Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig

Kevin Veenhuizen Architects voorziet woonhuis van zigzaggende uitbreiding

20 januari 2022, 13:24
In opdracht van een stel van middelbare leeftijd heeft Kevin Veenhuizen Architects een jaren-zestigwoning in Uithoorn voorzien van een uitbreiding in een opvallende zigzaggende vorm. De nieuwe leefruimten openen zich naar het terras en de waterkant; in het nieuwe centrum van de woning zorgt een vide voor extra daglicht van boven.

De opdrachtgevers van het project hadden het huis recent geërfd, vertelt Kevin Veenhuizen Architects. Eén van hen is opgegroeid in deze woning uit de jaren zestig van de vorige eeuw en nu moest het een thuis voor hen beide worden. Het architectenbureau maakte samen met het stel een plan voor een eigentijdse uitbreiding en verduurzaming van het bestaande deel.

De garage is aan de achterzijde vier meter ingekort, om een betere verbinding tussen de leefruimten en de tuin aan de zijkant te creëren. Daarnaast wilden de bewoners en de architecten het ontwerp afstemmen op de magnolia aan de waterkant. Dit heeft geresulteerd in de zigzaggende vorm van de aanbouw.

Vide
De vloer van de voormalige slaapkamer op de eerste verdieping is verwijderd om een vide te creëren. In deze dubbelhoge ruimte is de eetkamer gesitueerd; ze werkt als schakel tussen de andere leefruimten. Met de uitbreiding is deze ruimte centraal in de woning komen te liggen; door de extra hoogte, met daglicht en frisse lucht van boven, heeft het architectenbureau kwaliteit aan deze ruimte willen toevoegen.

De eetkamer met vide vormt ook de plek waar oud en nieuw elkaar treffen. In het plafond zijn nog duidelijk de rechte lijnen van de originele constructie te zien, die een interessante combinatie maken met de schuine lijnen die de zigzaggende aanbouw introduceert in het interieur – herkenbaar in bijvoorbeeld de vloerafwerking – en de nieuwe ronde wand van de bijkeuken.

Hout
De zigzaggevel van de aanbouw is opgebouwd uit dragende stijlen van cumaruhout aan de buitenzijde, met daarachter glas. De constructieve, diepe stijlen werken ook als filter van het daglicht en zorgen voor een veranderende sfeer in het interieur gedurende de dag, legt het architectenbureau uit.

De kleuren van de achtergevel zijn geïnspireerd op het lichtbruine metselwerk van de bestaande woning en het donkergroene water, aldus Kevin Veenhuizen Architects. Het palet van het donkere cumaruhout en de geelgrijze aluminium kozijnen is doorgezet in het interieur: de tinten komen terug in de keuken, het terrazzo keukenblad en de vloer.

In de voorkamer is voornamelijk eikenhout in een lichtere tint gebruikt, in combinatie met een donkerrode kleur.

Toekomstbestendig
Aangezien de opdrachtgevers zichzelf in dit huis oud zien worden, heeft het architectenbureau in het ontwerp rekening gehouden met de toekomstbestendigheid van de woning. Zonder aanpassingen kan de voorkamer fungeren als gelijkvloerse slaapkamer met toegang tot een badkamer op de begane grond. De aangrenzende kamer kan dan als kledingkast fungeren.

Verder is de woning verduurzaamd. Zo is een hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen geplaatst en is de isolatieschil verbeterd. Op de houten aanbouw wordt er een groendak gerealiseerd het terras is gemaakt van 100% gerecycled plastic, laat het architectenbureau weten.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan