Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Copyright: Iwan Baan
Begane grond
Copyright: SO-IL
Eerste verdieping
Copyright: SO-IL
Tweede verdieping
Copyright: SO-IL
Copyright: SO-IL
Copyright: SO-IL
Derde verdieping
Copyright: SO-IL
Vierde verdieping
Copyright: SO-IL
Dak
Copyright: SO-IL
Een New Yorks woongebouw met licht, lucht, privacy en collectiviteit
In het westelijk deel van Brooklyn, New York, ligt de voormalige (licht-)industriële buurt Gowanus. Voor een kavel op de hoek van straat die een revitalisatie ondergaat, ontwierp architectenbureau SO-IL een appartementengebouw. Dit gebouw kent niet de gebruikelijke opzet; de architecten hebben kwaliteiten die in de verdichtende stad zeldzamer worden – licht, lucht, (gedeelde) buitenruimte én privacy – terug willen brengen.
Gowanus kent een grote diversiteit aan woningtypologieën, uiteenlopend van straten met de historische brownstone-huizen tot lage woonblokken en hogere appartemententorens, omgeven door groen. Het project 450 Warren ligt op de hoek van een bomenrijke straat met karakteristieke ‘brownstones’. SO-IL ontwierp hier voor de lokale ontwikkelaar Tankhouse een gebouw dat zich laat beschrijven als een cluster van achttien efficiënte wooneenheden met een hoge mate van privacy en tegelijkertijd mogelijkheden tot collectiviteit.
Buiten aan de binnenzijde
Drie binnenplaatsen, voorzien van groen, delen het blok als geheel op in een aantal losjes verbonden volumes. Een paar kleinere openingen verbinden de binnenzijde van het blok met de straat. De porositeit die hiermee ontstaat zorgt ervoor dat licht in het hart van het blok dringt en van binnenuit de bomen in de straat zichtbaar zijn. Een getextureerde gevel-afwerking strekt zich rond de volumes, aan zowel de straatzijde als bij de binnenplaatsen, wat resulteert in wisselende schaduwwerking in de loop van de dag en in de verschillende seizoenen.

“Een gemeenschap betekent gedeelde ruimten om samen te leven en te ontspannen, maar ook informele interactie”, zegt SO-IL. In het binnengebied zorgt een reeks galerijen, bruggen en trappen voor horizontale en verticale verbindingen, zowel fysiek als visueel. Hier zien de bewoners van 450 Warren elkaar lopen aan de andere kant van de binnenplaatsen, of treffen ze elkaar in de tuin of in ‘de gedeelde gang’ van het gebouw. Netten als afscheiding in plaats van muren zorgen voor doorzichten en lichtinval.
Geleidelijke overgang
Het gebouw kent geleidelijke overgangen van collectieve naar privéruimten. Elk appartement heeft een soort veranda, die vergelijkbaarwerken als de trappen van de brownstone-huizen in de buurt: een zone tussen binnen en buiten, tussen gemeenschappelijk en individueel. De appartementen hebben ook alle privé-buitenruimten: grote terrassen als een uitbreiding van de leefruimten binnen en balkons als een buffer tussen de straat en de hoofdslaapkamers.
Dankzij de binnenplaatsen heeft elk appartement ook ramen aan drie of zelfs vier zijden; tegelijkertijd zijn er niet of nauwelijks woningscheidende muren. Met variatie in raamafmetingen heeft SO-IL voor elk appartement gestreefd naar verschillende sferen met daglichtinval en weloverwogen gekaderde uitzichten op de binnenplaatsen en de buurt.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan