Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke
Copyright: Sabine Franke

Interieur als landschap met diverse bestemmingen

26 maart 2020, 15:36
Het opvallende kantoorgebouw De Oliphant in Amsterdam-Zuidoost heeft een revitalisatie ondergaan om het gebouw eigentijds en transparanter te maken. Ditt. Officemakers heeft de begane grond omgevormd tot een geheel van verschillende gebieden met diverse functies, waarbij het concept ‘urban jungle’ richtinggevend was.

De Oliphant, gerealiseerd in 1994, bevindt zich in het centrumgebied van het stadsdeel Zuidoost, vlakbij station Bijlmer-ArenA en de Arena Boulevard. Zo’n vijf jaar geleden is een ingrijpende verbouwing van de vijftien verdiepingen tellende kantoortoren gestart, naar een ontwerp van Sarafopoulos architects.

Vernieuwing
Van een tamelijk gesloten kantoorgebouw moest De Oliphant  worden omgevormd tot een transparant, ‘verstedelijkt gebouw, dat aansluit bij de hedendaagse manier van werken en leven. Het nieuwe ontwerp voor de begane grond, circa 1.450 m2, speelt daarin een belangrijke rol.

Ditt. Officemakers  was verantwoordelijk voor Design + Build van de entree, het sociaal hart, het restaurant en interieurarchitectonische elementen (zoals een trap, die het bureau aanbracht tussen entree en restaurant). Voorts verzorgde het bureau de vloerafwerking, interieurbouw, meubilair, verlichting en signing en styling.

Binnen en buiten
De begane grond betekent de connectie van het gebouw met de omgeving  op voetgangersniveau. Voor Ditt. was het de opdracht een verbinding tussen binnen en buiten te bewerkstelligen, alsook verbindingen van de functies op de begane grond met de verschillende gebruikers van het pand.

De nieuwe schil van De Oliphant draagt bij aan de ‘ontmoeting’ van zijn functies met de omgeving. Op de begane grond voelt de entreehal door de hoge, glazen gevel als een voortzetting van een het openbare plein voor het gebouw. Langs de gevel heeft Ditt. verschillende zit- en loungegebieden gerealiseerd.

Eten en drinken
Via een aantal betonnen treden, die deels ook als zitmogelijkheid zijn ingericht, bereiken bezoekers en gebruikers van het gebouw de ‘food court’. Hier vinden ze meubels met eten en drinken; maaltijden worden bereid in het restaurant dat achter de food court ligt.

Tussen de begane grond en het restaurantgedeelte ligt de bar, tussen de bestaande kolommen gerealiseerd. “Deze nieuwe bar omarmt als het ware de oude structuur van het pand”, aldus Ditt.  Naast deze bar is een gebied open gelaten voor een flexibele invulling.

Verblijfsgebieden
Aan de food court grenst een gebied voor een kort verblijf, een plek voor een snelle maaltijd in een gevarieerd landschap aan zitplekken. Aan de andere zijde bevindt zich ruimte voor langer verblijf; hier bevindt zich het merendeel van de (in totaal 250) zitplekken. De inhammen in het pand heeft Ditt. hier gebruikt om meer intimiteit en verscheidenheid aan zithoeken te bieden.

Zo zijn er opvallende ‘kooien’, die plek bieden aan ongeveer acht personen en zijn er diverse eet-, ontmoet- en flexwerkgebieden gerealiseerd. De buitengebieden voor de entree fungeren als (openbaar) terras.

Bij het interieurontwerp is een grote mate van flexibiliteit en overloop van gebieden nagestreefd – te beginnen met het sociale hart, de flexibele plek van samenkomst, als centrum. Naast veel ruimte voor ontmoeting, samenwerking en kennisdeling, moest de begane grond privacy en intimiteit aan de zijkanten bieden.

Materialen en kleuren
Het totaalconcept ‘urban jungle’ is in de vormgeving aangehouden. De ontwerpers hebben een combinatie nagestreefd van ‘stedelijke materialen’ en natuurlijke materialen en invloeden. Het stedelijke karakter, legt Ditt. uit, komt naar voren in de onbewerkte poeren in de entreehal en het ruwe beton van de kolommen.

Deze, en andere harde hoogwaardige materialen hebben de ontwerpers gecombineerd met zachte, natuurlijke vormen, aardse tinten, groenvoorziening en kleurrijke stoffering. In combinatie met de verschillende functies realiseerde Ditt. “een landschap met diverse bestemmingen”.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan