Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos
Copyright: Marco Heyda/aatvos

Interieur als wonderland voor kinderbibliotheek Gütersloh door aatvos

1 september 2021, 12:30
De stadsbibliotheek van Gütersloh in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen staat aan het begin van een grootschalige modernisering. Als eerste is de kinderbibliotheek opnieuw vormgegeven, waarbij aatvos de jonge bezoekers mogelijkheden voor leren en expressie biedt in een omgeving met zowel vertrouwde als onverwachte interieurelementen.

De bibliotheek ligt in het historische hart van de Duitse stad Gütersloh. Ze opende in 1984 de deuren als geschenk van wijlen Güterlohse ondernemer en oprichter van de Bertelsmann Stiftung, Reinhard Mohn. Naar diens wens werd bij het ontwerp voor de bibliotheek functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid sterk in acht genomen.

De stadsbibliotheek van Gütersloh geldt sindsdien als een van de eerste voorbeelden van moderne bibliotheekarchitectuur in Europa, vertelt aatvos. De instelling is toekomstgericht, wat betreft media up-to-date, maar de nadruk ligt op haar sociale functie. Echter, het interieur is inmiddels gedateerd en vraagt een grondige vernieuwing.

Domein voor de kinderen
Bertelsmann SE heeft ter gelegenheid van de verjaardag van eigenaresse Liz Mohn, weduwe van de oprichter, een gift gedaan waarmee de omvangrijke modernisering kon starten. Besloten werd te starten met het domein van de jongste en toekomstige gebruikers: de kinderbibliotheek, die onlangs de deuren heeft geopend als de Liz-Mohn-Kinderbibliothek.

Aatvos ontwikkelde een visie voor de interieurarchitectuur in workshops met zowel de opdrachtgever als de trainer en bibliotheekconsulente Julia Bergmann. Het streven was om tegemoet te komen aan het plezier van bewegen, spelen en leren voor kinderen van nul tot twaalf jaar, en er daarbij voor te zorgen dat ze meer willen zien, ontdekken en beleven.

Vertrouwd en onverwacht in evenwicht
Een wandeling door de kinderbibliotheek is vormgegeven als een ‘ontdekkingsreis in wonderland’. Daarbij is gebruik gemaakt van een klassiek dramatische structuur, met achtereenvolgens stijging van de actie, climax en dalende actie.

Dit moet ervoor zorgen dat de jonge bezoekers niet overweldigd worden. “Op deze manier creëerden we een aangename balans tussen vertrouwde en onverwachte elementen en zorgen we voor precies de juiste hoeveelheid prikkels voor de bezoekers van de Liz-Mohn-Kinderbibliothek”, legt Hélène IJsselstein, interieurarchitect bij aatvos, uit.

Zachte en warme wonderwereld
In de kelder zijn alle boekenkasten langs de muur geplaatst. De boeken, tijdschriften en andere media geven het vertrouwde aanzicht, maar de kasten geven ook de eerste aanwijzingen voor de ontdekkingsreis. De houten poten en uitbouwsels aan de bovenkant geven de suggestie van een geheimzinnig sprookjesbos.

Opvallend is ook dat de kasten op enige afstand van de muren staan, zodat kinderen er achter kunnen kruipen. Groen vilt achter de boekenkasten draagt bij aan een aangename akoestiek, maar is ook zacht en prettig om tegenaan te zitten, legt het ontwerpbureau uit.

Dieper in de kinderbibliotheek valt steeds meer te ontdekken, zoals kleurrijke huisjes in verschillende vormen, vogelnestjes van riet en een evenementenruimte met amfitheater. De ruime toepassing van hout zorgt voor een warme omgeving, die rijkelijk is gevuld met comfortabele (zit)kussens. Met de toepassing van een kleurverloop heeft het bureau gestreefd naar het gevoel van eindeloze diepte en ruimtelijkheid.

Het souterrain is op een open manier verbonden met de eerste verdieping, leggen de ontwerpers uit. Hier bevindt zich een galerij waar de kinderen zich hoog in de bomen kunnen wanen, aldus aatvos. Verder is er een ruimte waar leerlingen bordspellen kunnen spelen en huiswerk kunnen maken.

Verbinding met geheel
Tijdens de uitgebreide ontwerpsessies hebben de teams van aatvos en de bibliotheek steeds in het oog gehouden hoe de kernprincipes voor de nieuwe kinderbibliotheek ook toepasbaar zouden zijn op de rest van het gebouw. “We hebben telkens ingezoomd op de kinderbibliotheek met de hele Stadsbibliotheek in ons achterhoofd”, zegt creatief directeur Aat Vos. “Alleen zo’n holistische aanpak kan tot duurzame resultaten leiden.”

Andere nieuwsberichten

Tiny Houses in de sociale huur als toekomstbestendig ontwikkelmodel

24 mei, 2:30

Bouw woongebouw van BULK architecten en General Architecture gestart

24 mei, 10:40

Faculteit ITC van Universiteit Twente uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2024

23 mei, 8:30

Kerk hervindt buurtfunctie als supermarkt

23 mei, 2:39

EU-partijen beloven zich in te zetten voor betere huisvesting

24 mei, 9:40

De Jonge is nog niet tevreden over woningbouwbeleid Zuid-Holland

24 mei, 9:00

Dashboard voor biodiversiteit kleurt vooralsnog oranje en rood

23 mei, 12:05

Buro Lubbers breidt directie uit

23 mei, 11:40

Francine Houben geëerd met NAF Ambassadors’ Award 2024 voor transformatie van Martin Luther King Jr. Memorial Library

22 mei, 9:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

21 mei, 10:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan