Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos

Nieuwe Bibliotheek Goes weerspiegelt stad en omgeving

6 oktober 2021, 12:30
De inwoners van Goes en omstreken hebben onlangs een nieuwe bibliotheek in gebruik kunnen nemen. Het interieur naar ontwerp van aatvos heeft als middelpunt een typisch Zeeuws schuurhuis, waarin diverse verbindende  functies een plek hebben gekregen.

Bibliotheek Goes, een vestiging van Bibliotheek Oosterschelde, verhuisde naar een nieuwe locatie en ligt nu naast Theater de Mythe. De verhuizing van de bibliotheek draagt bij aan een concentratie van culturele functies in het centrum. De benadering van aatvos is bij projecten als deze veelal die van het interieur als Third Place; zo ook bij Bibliotheek Goes.

Sociale functie
Samen met het bibliotheekteam en andere belanghebbenden heeft het bureau de bibliotheek willen positioneren als “een instrument voor stedelijke vernieuwing en verbeterde socialisatie”, legt Aat Vos, creative director van het bureau, uit. Om daarbij de kans op succes zo groot mogelijk te maken moet het project voldoen aan criteria als laagdrempeligheid, zichtbaarheid, bruikbaarheid, veiligheid, comfort en een gastvrije beleving van de plek, zo geeft hij verder aan.

Door daar bovendien een vleugje informaliteit aan toe te voegen, wordt de bibliotheek een plek die je volgens Vos bezoekt voor ‘time well spent’ in plaats van ‘time well saved’. Daarnaast biedt het interieur van de nieuwe bibliotheekvestiging een mix aan vormen, stijlen en sferen, het interieur aan behoeften van verschillende karakters van de gebruikers voldoet en een divers publiek zich welkom voelt.

Diversiteit aan plekken
Middelpunt van het interieur vormt een ‘Zeeuws schuurhuis’, opgetrokken uit hergebruikt hout, als een verwijzing naar de landelijke omgeving. De contouren van het bouwwerk herbergen verschillende functies, zoals een cursusruimte, een café met terras, werkplekken, een podium en een amfitheater of leestuin, waar kinderen kunnen kruipen en klauteren, legt aatvos uit.

Andere bijzondere plekken in de bibliotheek zijn een werkplaats met een eigen keuken, ‘woonkamers’, een ruim aantal omsloten zitplekken – door het bureau aangeduid als ‘cocons’ – en gemeenschappelijke leestafels. De achterwanden van de cocons zijn voorzien van geabstraheerde typisch Goese taferelen, die de oplettende bezoeker wellicht zal herkennen.

Zachte materialen en stedelijke sfeer
In de leestuin kunnen kinderen zelfstandig een plekje uitzoeken; de familiekamer komt tegemoet aan ouders met peuters en kleuters door het gebruik van zachte materialen en een groot vloerkleed. In de tuinkamer is een groener en stedelijker karakter nagestreefd met een combinatie van planten, een werkbar en picknicktafels.

De suggestie van een stedelijke omgeving, waarin de bezoeker vrijelijk kan verblijven en ontdekken, heeft het bureau versterkt met een klinkervloer. “We wilden bezoekers het gevoel geven dat ze net zo vrij zijn in de bibliotheek als buiten op straat”, zegt Jasper Poortvliet, architect bij aatvos.

Om bij het dwalen door de bibliotheek niet het spoor bijster te raken heeft het bureau een ‘stadslicht’-bewegwijzering ontworpen, die helpt de juiste route te vinden. 

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan