Het gebouw van Arcam
Copyright: Berbe Rinders
Het gebouw van Arcam
Copyright: Berbe Rinders
Het gebouw van Arcam
Copyright: Berbe Rinders
Het gebouw van Arcam
Copyright: Berbe Rinders

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Arcam

6 april 2020, 11:16
Vorige week heeft het kabinet de coronamaatregelen met nog eens drie weken verlengd. Ook voor architectuurcentra geldt dat zij in ieder geval tot 28 april gesloten moeten blijven. Daarnaast kunnen ze geen activiteiten met publiek organiseren. In een korte serie peilt Architectenweb deze week de gevolgen voor vijf architectuurcentra in heel Nederland. Deel een: Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam). “We hebben gelijk een ABC-contentstrategie opgezet.”

Arcam was al een tijd gesloten en ziet de sluiting nog eens verlengd worden tot in ieder geval eind van deze maand. Wat betekent dit jullie programma?
Femke Gerritsma, communicatiemedewerker: “Wij hadden al besloten om onze activiteiten tot 1 juni op te schorten, of ons gebouw voor die tijd weer open gaat is nog even de vraag. Onze galerie is dus gesloten en daarmee ook onze tentoonstelling De Amsterdamse Scheggen. Deze gaan we nog eens goed documenteren via video en ontsluiten voor het grote publiek, aangezien de tentoonstelling tot en met 10 mei gepland stond. Verder zijn we gelijk druk aan de slag gegaan met het vinden van nieuwe data voor onze activiteiten, zoals de uitreiking van de Amsterdamse Architectuur Prijs, die we over de zomer heen tillen.

De lezingenavonden en de ontwerpsessies voor Het Stadsranden-lab - ons jaarprogramma in samenwerking met BNA Onderzoek - schuiven we op naar juni en september, en op 20 november worden de nieuwe typologieën voor de stadsranden gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger. Helaas hebben we de Dag van de Jonge Ontwerper, die in juni zou plaatsvinden, moeten cancelen, dus we kijken uit naar 2021, waarin deze bijzondere ontwerp- en netwerkdag weer kan plaatsvinden.”

Gaan jullie de gedwongen sluiting financieel en organisatorisch bolwerken? En wat als de sluiting nog langer duurt?
Dennis Duchhart, zakelijk manager: “We worden gelukkig minder geraakt dan collega's die veel afhankelijker zijn van publieksinkomsten, horeca of verhuur. Voor ons zit de schade met name in afnemende sponsorgelden. Met het team hebben we inmiddels wat maatregelen genomen om activiteiten te herzien en wat bezuinigingen toe te voegen. Dus vooralsnog gaan we door, weliswaar met een voor de komende maanden gewijzigde aanpak en meer online activiteiten. Als de sluiting tot na de zomer voortduurt, zullen mogelijk aanvullende maatregelen nodig zijn.”

Maken jullie aanspraak op schadevergoeding door de overheid?
Duchhart: “Het ziet het ernaar uit dat we (nog) niet voldoen aan de criteria voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), dus vooralsnog maken we geen aanspraak op schadevergoeding.”

Jullie organiseren ondertussen allerlei alternatieven voor jullie programma, zoals Architecture Talk at Home en gebouwen digitaal de deuren laten openen. Kun je meer over deze alternatieve programma’s vertellen? Slaan ze aan bij het publiek?
Gerritsma: “We hebben gelijk een ABC-contentstrategie opgezet. Waar kunnen we Aanhaken, wat kunnen we Bundelen en wat kunnen we zelf Creëren? We verzamelen luchtige artikelen, zoals beelden van lege straten in Amsterdam (Bundelen), en we maken zelf digitale programma's die ons publiek nu live moet missen (Creëren).

De Iconen van Amsterdam is een nieuwe serie waarin we in beeld en woord de architectonische highlights van de stadsdelen laten zien. De eerste aflevering heeft al meer dan duizend views. Ook meer verdiepende invalshoeken op deze bijzondere tijd komen nu aan bod, zoals in de column van Arcam-directeur Indira van 't Klooster, getiteld 'Architectonisch Herijken'. Dat Aanhaken zijn we nog niet echt aan toegekomen, maar we vinden het belangrijk om met onze partners en soortgelijke instellingen zoals Museum Het Schip en Van Eesteren Museum in gesprek te blijven, dus wie weet wat daar nog uit voortvloeit.”

Museum Het Schip en het Van Eesteren Museum zijn ook tot 1 juni gesloten. Wel biedt Museum Het Schip een privérondleiding via WhatsApp aan door de tentoonstelling Bruno Taut: De Fantasie Voorbij.

Andere nieuwsberichten

Foto's + video: CPO-project Overtuin in Rotterdam

Vandaag, 14:16

V8 Architects presenteert ontwerp transformatieproject PI59

Vandaag, 12:07

MVRDV presenteert plan voor torens die samen netnummer Tilburg vormen

Vandaag, 09:51

Jonge Maaskantprijs 2021 voor Raoul Vleugels en Niels Groeneveld

Vandaag, 09:10

Utrecht organiseert conferentie over veelbesproken polder Rijnenburg

4 uur geleden

NRC: nieuwe bouwcrisis dreigt door ‘onwerkbare’ Omgevingswet

Vandaag, 10:58

Minister wil makelaars spreken over ondoorzichtige woningverkoop

Vandaag, 10:20

Oproep voor opmaak ontwikkelingsvisie Health campus Zuid

Gisteren, 15:11

'Noordelijke havens kunnen belangrijk energieknooppunt worden'

Gisteren, 13:18

RvS: code nul op de meter-renovaties beschermt dieren onvoldoende

Gisteren, 10:04
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan