Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Maquette
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Begane grond
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Eerste verdieping
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Doorsnede
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Situatie
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Bouw van de bosvilla: de houten constructie
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla: de houten constructie
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Maquette
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Begane grond
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Eerste verdieping
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Doorsnede
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Situatie
Copyright: Kevin Veenhuizen Architects
Bouw van de bosvilla: de houten constructie
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla: de houten constructie
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Bouw van de bosvilla
Copyright: MWA Hart Nibbrig

Bosvilla met een bijna mathematische opbouw

27 september 2021, 17:27
Tussen de essen en esdoorns in het bos bij Noordwijk is een villa naar ontwerp van Kevin Veenhuizen Architects gerealiseerd. Het interieur kent een heldere, bijna mathematische ruimtelijke indeling , doordat die samenvalt met de duidelijk zichtbare constructie.

De bosvilla, die door Kevin Veenhuizen Architects is ontworpen voor een particuliere opdrachtgever, is midden op de beschikbare kavel geplaatst. Rondom het woonhuis is een terras aangelegd, dat zich even ver van de gevel uitstrekt als het overhangende dak. Hierdoor heeft het architectenbureau de directe buitenruimte tot een voortzetting van de binnenruimte gemaakt.

De dakvorm is bescheiden en zonder dakgoten ontworpen om zo min mogelijk impact op de omgeving te maken, stelt Kevin Veenhuizen Architects. De zinken bekleding steekt sterk af tegen de groene omgeving, maar valt weg tegen de lucht.

Hoed
Gedragen door de naar buiten doorlopende houten dakbalken vormt de kap als het ware een hoed, die de woning beschermt tegen regen, vuil van de bomen en warmte van de zomerzon, aldus het architectenbureau. In de winter, als de bomen kaal zijn, bereikt de warmte en het licht van de zon wel het interieur.

Onder de hoed loopt een rand van donker gevelhout, die staat op de dragende muren. Het hout en de buitenmuren met bakstenen gevelbekleding worden visueel gescheiden met een doorlopende lijn van mahonie. De heldere constructieve opbouw van de bosvilla is ook in het interieur duidelijk afleesbaar, verklaart Kevin Veenhuizen Architects.

Kwadranten
In het interieur zijn de dragende muren wit gepleisterd. De gevelopeningen zijn voorzien van mahonie kozijnen. Boven de muren zijn de gelamineerde liggers zichtbaar, die de vierkante grondvorm van de woning volgen en door middel van een kruis in kwadranten verdelen. Dit gebeurt zowel op de begane grond als de verdieping.

Het architectenbureau heeft één kwadrant open gehouden, waardoor ter hoogte van de keuken een vide is gecreëerd. Op de verdieping vormen dragende wanden een kruis; net als de kapconstructie zijn ze afgewerkt met houten platen.

In de wand van de vide is met twee ronde kijkgaten een visuele verbinding gemaakt tussen de keuken en de bovenverdieping. Twee elektrische dakramen in de vide dragen bij aan extra daglicht en natuurlijke ventilatie.

“In de hoeken op de begane grond gebeurt iets bijzonders”, vertelt Kevin Veenhuizen Architects. “Doordat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken is een constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de bosvilla zweven als het ware.” Om maximale transparantie te realiseren zijn de glazen ruiten in de hoeken direct op elkaar verlijmd, zonder kozijn.

Besparing
Regenwater loopt vanaf het dak op het terras, waar het via een geïntegreerde goot naar een ondergrondse opslagtank wordt gevoerd. Het verzamelde hemelwater kan worden gebruikt voor het besproeien van de tuin, het spoelen van de toiletten en voor de vaat- en wasmachine. Volgens de architecten betekent dit een besparing van 70% op het drinkwater.

De woning, met een oppervlakte van 231 m2 BVO, is voorts voorzien van een warmtepomp en ventilatie met warmteterugwinning. Omdat zonnepanelen op deze locatie  door de bomen te weinig rendement halen, is gekozen om energie te betrekken van externe zonnepanelen via een corporatie.

Andere nieuwsberichten

DP6 ontwerpt 23 appartementen in Bossche School-kerk Malden

Gisteren, 15:59

Winnaars Arie Keppler Prijs 2022 bekend

Gisteren, 13:48

NAT architecten wint tender voor kavel Sluisbuurt met Orange Lofts

30 september, 11:35

MVRDV presenteert geopende Radio Hotel & Tower in New York

29 september, 4:34

Deyan Sudjic leest over Stalins staatsarchitect in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:34

Deltares: nu voorbereiden op snellere zeespiegelstijging

30 september, 10:53

De Jonge: woningbouw kan stagneren door onzekerheid op markt

30 september, 9:41

Diverse organisaties eisen actie voor gezondere schoolgebouwen

29 september, 11:25

Jongeren willen groenere steden, meer treinen en minder vee

29 september, 10:17

PBL: extra klimaatactie steden, regio's en bedrijven valt tegen

28 september, 4:10
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan