Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Studio Nuy Van Noort
Copyright: Studio Nuy Van Noort
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Ewout Huibers
Copyright: Studio Nuy Van Noort
Copyright: Studio Nuy Van Noort

Diversiteit aan plekken in een integrale ruimte

2 juli, 16:16
Een bestaand kantoorgebouw in het centrum van Utrecht is opgeleverd voor de nieuwe gebruiker, de Inspectie van het Onderwijs. Studio Nuy Van Noort heeft met één heldere ingreep – de introductie van een modulair en multifunctioneel meubel – de nieuwe werkomgeving georganiseerd.

Het Rijkskantoor van de Inspectie van het Onderwijs is sinds kort gevestigd op twee verdiepingen in een bestaand pand aan de Utrechtse St.-Jacobsstraat. Het nieuwe onderkomen moest een ontmoetingsplek zijn: een werkomgeving die de uitwisseling van kennis zou vergroten, de communicatie zou bevorderen en het samenwerken stimuleren.

Integrale ruimte
Het creëren van een nieuwe werkomgeving draait volgens Studio Nuy Van Noort niet om het maken van kantoorruimten – open of gesloten–, maar om het maken van ‘plekken’. De architecten hebben dan ook het gevraagde programma niet over de verdiepingen verdeeld als een verzameling afzonderlijke kamers, maar de verdiepingen benaderd als een integrale ruimte.

Daarbij heeft het architectenbureau de kwaliteiten van het bestaande gebouw kunnen inzetten. De regelmatige bouwstructuur met vrij indeelbare verdiepingsvloeren, en het feit dat de lay-out van de installaties de heldere gebouwstructuur volgt, maakten een logische inpassing met het oog bijvoorbeeld ontsluiting, circulatie en voorzieningen mogelijk. De nieuwe indeling en installaties konden eenvoudig en efficiënt op elkaar worden afgestemd.

Diversiteit
Studio Nuy Van Noort heeft de ruimte georganiseerd door de introductie van een groot meubel, dat zich strekt over de verdiepingen. Door de indeling en de vormgeving biedt het meubel een verzameling van verschillende werk-, overleg- en ontmoetingsplekken. “Die verzameling biedt meer dan het standaard afgesloten kantoor of een open kantoorwerkplek”, leggen de architecten uit.

“Door de indeling van het meubel zijn de kantoorruimten opener of geslotener, afhankelijk van de plek op de verdieping of de wens van de gebruiker”, aldus Studio Nuy Van Noort. Daarnaast zijn in het meubel zelf, op basis van de kaders en normen volgens de FWR (Fysieke Werkomgeving Rijk), aanlandplekken, belruimten, coupézitjes, formele en informele overlegplekken en dergelijke opgenomen. Ook zijn bijvoorbeeld garderobe, kluisjes en pantry's geïntegreerd.

Het meubel is modulair opgebouwd, waardoor de gebruiker de invulling naar wens kan bepalen. Het meubel staat bovendien op zichzelf, legt Studio Nuy Van Noort uit. Daardoor zijn de ingrepen aan het bestaande gebouw beperkt en is desgewenst het meubel makkelijk aan te passen  of te verwijderen.

Rust
Bij het ontwerp hebben de architecten gezocht naar een prettige balans tussen rust en dynamiek en tussen werk- en ontmoetingsplekken. Dankzij de toepassing van een palet aan ingetogen kleuren, natuurlijke materialen en een strakke vormgeving met verzorgde detaillering biedt de werkomgeving een basis van rust. De aanwezigheid van planten maakt, aldus Studio Nuy Van Noort, de werknemers productiever en creatiever.

Andere nieuwsberichten

Pilot-project in Rotterdam rond benutting platte daken

1 uur geleden

De Nijl Architecten realiseert CPO Minidorp aan de rivier

4 uur geleden

Woning met de staart tussen de bomen

Gisteren, 16:31

Een werkomgeving voor expositiemakers

Gisteren, 14:59

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

Vandaag, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

Gisteren, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

Gisteren, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan