SO-IL benadert bibliotheek als gemeenschapstafel
12 juli 2018, 17:41
Het architectenbureau SO-IL heeft, in samenwerking met JKURTZ Architects, de ontwerpcompetitie voor een filiaal van de Openbare Bibliotheek van Cleveland, Ohio gewonnen. Hun ontwerp gaat uit van het idee dat de bibliotheek met toegang tot informatie bijdraagt aan sociale cohesie.
De nieuwe bibliotheek vervangt de bestaande Martin Luther King, Jr. Branch Library, onderdeel van de Cleveland Public Library. Het huidige onderkomen is aangekocht door een projectontwikkelaar, die van zins is om daar een nieuw gebouw te realiseren, vertelt Florian Idenburg, architect-partner in SO-IL.
Daar staat tegenover dat de ontwikkelaar het bibliotheekfiliaal elders moet terugbouwen, legt Idenburg uit. “Het is gebruikelijk in de Verenigde Staten dat ontwikkelaars publieke functies meenemen in hun projecten.” De nieuwe MLK-bibliotheek komt in de plint van een appartementengebouw.
Nieuwe rol van bibliotheek
Het ontwerp van SO-IL en JKURTZ is een herdefiniëring van de bibliotheekarchitectuur in de 21e eeuw, aldus de architectenbureaus. Ze willen hiermee invulling geven aan de veranderde behoeften van het personeel, de individuele gebruikers en de gemeenschappen.
De MLK-bibliotheek vervulde al een belangrijke functie in educatie en dienstbaarheid aan de lokale gemeenschap. De visie van openheid en verbinding wil de bibliotheek in het nieuwe onderkomen voortzetten. Het winnende ontwerp van SO-IL en JKURTZ moet dit ondersteunen met een structuur die “zowel egalitair als iconisch” is, aldus de architecten.
“Het gebouw is een redelijk eenvoudig volume”, zegt Idenburg. “Met een gefacetteerde façade die zowel reflecteert als zicht naar buiten en binnen toelaat. Een luifel rondom, met een groendak, vormt de scheiding tussen de bibliotheek en het woongebouw erboven.”
Enorme tafel
De kern van het ontwerp echter, is de introductie van een enorme en multifunctionele tafel. Het concept is gebaseerd op de ‘Table of Brotherhood’, een even eenvoudige als hoopvolle metafoor uit de ‘I Have a Dream’-toespraak van Martin Luther King uit 1963, die de architecten inspireerde voor het interieur.
Idenburg legt uit dat als het ware het gehele interieur bestaat uit die “gigantische tafel, waar mensen aan kunnen werken, lezen en discussiëren, maar ook op kunnen zitten, et cetera.” De tafel fungeert tevens als podium voor de verschillende activiteiten die de bibliotheek ontplooit.
Toegang tot informatie
Het belangrijkste is dat de bibliotheek niet meer in de eerste plaats een plek met boeken is, legt Idenburg uit, maar een plek die de sociale cohesie in stand houdt en de minderbedeelden mogelijkheden biedt en toegang verschaft tot diensten.
“In die zin is de tafel zowel een metafoor – een plek aan de tafel van de gemeenschap – als een daadwerkelijke plek om dingen te leren, gedaan te krijgen, te maken of te bespreken”, zegt Idenburg. Mede-oprichter van het bureau Jing Liu zegt: “In een toenemend ongelijke wereld is de toegang tot mogelijkheden en informatie essentieel voor sociale cohesie.”
SO-IL en JKURTZ lieten met hun winnende voorstel twee andere genomineerde architectenteams achter zich.