Copyright: YourCaptain Luchtfotografie
Copyright: YourCaptain Luchtfotografie

Drie consortia geselecteerd om ontwerp te maken voor nieuwe bibliotheek met kantoren op de Zuidas

23 december 2021, 14:08
Onder de naam OBA NEXT moet er op de Amsterdamse Zuidas een grote bibliotheek verrijzen die een geheel gaat vormen met kantoorruimte eromheen. Deze week zijn drie consortia uitgenodigd om hiervoor een ontwerp te maken.

De nieuwe bibliotheek (8.500 m2) moet een openbare voorziening worden ‘die leren en ontwikkelen in een digitale tijd stimuleert’. Een plek waarvoor de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) samen met een breed scala aan maatschappelijke- en culturele partners gevarieerde programma’s wil ontwikkelen die voor iedereen in Amsterdam toegankelijk zal zijn.

Deze nieuwe bibliotheek, die net iets kleiner zal worden dan de hoofdvestiging op het Oosterdok, heeft de werknaam OBA NEXT gekregen. In het gebouw moet ook ruimte komen voor een openbare buurtkamer, maatschappelijke dienstverlening en een publieke fietsenstalling. Op dezelfde kavel als waarop de bibliotheek moet verrijzen, kan ook maximaal 16.500 m2 kantoorruimte komen, plus een garage voor auto’s en fietsen.

Afgelopen zomer is de gemeente Amsterdam gestart met de aanbesteding van de nieuwe bibliotheek. Als onderdeel van dat proces zijn deze week drie internationale bouwconsortia uitgenodigd om een ontwerp te maken voor de invulling van het nieuwe bibliotheek- en bedrijvengebouw op de Zuidas.

De consortia die uitgenodigd worden voor de dialoogfase zijn:
   
  • BAM Bouw en Techniek B.V., AM B.V., Deerns Nederland B.V. en architectenbureaus cepezed B.V. en Henning Larsen Architects A/S;
  • BMB ontwikkeling B.V., VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling West B.V.,  ABT B.V., Boele & van Eesteren B.V, G&S Bouw B.V., Stam + De Koning Vastgoed B.V. met architectenbureau Snøhetta Oslo A/S;
  • G&S Vastgoed B.V., Visser & Smit Bouw B.V, Arcadis Nederland B.V. en architectenbureaus Neutelings Riedijk Architecten B.V. en SO-IL EU B.V.;

De bouwconsortia zijn geselecteerd op relevante ervaring: ze hebben bewezen het ontwerpen en realiseren van een groot en uniek (publiek) gebouw in een drukke omgeving goed aan te kunnen.

Met de drie consortia zal nu een dialoogfase doorlopen worden, waarna zij hun ontwerp zullen afronden. Het consortium dat met zijn ontwerp het beste aan de gestelde criteria voldoet, zal begin 2023 bekend gemaakt worden. Het gebouw wordt naar verwachting in 2027 opgeleverd.

Martin Berendse, directeur van de OBA, is verheugd over de gekozen partijen. “Het zijn drie bouwconsortia die wereldwijd hun sporen meer dan verdiend hebben met het ontwikkelen van toonaangevende projecten op het gebied van kunst en cultuur.”

Kenniskwartier
De nieuwe bibliotheek met kantoorruimte moet verrijzen op kavel 2i op de Amsterdamse Zuidas. Deze kavel ligt in het zogeheten Kenniskwartier, tussen station Zuid en de Vrije Universiteit, aan de Mahlerlaan en naast het al bestaande NoMA House naar ontwerp van Dam & Partners.

Het is de bedoeling dat in het nieuwe gebouw de bibliotheek en de kantoren een geheel gaan vormen. Daarom wordt voor de invulling van de kantoren ingezet op een variëteit aan bedrijven en instellingen die zich richten op kennis en innovatie, waarbij ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling centraal staan. 

Ontwerpkader
De consortia gaan aan de slag met een breed Programma van Eisen. In het gebouw moet een range aan activiteiten plaats gaan vinden: workshops, debatten, exposities, studeren, het maken van audiovisuele producties, zoals vlogs, en programmeren. Ook moet het een fijne plek worden om wat te eten en te drinken.

Omdat de programmering van de bibliotheek continu in ontwikkeling zal zijn, is het van belang dat het een flexibel gebouw wordt, waarvan de indeling op ieder moment aangepast kan worden, zo geeft de OBA aan. Daarnaast moet het vanzelfsprekend een uiterst duurzaam en natuurinclusief gebouw worden.

Wat betreft de uitstraling van het gebouw vindt de OBA het belangrijk dat het gebouw een open en uitnodigend karakter krijgt en dat het herkenbaar wordt als publiek gebouw.

De aanbesteding van OBA NEXT wordt gezamenlijk uitgevoerd door de gemeente Amsterdam (bureau Zuidas) en de OBA. Daarnaast hebben zich een groot aantal maatschappelijke organisaties verbonden aan de inhoud en programmering van OBA NEXT, waaronder debatorganisatie Argan, Stichting IMC Weekendschool, Stichting Studiezalen, Giving Back, TechConnect, Huis van de Journalistiek, VU, European Cultural Foundation en House of Skills.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

MVRDV en Orange Architects ontwerpen vooruitlopend op de wederopbouw van Oekraïne

Vandaag, 17:05

Wubben.Chan ontwerpt woongebouw nabij Marconiplein

Vandaag, 11:41

Studio A Kwadraat + OMA en Schools by Circlewood winnen competitie voor eerste Innovatie Partnerschool in Weesp

Vandaag, 10:58

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

Gisteren, 14:30

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

Vandaag, 15:31

Feesttoerist ook na Stay Away-campagne aangetrokken tot Amsterdam

Vandaag, 12:19

PvdA'er Henk Nijboer moet sociale agenda in aardbevingsgebied vormgeven

Vandaag, 09:57

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

Gisteren, 16:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

Gisteren, 14:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

Gisteren, 11:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan