Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Begane grond
Copyright: Schoots Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Schoots Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Schoots Architecten
Opbouw
Copyright: Schoots Architecten
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Begane grond
Copyright: Schoots Architecten
Eerste verdieping
Copyright: Schoots Architecten
Tweede verdieping
Copyright: Schoots Architecten
Opbouw
Copyright: Schoots Architecten

Schoots Architecten geeft stadsvilla herbestemming met houten uitbreiding

24 augustus, 10:42
Naar ontwerp van Schoots Architecten is een 19e-eeuwse  stadsvilla in Amersfoort, gelegen aan een doorgaande weg naar de binnenstad, getransformeerd tot woongebouw met vijf appartementen. Daarbij is aan de achterzijde een compleet houten en demontabele aanbouw toegevoegd.

Het karakteristieke pand was inmiddels in gebruik als kantoorruimte. Voor een particuliere opdrachtgever is de oude stadsvilla verbouwd een aan de achterzijde uitgebreid. Met vijf duurzame en levensloopbestendige stadsappartementen heeft het pand zijn woonfunctie terug gekregen.

Verschillende appartementen
De aanbouw aan de achterzijde draagt bij aan de grote vrijheid voor de nieuwe bewoners om hun huis naar eigen wens in te richten, legt Schoots Architecten uit. Elke woning is uniek in vorm en is ruimtelijk door de hoge plafonds. Door een slimme stapeling van elementen zijn de appartementen voorzien van ruime terrassen.

Aan de voorzijde heeft het bestaande pand weer het karakter van een woonhuis gekregen, leggen de architecten uit. De kantooruitstraling uit de jaren zestig van de vorige eeuw is teruggedraaid door de oude gevelopeningen op een abstracte manier terug te brengen in combinatie met het terugbrengen van de balkons.

Verzachting aan de achterzijde
De voor- en achterzijde van het gebouw bevinden zich als het ware in compleet verschillende werelden, vertellen de architecten. Terwijl de voorzijde nog een villa uit de 19e eeuw aan een formele straat vertegenwoordigt, ligt de andere zijde aan een compleet versteend achterterrein. Vanwege deze tegenstelling is gekozen voor een contrast gecreëerd in vorm, materiaal en kleur.

Om de versteende omgeving te verzachten is aan de achterzijde een houten stapeling van elementen toegevoegd. Deze zijde  is minimaal in detaillering en eenduidig gematerialiseerd maar verrast door de afwisseling in de gevel. De houten zijde draagt zo bij aan een levendig binnenterrein en voegt de nodige warmte en kleur toe.

Verder naar achteren ligt de Zonnehof, een park waar het gebouw op uitkijkt. Door de riante terrassen op de houten volumes en de carport maakt het pand een verbinding met de groenere omgeving, legt Schoots Architecten uit.

Duurzaamheid en hout
De opdrachtgever had hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. Zo is het gebouw energie-efficiënt door warmtepompen met een WKO in de grond, pv-panelen en een goede isolatie van bestaand en nieuw. In die ambities paste ook het idee om de nieuwbouw te voorzien van demontabele HSB-constructies met gelamineerde spanten, vertellen de architecten.

De spantconstructie is samen met De Groot Vroomshoop in BIM uitgewerkt en geprefabriceerd. Verder is de stadsvilla vooraf gescand in 3D. Door deze voorbereidingen kon de aanbouw binnen een week worden gerealiseerd, ondanks dat hij tegen een bestaand pand moest worden gebouwd.

Door korte lijnen tussen alle partijen en het volledig in BIM uitgewerkte model konden problemen in het voortraject worden voorkomen, stelt Schoots Architecten.

Andere nieuwsberichten

Dutch Design Week 2021: zoektocht naar nieuwe waarden

22 oktober, 4:00

Flinke opfrisbeurt voor wooncomplex en buitenruimte in Kampen

22 oktober, 2:01

Honderd woningen op Kadasterlocatie in centrum Breda

22 oktober, 11:55

Central Park-toren Utrecht klaar voor ingebruikname

21 oktober, 4:58

Video: Ziptruss

22 oktober, 3:31

Een op vijf nieuwe woningen in Metropoolregio Amsterdam in 2025 van hout

22 oktober, 10:39

ABN AMRO verwacht dat huizenprijzen nog harder oplopen

21 oktober, 10:22

'Laatste test Ocean Cleanup bewijst dat technologie werkt'

21 oktober, 9:33

Amsterdam schrijft tender uit voor kavel 4A Sluisbuurt

20 oktober, 12:10

Bewoners van ruim duizend Rotterdamse straten vergroenen omgeving

19 oktober, 2:26
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan