Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: B. van Hoek
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten
Copyright: Villanova architecten

Villa als modernistische uitbreiding van een historisch pachtershuis

25 november, 17:33
Met een 19e-eeuwse pachterswoning op Landgoed Ypenhof in Rotterdam als startpunt heeft Villanova architecten  een villa van meer dan 600m2 ontworpen. Een grote uitdaging daarbij was het karakter van een klein huisje in het groen te behouden. Bovendien betrof de context een bosrijke kavel en beschermd stadsgezicht.

Ooit flankeerden twee pachterswoningen de ophaalbrug naar Landgoed Ypenhof, gelegen aan de Kralingseweg in Rotterdam. Architect Johannes Hendrik van den Broek kocht in de naoorlogse jaren beide pachterswoningen en een flink stuk grond. Tot 1952 woonde hij in de westelijke pachterswoning.

Van Van den Broek naar Villanova
De oostelijke pachterswoning breidde Van den Broek in 1952 voor zichzelf uit met een moderne villa, voorzien van  met een witte gesloten gevel aan de straat en een volledig glazen tuingevel aan de andere zijde. De pachterswoning is kort daarna gesloopt. In 1972 splitste Van den Broek het perceel in twee kavels en verkocht de helft.

Voor die helft maakte Villanova architecten in 2008 een plan voor een woon-werkvilla, in opdracht van een particulier. Het project kwam stil te liggen maar werd recent opgepakt, de plannen werden tegen het licht gehouden en de villa is inmiddels voltooid.

De nieuwbouw kenmerkt zich door een modernistisch ontwerp, met minimalistische details en slanke metalen kozijnen. Hiermee sluit de nieuwbouw nauw aan bij de naastgelegen villa van Van den Broek, die inmiddels een Rijksmonument is. Ook de opzet met de gesloten straatkant en open tuinzijde is een weerspiegeling van deze villa.

Vrijstaand
In goed overleg met de Rotterdamse Commissie voor Welstand en Monumenten heeft Villanova alle uitbreidingen tussen de bestaande bomen door ontworpen. Het woongedeelte en het slaapgedeelte liggen in een U-vorm rond een halfopen patio, zodat de tuin diep in de villa doordringt, leggen de architecten uit. Fraaie zichtlijnen vanuit de gehele woning zijn het resultaat.

Vanaf de straat gezien staat de nieuwbouw optisch vrij van het pachtershuisje. Een onopvallend vormgegeven glazen hal verbindt beide gebouwdelen. Weerspiegeling in het glas wilde Villanova voorkomen; het sedumdak op de hal kreeg daarom een flink overstek, uitlopend in een dunne rand met verborgen dakgoot.

Herbouwd huis
Het 19e-eeuwse pachtershuis bleek sterk verzakt en niet meer te restaureren. Om het beeld te kunnen behouden is het gebouw steen voor steen uitgetekend en weer opgetrokken in schoon metselwerk. Voor een contrast met de nieuwbouw is de witte keimlaag bij het herbouwde pachtershuis achterwege gelaten.

Het pachtershuisje fungeert als het werkgedeelte van de villa. De volledig glazen dakkapel maakt van de zolder een lichte ruimte, die bovendien grenst aan een dakterras.

Nieuwe vleugels
Het slaapgedeelte heeft twee verdiepingen en bestaat onder meer uit de hoofdslaapkamer met tuinterras en twee kinderkamers, elk met een eigen badkamer. Door de voorzijde van het slaapgedeelte te verjongen heeft Villanova de smalle hoge voorgevel wat betreft maat gelijkwaardig en in balans gebracht met het horizontale volume van het pachtershuisje.

De kelder biedt plaats aan een zwembad, sauna, bijkeuken en fitnessruimte. Deze ondergrondse ruimten krijgen royaal daglicht door grote ramen aan een verdiepte patio. De woonkamer en woonkeuken met hoog plafond zijn georiënteerd op de avondzon. De grote glazen zaagtandgevel is grotendeels te openen, zodat de woning en de patio in elkaar overlopen, vertelt Villanova.

Energie-efficiënt
Met verschillende technische en passieve oplossingen heeft het architectenbureau gestreefd naar een energiezuinig en –efficiënt woonhuis. Zo is de nieuwbouw zeer goed geïsoleerd en zorgen de royale raamoppervlakken op het zuiden voor passieve zonne-energie, aldus Villanova.

Een warmtepomp in combinatie met een WKO levert de overige warmte (en koeling in de zomer).  wordt geleverd door een warmtepomp, die gebruik maakt van aardwarmte. Voorts maakt de villa gebruik van balansventilatie met warmteterugwinning en zonnecollectoren en -panelen op het dak met het oog op warm water en elektriciteit.

Brug met poort
De voormalige ophaalbrug lag tussen de twee pachterswoningen. Villanova architecten heeft een nieuwe brug ontworpen, die is verplaatst en nu ligt in het verlengde van een nieuwbouwdeel. De nieuwe brug is een getoogde voorgespannen betonbrug. Samen met de nieuwe poort vormt de brug in kleur, materiaal en details een vooraankondiging van Villa Ypenhof.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan