Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Axonometrie
Copyright: Lüchinger Architects
Begane grond
Copyright: Lüchinger Architects
Eerste verdieping
Copyright: Lüchinger Architects
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak
Copyright: Thijs Wolzak

Innovation Center is als een opengewerkte machine

30 oktober 2019, 11:47
Langs de oever van de Noord in Hendrik-Ido-Ambacht groeit de bedrijfscampus van Bolidt, fabrikant van gietvloeren en kunststoftoepassingen. Onlangs is hier het Bolidt Innovation Center toegevoegd, waarvan architectuur, interieur en het belevingsconcept in nauwe samenwerking tussen Lüchinger Architects en Kossmann.dejong tot stand zijn gekomen. RoosRos architecten is verantwoordelijk voor de technische uitwerking.

Aanvankelijk vroeg Bolidt louter om een flinke uitbreiding van opslagruimte en de fabriek, vertelt Joris Lüchinger, wiens bureau al in 2013 begon met een masterplan voor de campus van het bedrijf. Lüchinger heeft daarbij in verschillende scenario’s de potentie van de locatie aan de Noord inzichtelijk gemaakt. De komst van een halte voor de waterbus aan de Noordkade was cruciaal.

Ook voor gasten
“Op dat moment besloot Bolidt om de nieuwbouw ook in te zetten om zijn klanten de producten en het bedrijf in werking laten zien”, legt Lüchinger uit. “Om het gebouw meer dan een fabriek met een showroom te maken, moest er een verhaal worden toegevoegd. Na meerdere gesprekken, onderling en met diverse experience architecten, zijn we de samenwerking aangegaan met Kossmann.dejong.”

Met de uitbreiding is de entree van de campus nu gericht op de rivier, waar de onderneming een eigen steiger heeft voor ontvangst van de gasten. De benadering over het water – en daarmee langs een aantal grote projecten waaraan Bolidt een bijdrage heeft geleverd – is een belangrijk uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van het plan.

Activiteiten onder een dak
Na aankomst is er geen twijfel over het middelpunt van de campus, leggen de architecten uit: het Bolidt Innovation Center. Lüchinger Architects heeft een gebouw ontworpen dat zich kenmerkt door vloeiende lijnen en transparantie. De nieuwbouw brengt een logistiek centrum, opslagruimte, laboratoria, brainstorm- en presentatieruimten samen onder een dak.

Achter een hoge glazen pui ligt een driehoekige open ruimte met een vrije overspanning tot zestien meter. Vanaf een glazen balkon heeft de bezoeker hier zicht op een vloer met interactieve proefopstellingen, aan de andere zijde op de activiteiten van de onderneming.

De verdiepingen worden ontsloten met een trap en een volledig transparante lift. Op de bovenste verdieping ligt de boardroom en een lounge waar werken, lunchen en brainstormen samenkomen. Het dek van het dakterras, gelegen boven de driehoekige hal, is door Kossmann.dejong ontworpen als een staalkaart van Bolidts mogelijkheden.

Chemie
Door de open plattegronden en de ruime toepassing van glas zijn verschillende programmaonderdelen gelijktijdig te zien.“Ik wilde geen iconisch gebouw ontwerpen, maar een soort opengewerkte machine maken, waarin het werk doorgaat en de bezoekers de verschillende facetten van het bedrijf kunnen zien”, zegt Lüchinger.

Kossmann.dejong heeft zijn concept daarin geïmplementeerd. Het leidmotief daarvan is chemistry: bedrijfsonderdelen, klanten, ondernemingen, disciplines en grondstoffen gaan allemaal onderlinge reacties aan, wat telkens iets nieuws oplevert. Voorwaarde daartoe is transparantie, dat onder invloed van de ‘experience architects’ nog nadrukkelijker in de architectuur werd opgenomen.

“In nagenoeg wekelijks overleg heeft Kossmann.dejong de verhaallijn ontwikkeld en heeft Lüchinger Architects de architectuur en detaillering waar nodig daarop aangepast”, zegt de architect. De vloeiende lijnen van de architectuur heeft Kossmann.dejong dan weer laten terugkomen in het ontwerp van interieurelementen zoals de labtafels en de zogenoemde ‘exhibits’.

Gespreksaanleidingen
De routing door het gebouw is niet vastgelegd. Bezoekers kunnen met medewerkers van Bolidt dwalen door het gebouw; overal zijn plekken gecreëerd  die aanleiding kunnen geven voor een verdiepend gesprek of waar bezoekers ‘deel worden van de chemistry’. Zo kan de gast in de labs eigen monsters laten samenstellen of onder leiding van specialisten experimenteren in de ‘Bolidroom’.

De chemie heeft Kossmann.dejong grafisch weergegeven op de vloer van de begane grond, eerste en tweede verdieping met een patroon van lijnen en bollen. Die zijn uitgevoerd in verschillende kleuren, waarbij elke kleur voor een thema staat, zoals duurzaamheid, veiligheid of energie.

Op het kruispunt van lijnen staan ook de interactieve exhibits, waar de bezoeker meer kan leren over het bedrijf. “Je zoomt in tot op moleculair niveau, kunt zelf monsters testen door ze aan de heftigste krachten bloot te stellen of ervaren wat er bij komt kijken om een cruiseschip van 5.000 m2 dek te voorzien”, geven de architecten als voorbeelden.

Film
“Op een gegeven moment in de tocht door het gebouw, meestal aan het einde, beland je in de centrale open ruimte”, vertelt Lüchinger. “Die verandert dan in een theater. Gordijnen met kleine gaatjes erin, die licht doorlaten als een sterrenhemel, gaan automatisch dicht en een projectiescherm komt naar beneden, waarop een film wordt geprojecteerd.”

Gezeten op een volledig glazen tribune – ontworpen door Lüchinger Architects – neemt een korte film de bezoeker mee langs verschillende aspecten van de onderneming, bij wijze van apotheose. Tegelijkertijd gaan er in de aangrenzende labs gordijnen dichten en lichten aan, zodat het werk in de ‘open machine’ kan doorgaan. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 215 appartementen op oude kantoorlocatie in Amersfoort gestart

2 uur geleden

Woningbouwcomplex Kop Dakpark geïnspireerd op winnend ontwerp Europan

Vandaag, 10:36

Tentoonstelling Unravel in Stedelijk naar ontwerp van Donna van Milligen Bielke & Ard de Vries

Vandaag, 09:40

Dak Maritiem Museum verandert tijdens Dakendagen in Rotterdam Rooftop Roetsj

Gisteren, 12:10

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Vandaag, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Vandaag, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

Gisteren, 15:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

Gisteren, 14:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

Gisteren, 10:09

Woningbezitters Groot-Brittannië dragen huis massaal over aan kinderen

29 november, 1:21
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan