BlackJack
Copyright: Isabel Nabuurs
BlackJack
Copyright: XOOMlab
BlackJack
Copyright: XOOMlab

Dank voor het compliment, maar wij van XOOMlab willen geen sterarchitect zijn

24 april 2019, 9:22
Afgelopen weekend verscheen in De Volkskrant een interview met architect Hans van der Heijden. In het interview pakt Van der Heijden de door Baudet aangegeven handschoen op door te pleiten voor een traditionelere woningbouw met baksteen, kleinere ramen en geslotener balkons. Daarbij suggereerde Van der Heijden dat de meeste bewoners daar de voorkeur aan geven, maar dat de meeste architecten hen daar vanaf houden. In het artikel werd een foto getoond van een leeg balkon van Black Jack, een project dat juist in nauwe samenspraak met bewoners is gerealiseerd. Het door Van der Heijden geschetste beeld klopt dan ook van geen kant, stellen de architecten. Hieronder hun reactie.

Tekst: Harvey Otten en Dirk Jan van Wieringhen Borski

We hebben er hier bij XOOMlab wel even om moeten lachen. In een stuk in de Volkskrant over hoe “Nederlandse sterarchitecten het contact met het volk verloren zijn” noemt een collega-architect ineens de balkons van Black Jack Buiksloterham. Van ons hoef je die niet mooi te vinden. Als je graag in een huis met dikke bakstenen wanden en kleine raampjes woont is dat prima, maar de suggestie dat de 32 appartementen in Black Jack niet voldoen aan bewonerswensen is baarlijke nonsens. Black Jack is samen met de bewoners ontworpen. Tot aan het materiaal van de balustrades is er overleg geweest. De bewoners waren eenduidig in hun keuze. Ze wilden een transparant glazen balkonafscheiding. Geef ze eens ongelijk, de afgelopen paasdagen was het heerlijk op die ruime balkons met uitzicht over het water en over de stad tot ver over het IJ.

Black Jack Buiksloterham is een buitengewoon duurzaam CPO-project. Voor de niet-vakbroeders die dit lezen, CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. De bewoners van Black Jack waren mede-opdrachtgever. Bij iedere stap in het ontwerpproces werden zij betrokken. Kenmerkend aan het woongebouw zijn de ruim twee meter diepe balkons. Over de volle breedte van de woning kun je buiten zitten. Het kleinste appartement heeft een balkon van 14 vierkante meter en de grotere appartementen hebben een veelvoud daarvan. Door het flexibele casco hebben de woningen 32 compleet verschillende plattegronden en hebben zich evenveel verschillende bewoners bij de bouwgroep aangesloten. Singles, gezinnen, jongeren, ouderen, sommige bewoners konden de bouw uit eigen vermogen betalen anderen konden alleen instappen omdat Black Jack in crisistijd tegen kostprijs werd ontwikkeld.

Over het resultaat kun je van mening verschillen. Tegelijkertijd mogen we als vakbroeders van elkaar verwachten dat een project op zijn merites wordt beoordeeld. Appartementen ontwerpen met glas van vloer tot plafond op een locatie met een wijds uitzicht is een keuze. Duurzaam is het om rondom balkons toe te passen zodat woningen maximaal van de passieve zonne-energie profiteren. ’s Winters schijnt de laagstaande zon diep de appartementen binnen, ’s zomers valt de schaduw van de bovenliggende balkons over het glas zodat de woningen beperkt opwarmen. Via brede schuifpuien zijn de balkons toegankelijk. Ook op het noorden zit een balkon. Dit is het vluchtbalkon van de gemeenschappelijke trappenhuizen. Daarvan stond een foto in de krant. Het is de enige plek waar geen terrasmeubilair staat. Op alle andere balkons is de gezelligheid vanaf de straat goed te zien. Ook dat is zo mooi aan transparante architectuur.

Als er een debat gevoerd moet worden over de vraag of architecten wel genoeg naar bewoners luisteren doen wij graag mee. Wij denken dat dat niet een debat moet zijn tussen aanhangers van architectuurstromingen. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die een huis pas kunnen waarderen als het er ouder uit ziet dan prins Charles. Uit onze architectuurpraktijk weten we dat de meeste van onze opdrachtgevers juist houden van hedendaags comfort. Dankzij onze opdrachten in mede-opdrachtgeverschap leren we nog dagelijks over bewonerswensen en gebruiksgemak. Daar is nog heel veel discussie over te voeren. Wij doen dat met onze poten in de modder, want als architect in mede-opdrachtgeverschap heb je weinig aan sterallures.

Harvey Otten en Dirk Jan van Wieringhen Borski maken deel uit van XOOMlab – een collectief van architecten en ontwikkelaars.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Fijne feestdagen, en een mooi, gelukkig en succesvol 2025!

23 december, 9:00

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan