Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Begane grond
Copyright: Wiel Arets Architects
Eerste verdieping
Copyright: Wiel Arets Architects
Vierde verdieping
Copyright: Wiel Arets Architects
Straatgevel
Copyright: Wiel Arets Architects
Doorsnede
Copyright: Wiel Arets Architects
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Copyright: Jan Bitter
Begane grond
Copyright: Wiel Arets Architects
Eerste verdieping
Copyright: Wiel Arets Architects
Vierde verdieping
Copyright: Wiel Arets Architects
Straatgevel
Copyright: Wiel Arets Architects
Doorsnede
Copyright: Wiel Arets Architects

Wiel Arets realiseert dubbel wooncomplex met glazen gevelbekleding

26 september 2019, 13:31
The Double is een recent voltooid luxe wooncomplex in het centrum van Amsterdam, bestaande uit twee volumes aan respectievelijk de straat en de gracht. Wiel Arets Architects (WAA) heeft de gevels ontworpen met een opvallende gevelbekleding van glazen platen en grote ramen, waarvan de kozijnen door het gevelvlak steken.

Het nieuwe wooncomplex omvat in totaal 45 wooneenheden, waarvan zes penthouses.  Vier penthouses bevinden zich op de bovenste twee verdiepingen van het volume aan de gracht; de andere twee penthouses liggen op de hoogste verdieping van het volume aan de voorzijde.

Gescheiden en verbonden
Het voorste volume is zes verdiepingen hoog en het volume aan de grachtzijde telt vijf verdiepingen. Tussen de twee volumes ligt een binnenplaats voor de bewoners; een gemeenschappelijke ondergrondse parkeergarage verbindt beide gebouwdelen.

Op de begane grond van het straatvolume bevindt zich een ruime lobby, die van de entree tot de binnenplaats strekt. Vanuit de lobby daalt een marmeren trap af naar de parkeergarage en de individuele opslagruimten van de bewoners. Grenzend aan de lobby ligt een fitness-ruimte en spa met sauna, die door de bewoners vrij gebruikt kunnen worden, maar ook openbaar toegankelijk zijn.

Grijs geschilderd glas
Het gebouw is geheel bekleed met gepotdekselde, glazen platen. Die zijn aan de achterzijde grijs geschilderd, zodat het gebouw nooit vanwege verwering opnieuw hoeft te worden geverfd, aldus WAA. De glasplaten vertonen aan de voorzijde een reliëf, wat het gevelvlak een subtiele golvende textuur verschaft en zorgt voor een spel van glinsterend licht en schaduw.

De schaal van deze glazen platen refereert aan het overvloedig aanwezig baksteen bij de gebouwen in de straat, legt WAA uit. Het monumentale karakter dat de gevels door de glazen platen krijgen, heeft het architectenbureau nog versterkt door de enorme vierkante ramen die als het ware door de gevel zijn gestanst.

Terrassen
De plattegronden van de meeste wooneenheden zijn identiek. Alle woningen zijn uitgevoerd met een witte polyurethaan gietvloer, zwarte lichtschakelaars en contactdozen, en een centrale beveiliging.

De terrassen van de woningen op de begane grond grenzen direct aan de gemeenschappelijke binnenplaats, om de bewonersgemeenschap tot onderling contact te stimuleren. De wooneenheden aan de grachtzijde hebben bovendien Franse balkons die uitkomen op het water.

Afwijkend is de woning met een split-level-indeling en een eigen aanlegsteiger. Het hekwerk van de loggia kan worden neergelaten om eenvoudig in de boot te stappen.

De hekwerken, legt WAA uit, zijn feitelijk de balustrades die alle terrassen en buitenruimten van het complex op elkaar laten aansluiten. Ze zijn speciaal voor het project ontworpen en zorgen voor privacy doordat ze onder een hoek het zicht verminderen, terwijl ze vanuit de woningen doorzicht behouden, door de omgevouwen bovenzijde.

Penthouses
De twee penthouses op de bovenste verdieping van het grachtvolume zijn elk ongeveer 200 m2 groot en hebben een eigen dakterras van circa 60 m2. De daaronder gelegen penthouses hebben geen dakterrassen. De twee penthouses in het voorste volume zijn ongeveer 170 m2 groot en hebben wel elk een terras van zo’n 60 m2.

Deze twee penthouses hebben grote ramen die schuin zijn geplaatst, waardoor de bewoners zicht hebben op de lucht – in plaats van het verkeer beneden, aldus WAA.

Alle liften, deuren en wooneenheden in het complex zijn toegankelijk met een elektronische sleutelkaart. Via een speciale app is ook toegang met de smartphone mogelijk. Het luxe wonen wordt afgemaakt met een 24-uurs conciërge-, schoonmaak- en wasservice.

Archeologie
Het gebouw ligt aan de oostelijke rand van het Amsterdamse centrum, wat bij de bouwwerkzaamheden om voorzichtigheid vroeg. Bij de voorbereiding van de fundering stuitte men op archeologische relicten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Nadat de gemeente een aantal maanden de opgravingen en studie had verricht, kon de bouw weer verder.

Andere nieuwsberichten

Het Cultuurfonds kent €100.000 toe aan project ontworpen door Common Practice in gemeente Koggenland

Gisteren, 18:01

MIX architectuur ontwerpt blok met woningen en supermarkten in Crooswijk

Gisteren, 13:00

Winnaars prijsvraag Europan 17 bekend

Gisteren, 12:08

Koschuch Architects ontwerpt woontoren in Haarlem Schalkwijk

Gisteren, 09:48

Resultaten ontwerpmanifestatie Bouw Anders gebundeld in boek

Gisteren, 14:57

IMF-bewindvoerder: landen denken heel verschillend over klimaat

Gisteren, 10:14

Zuid-Holland: deadline landelijk gebied niet haalbaar, Rijk moet bewegen

Gisteren, 09:08

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

5 december, 2:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

5 december, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

5 december, 9:32
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan