patio
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, doorsnede
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, isometrie
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond kelder
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond begane grond
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond eerste verdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond tussenverdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, plattegrond tweede verdieping
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten
Kantongerecht / nieuw kantoor Bedaux de Brouwer Architecten, situatie
Copyright: Bedaux de Brouwer Architecten

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

28 november 2023, 14:30
Na een periode van maar liefst 86 jaar werken en ontwerpen in een villa in de bossen bij Goirle is Bedaux de Brouwer Architecten afgelopen juli verhuisd naar het voormalig Kantongerecht aan het Stadhuisplein in Tilburg.

Net als de villa is ook dit een ontwerp van Jos. Bedaux, de oprichter van het bureau. Maar waar de oorspronkelijke woonvilla, ook na verschillende uitbreidingen en aanpassingen, zich kenmerkte door de oorspronkelijke, ruimtelijke karakteristiek van gangen en kleine kamers, is het Kantongerecht een veel stedelijker gebouw. Zo heeft het meerdere verdiepingen en is het georganiseerd rondom een royale, centrale trappenhal. Voor Bedaux de Brouwer bood het monument de kans om een lang gekoesterde wens om een nieuwe werksfeer te introduceren en zich op een centrale locatie in Tilburg te vestigen. Daarbij kon het bureau de visie op erfgoed en transformatie onder eigen regie in de praktijk brengen. De foto’s die René de Wit in opdracht van het bureau maakte, brengen de historische pracht en aanpassingen, tot zover, goed in beeld.

Bakermat
Een vaak ervaren nadeel van de ruimtelijke indeling van de villa was, volgen het bureau, de steeds lastiger relatie tot de interne, integrale werkpatronen. Door de jaren heen ontwikkelde zich in het bureau steeds meer een balans van ontwerpers en bouwkundigen, die veel meer gingen samenwerken. Deze interne kruisbestuiving en groeiende behoefte aan samenwerking stond op gespannen voet met de gefragmenteerde en organisch gegroeide werkomgeving van de villa in Goirle. Het voormalig Kantongerecht is van geheel andere orde en biedt daarmee de gewenste ruimte en maat. Het is een gebouw met karakter en overmaat waar het bureau kan werken en zich kan ontwikkelen volgens de al ingezette lijn. Er zijn zowel grotere werkvloeren als meer intieme werkplekken waar werknemers zich alleen of met klanten kunnen terugtrekken. Maar er is ook voldoende ruimte om maquettes, tekeningen en monsters uit te stallen. Zo komt het spelende en experimenterende element van ontwerpen, dat het bureau koestert, weer veel meer tot zijn recht. Dat die stap vooruit in de ontwikkeling kan plaatsvinden in een 'eigen' gebouw uit het verleden maakt het allemaal nog eens extra bijzonder.

Het Kantongerecht is zowel een gemeentelijk monument als een van de symbolen van naoorlogse bouwkunst in Nederland. Het gebouw was in de in de jaren '60 een belangrijk onderdeel van de rigoureuze, stedelijke vernieuwing van de Tilburgse binnenstad. Oude en verpauperde wijken rondom het Paleisraadhuis maakten plaats voor hoogstedelijke inbreiding en de auto kreeg een dominante rol in het straatbeeld. Naast nieuwe voorzieningen, zoals wonen, werken en winkelen, werden ook de belangrijke maatschappelijke en culturele instituten rondom het oude Paleisraadhuis gesitueerd. Naast de kerk, het gemeentehuis en de schouwburg hoorde hier ook een nieuw gerechtsgebouw toe.

Eenduidig
Het ontwerp van Jos. Bedaux is een autonoom en alzijdig volume. Het perceel is nagenoeg vierkant en de ruimtelijke opzet is ontworpen als een L-vorm rondom een grote patio aan de zuidoostzijde. Binnen de L-vorm is een ruimtelijke afwisseling aangebracht van hoog en laag, ruim en smal en licht en donker. Het gebouw is georganiseerd rondom een royale centrale trappenhal. Deze hal geeft op de eerste verdieping toegang tot de grote zittingszaal die qua maat en schaal een inpandige tegenhanger van de patio vormt. Aan de buitenzijde oogt het gebouw als een massief en eenduidig volume. Het gebouw is grotendeels bekleed met lichtgrijze Muschelkalksteen. De gevels zijn afwisselend gesloten of heel transparant, maar altijd dynamisch en ritmisch. Aan de zuidoostzijde, ter plaatse van de patio, ligt de natuursteen wat hoger, waardoor de bakstenen binnenwereld zichtbaar wordt. Dit metselwerk is verfraaid met een monumentaal bakstenen kunstwerk ontworpen door kunstenaar Luc van Hoek.

Steenachtig
In het interieur is het gebruik van steenachtige materialen doorgezet. De hoofdcirculatieruimtes zijn vormgegeven met dezelfde, gelige baksteen. Op de vloer ligt Noorse leisteen met daarop een raster van wit marmer. Op het plafond is wit akoestisch spuitwerk aangebracht. De aan de gangen en centrale hal grenzende kantoren zijn sober terwijl de grote zittingszaal juist een indrukwekkend en monumentaal karakter heeft. Dit dankzij de zwarte marmoleum vloer en het zwartgeverfde, houten lattenplafond. De ontwerpvisie van Jos. Bedaux zet zich voort tot in de kleinste details. Dat is zichtbaar in de zorgvuldig vormgegeven deurkrukken, balustrades, smeedwerk en lichtarmaturen. Voor het huidige bureau is dit een feest van herkenning omdat het aansluit bij de huidige praktijk van het ontwerpen vanuit een ruimtelijke context en met de kracht van eenvoud. Met minimalistische details, in combinatie met ambachtelijke materialen, worden veel ontwerpen verder verfijnd.

Meebewegen
Het 'nieuwe' kantoorgebouw van Bedaux de Brouwer is onderdeel van een grotere, stedelijke transformatie die in het omringende gebied is ingezet. Zo wordt de aanwezigheid van auto's teruggedrongen en ontstaat meer ruimte voor voetgangers en vergroening. Het gebouw ligt daardoor op termijn aan een nieuw ingericht en autoluw plein. Naast Bedaux de Brouwer gaat het gebouw ook plaats bieden aan andere bedrijven. Zo wordt een kruisbestuiving met andere disciplines beoogd. De centrale hal en de patio lenen zich bovendien goed voor collectief gebruik. Ook zal er gebruik gemaakt blijven worden van één hoofdentree. In de plint is verder horeca met een terras aan het plein én in de patio voorzien.

Bij de aanpassingen in het interieur vormde het oorspronkelijke ontwerp, het bestaande materialenpalet en de specifieke ruimtelijke toepassing daarvan het uitgangspunt. De ingrepen staan steeds in dienst van het originele monumentale en steenachtige karakter van het gebouw. Veel installaties, systeemplafonds en lichte scheidingswanden zijn verwijderd of op subtielere wijze geïntegreerd. Ook is het aantal installaties op het dak teruggebracht en is een duurzamer en vraag gestuurd koeling- en verwarmingssysteem toegevoegd. Waar mogelijk zijn wanden, vloeren en daken voorzien van extra isolatie. Alle verdere toevoegingen en aanpassingen vinden steeds plaats vanuit de filosofie van meebewegen en nooit contrasteren. De belangrijkste toevoegingen zijn (daarom) vormgegeven in hout dat mooi aansluit bij het bestaande palet van baksteen, beton en natuursteen. Zo is het nieuwe balkon in de grote zittingszaal, dat zorgt voor nieuwe visuele verbinding tussen de eerste en tweede verdieping, uitgevoerd in zwarte, houten latten die aansluiten bij het al aanwezige zwarte lattenplafond. Ook de akoestische wanden in de vergaderruimtes en de systeemplafonds zijn van hout dat afwisselend zwart of lichtgrijs gebeitst is.

Ontwikkeling
Bedaux de Brouwer heeft de tweede verdieping, de oude archiefvloer en de grote zittingszaal op de eerste verdieping betrokken. Deze verdiepingen zijn door een nieuwe, nauwkeurig geïntegreerde houten trap met elkaar verbonden. Op de tweede verdieping bevinden zich de vaste en flexibele werkplekken en op de tussenvloer is ruimte voor ontwerp en experiment. Hier bevinden zich de bibliotheek, (digitale) overlegruimtes, de materialen- en monsteropslag en de maquettewerkplaats. Verder heeft het bureau ervoor gekozen om het meubilair uit de villa niet te vervangen maar mee te verhuizen. Het past en functioneert wonderwel goed in de nieuwe context en staat daarmee misschien wel symbool voor het bureau zelf. Hoewel de aanpassingen aan en in het gebouw nog wel even zullen voortduren voelt Bedaux de Brouwer Architecten zich als een vis in bekend en vertrouwd water.
 

Gerelateerde video's

Andere nieuwsberichten

Stedelijk Gymnasium Haarlem verbouwd en uitgebreid door Brique architecten

1 uur geleden

Terugkijken: masterclasses architecten in Haarlem

Gisteren, 14:55

Samenwerking corporaties en gemeenten in Zuidoost Brabant krijgt vervolg

Gisteren, 13:50

'Europaboulevard biedt ruimte voor duizend tot tweeduizend woningen'

Gisteren, 13:19

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

2 uur geleden

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

4 uur geleden

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

Gisteren, 10:25

Europarlement stemt in met Europese natuurherstelwet

Gisteren, 09:58

Wassenaar stemt ondanks protesten voor woningbouw op ANWB-terrein

Gisteren, 09:13

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

27 februari, 5:26
JaapJan BergRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan