Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
De gevel van de parkeergarage aan de Wijnstraat
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
De gevel van de parkeergarage aan de Wijnstraat
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Hans Wilschut
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 15:57
In het Rotterdamse Wijnhavenkwartier is dit jaar woontoren The Muse in gebruik genomen. In het ontwerp voor het zeventig meter hoge gebouw heeft Barcode Architects geprobeerd om zowel de toren als de plint te verbinden met de straat. De oplossing werd gevonden in een knik, zo vertelt architect en bureaupartner Caro van de Venne tegen Architectenweb. “De witte balkons kletteren als een waterval naar beneden.”

Anno 2020 is het nauwelijks meer voor te stellen, maar zeven jaar geleden moest het initiatief voor een woontoren in het centraal gelegen Wijnhavenkwartier van een architectenbureau komen. En het lukte Barcode Architects niet om het project te slijten aan Nederlandse ontwikkelaars, ondanks de ogenschijnlijk gunstige omstandigheden.

‘Dynamisch masterplan' 
De plek ligt op een steenworp afstand van het stadscentrum en heeft de potentie om als schakel te fungeren tussen de Markthal, de Maas, de Witte de Withstraat en het Museumkwartier. Bovendien biedt het ‘dynamisch masterplan' van KCAP voor het Wijnhavenkwartier ruimte voor marktpartijen om bijvoorbeeld extra woningen te ontwikkelen. KCAP had zelf al The Red Apple ontworpen in het gebied en in 2013 was ook de door Klunder Architecten ontworpen toren 100Hoog gereedgekomen.

“Op de plek van The Muse stond een gebouw van de gemeente Rotterdam, dat vrijkwam omdat de daarin gehuisveste dienst naar het Timmerhuis werd verplaatst”, vertelt Caro van de Venne, die met Barcode Architects in de niet veel verderop gelegen Scheepmakershaven zetelt. “Mijn bureaupartner Dirk Peters en ik zagen er een prachtige locatie in voor een luxe woontoren, een typologie die in het centrum van Rotterdam nog bepaald niet goed was vertegenwoordigd.”

“We zijn in gesprek gegaan met de gemeente en KCAP, hebben vervolgens een plan gemaakt en zijn ermee naar Nederlandse ontwikkelaars gestapt. Daar hoorden we steeds: in Amsterdam zouden we er onmiddellijk mee aan de slag zijn gegaan, maar dit is Rotterdam, een lastige markt. We hadden er een Duitse partij voor nodig om het project van de grond te krijgen. Wilma Wonen, dat enerzijds de bril draagt van een buitenstaander maar ook kennis heeft van de Nederlandse markt, zag wel brood in ons plan om op deze plek koopwoningen te ontwikkelen.”

Daktuin
De ontwikkelaar kocht zowel de kavel waar nu The Muse staat als het naastgelegen perceel waar op dit moment de eveneens door Barcode Architects ontworpen woontoren CasaNova wordt gebouwd. The Muse is bijna 75 meter hoog en telt 94 woningen, de in 2022 op te leveren CasaNova reikt 110 meter de lucht in en zal bestaan uit 116 woningen. De gebouwen delen een daktuin, die zich op de plint van CasaNova bevindt en bereikbaar is vanaf de vijfde verdieping van The Muse.

Volgens de hoogbouwvisie van de gemeente Rotterdam dienen torens te bestaan uit een plint die aansluit op de hoogte van de bestaande bebouwing (de zogeheten Rotterdamse laag) en een toren die is teruggelegen ten opzichte van de straat. Voor het ontwerp van The Muse is gezocht naar een manier om zowel de plint als de toren te verbinden met het maaiveld, zodat ook de hoger wonende bewoners connectie houden met de straat en de toren zelf ‘beleefbaar’ blijft vanaf straatniveau.

Knik
De oplossing is gevonden in een knik die de toren vlak boven de sokkel gemaakt en de buitenruimtes die zijn gerealiseerd voor de bewoners. “Onze opdrachtgever wilde ruime woningen, in combinatie met een fantastische buitenruimte”, zegt Van de Venne. “Dat hebben we vertaald in diepe witte balkons, die dankzij de knik als een waterval naar beneden kletteren. Op die manier loopt de toren vloeiend door vanuit de sokkel en ervaar je het hele gebouw vanaf de straat als een eenheid.”

De bewoners houden dankzij hun ruime balkons (die in de tussenlaag zijn met 4,5 meter het diepst) weer contact met ‘buiten’ en het maaiveld. En mocht de straat toch iets te ver van de woning liggen, is er in de toekomst nog de gedeelde daktuin waaruit het hoogbouwdeel van CasaNova ontspruit. Die bevindt zich immers op een hoogte waarvandaan ‘je nog iemand op straat kunt roepen’, zoals Van de Venne het verwoordt.

Zo groot mogelijke woonkamers
The Muse bestaat voornamelijk uit woningen van 80 tot 120 vierkante meter. Daarnaast zijn er ook twee verdieping-grote penthouses van ruim 200 m². “We hebben ingezet op zo groot mogelijke woonkamers en het aantal slaapkamers meestal beperkt tot twee. Zo voorkom je ‘verhokking’ van de woonruimte en sluit de omvang van de woonkamer beter aan op die van de buitenruimte. Bovendien spaar je zo een kamer voor gasten uit, die wordt toch tachtig procent niet gebruikt. Mochten er bezoekers willen overnachten, dan kunnen ze dat eventueel voor een zachte prijs doen voor een van de twee hotelkamers in het gebouw.”

De speciaal voor de bewoners en hun gasten bestemde hotelkamers bevinden zich net als de andere gemeenschappelijke voorzieningen (waaronder een sportruimte en een kamer voor de huismeester) in de knik van het gebouw, op de vijfde verdieping die toegang geeft tot het gedeelde dakterras. Die knik is overigens ook bedoeld als voorzet voor de in aanbouw zijnde CasaNova-toren. Door het hoge volume te verschuiven, ontstaat uitzicht voor de bewoners van de diagonaal geplaatste toekomstige toren. Bovendien gaan The Muse en CasaNova zo in visueel opzicht een Yin en Yang vormen.

Bijzonder is dat op de onderste verdiepingen woningen zijn gecombineerd met een parkeergarage aan de achterkant. Door het ritme van de balkons in de gevel ook aan de achterzijde door te zetten, maar dan in de vorm van plantenbakken, behoudt het gebouw ook hier zijn eenduidig beeld en verandert de gevel van de parkeergarage aan de Wijnstraat niet in een typische ‘achterkant’.

Andere nieuwsberichten

Onverwachte materialen voor het interieur van een advocatenkantoor

Gisteren, 16:27

Monolithisch en toch poreus schoolgebouw door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten

Gisteren, 14:35

Team NOAHH en Braaksma & Roos ontwerpt campus CSG Reggesteyn

Gisteren, 14:20

Studiospacious presenteert dynamisch woonensemble in Cuijk

Gisteren, 09:52

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

Gisteren, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

Gisteren, 09:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

23 november, 4:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan