'Kabinetsplannen woningmarkt goede stap, maar niet voldoende'

21 september 2022, 10:11
Makelaarsvereniging NVM zegt met ‘genoegen te constateren dat de politiek de wooncrisis op Prinsjesdag 2022 nog steeds als prioriteit ziet’. Maar de NVM blijft zich grote zorgen maken over de verder vastlopende woningmarkt en de steeds groter wordende woningnood.

Volgens de makelaarsvereniging hapert de nieuwbouw van 900.000 woningen en stokt de doorstroming op de markt, ondanks alle ambities van het kabinet. “Voor starters is het bijna onmogelijk een woning te bemachtigen, gezinnen kunnen niet doorstromen en voor senioren zijn er lokaal geen juiste woningen beschikbaar. De markt zit stevig in het slot en komt alleen in beweging met een praktische, realistische en gezamenlijke aanpak. Daar moeten overheid, belangenorganisaties en bedrijfsleven elkaar echt in gaan vinden. Want 2023 moet het jaar van de waarheid worden.”

“De ambities van onze woonminister zijn groot. Nieuwe plannen worden in hoog tempo gepubliceerd met op het eerste oog sympathieke vormen van regulering om de schaarste te herverdelen, vooral betaalbaar te bouwen en bepaalde groepen meer kans op een woning te geven. De huidige marktdynamiek kenmerkt zich door een snel stijgende hypotheekrente en oplopende bouw- en energiekosten. De regulering van de minister komt nu bovenop deze prijs- en risicoverhogende factoren. Beleggers en ontwikkelaars stellen zich hierdoor terughoudend op bij de realisatie van projecten waardoor de doorstroming stokt”, aldus waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen.

Onzekere winter
Vereniging Eigen Huis noemt de maatregelen van het kabinet ‘positief’, maar is bang dat ze ‘niet verhinderen dat velen een onzekere winter tegemoet gaan’. Zo pleit de vereniging ervoor dat woningen die zijn aangesloten op het warmtenet ook in aanmerking komen voor het prijsplafond. Daarnaast moet het kabinet inzetten op een versnelde aanpak van isolatiemaatregelen, zodat woningeigenaren ‘nog deze winter hun verbruik zo snel mogelijk kunnen verminderen’.

Ook de Woonbond vindt dat het kabinet stappen in de goede richting zet, maar dat er meer nodig is. De belangenvereniging voor huurders vindt onder meer dat er meer koopkrachtcompensatie nodig is, bijvoorbeeld door het minimumloon verder te verhogen.

Wel vindt de Woonbond het ‘goed’ dat het kabinet nog dit jaar de energieprijsstijgingen gaat compenseren. Veel huurders in een onzuinige woning kunnen namelijk moeilijk meer besparen, verklaart de bond. Ook het prijsplafond voor energieverbruik kan daarbij ‘voor meer lucht’ zorgen, maar laten toch nog ‘te hoge stijgingen van de energierekening toe’.

Daarom zou de Woonbond graag zien dat de meest onzuinige woningen versneld worden verduurzaamd. “Uiteindelijk is energie besparen het duurzaamst en het betaalbaarst. Dan moet je toch echt eens werk maken van de huurwoningen waar de warmte het raam zo weer uitwaait”, aldus directeur Zeno Winkels van de Woonbond.

De verhoging van de huurtoeslag is volgens de belangenvereniging ‘een goede stap’. Ook met het naar voren halen van de huurverlaging, van 2024 naar 2023, is de bond ‘blij’, al zou die ook voor lage inkomens in de commerciële sector moeten gelden.

Noodzakelijke steun in de rug
Corporatiekoepel Aedes noemt het eerder ingaan van de huurverlaging ‘een noodzakelijke steun in de rug voor huurders’, net als het aangekondigde prijsplafond voor energie. “Verder draagt de stijging van het minimumloon eraan bij dat mensen met een smalle beurs oplopende kosten kunnen betalen”, klinkt het.

De komende jaren wil Aedes meer gaan inzetten op de verduurzaming van woningen, waar het kabinet meer geld voor heeft gereserveerd. “Gemiddeld heeft een corporatiewoning label B, maar er zijn ook nog steeds woningen met EFG-labels. Die gaan corporaties met voorrang aanpakken. Als de bouw meer capaciteit kan vrijmaken voor verduurzaming, staan corporaties klaar om te investeren in het nog sneller energiezuiniger maken van de sociale woningbouw.”

Bron: ANP
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Vandaag, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Vandaag, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Vandaag, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Vandaag, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Vandaag, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Vandaag, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Vandaag, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

Gisteren, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan