Gevel voorzijde
Copyright: Sergison Bates architects
Toneel
Copyright: Sergison Bates architects
Theaterzaal 2
Copyright: Sergison Bates architects
Noordgevel
Copyright: Sergison Bates architects
Doorsnede AA
Copyright: Sergison Bates architects
Doorsnede BB
Copyright: Sergison Bates architects
Situatie
Copyright: Sergison Bates architects
Gevel voorzijde
Copyright: Sergison Bates architects
Toneel
Copyright: Sergison Bates architects
Theaterzaal 2
Copyright: Sergison Bates architects
Noordgevel
Copyright: Sergison Bates architects
Doorsnede AA
Copyright: Sergison Bates architects
Doorsnede BB
Copyright: Sergison Bates architects
Situatie
Copyright: Sergison Bates architects

Sergison Bates wint ontwerpwedstrijd kunstenkwartier in Leuven

18 april, 16:13
De internationale competitie voor het ontwerp en de realisatie van een kunstenkwartier in Leuven is gewonnen door Sergison Bates architects. Volgens de gemeente is de sterke troef van het Londense bureau dat het de zelfbewuste en zakelijke nieuwbouw goed inbedt in de bijzondere historische omgeving.

Het nieuwe gebouw voor (podium)kunsten en de aansluitende inrichting van de openbare ruimte moet zijn plek krijgen binnen het bestaande weefsel van een zeven hectare grote, voormalige ziekenhuislocatie. Direct aangrenzend liggen het middeleeuwse Augustinessenklooster en de Predikherenkerk; aan de andere zijde ligt het stadshart van Leuven.

Patroon van binnenhoven
Het winnende plan van Sergison Bates, dat het Londense bureau heeft ontwikkeld in samenwerking met het Antwerpse bureau eld NV en de theater- en akoestiekontwerpers Charcoalblue, bouwt voort op het karakter van de ruimten tussen de gebouwen. De architecten breiden het bestaande patroon van binnenhoven uit tot een netwerk van onderling verbonden ruimten.

De ruimten hebben alle een eigen karakter en atmosfeer, maar worden tot een eenheid gesmeed door een consistent vloeroppervlak van straatstenen. Dit strekt zich uit tot in de theaterruimten, wat de overgang tussen de openbare ruimte en de uitvoeringsruimten nagenoeg opheft.

Uitnodigend
De gevels van de nieuwe gebouwen gaan een dialoog aan met de vertrouwde vormen, legt Sergison Bates uit. Een subtiel gestructureerde glazen huid ontvouwt zich over de gevel, zinspelend op wat er achter gebeurt en “de blik van bezoekers binnen nodigend voordat ze fysiek binnentreden”, aldus de architecten.

Een grote dakconstructie, bekleed met een rijk getextureerde metalen huid, fungeert als een herkenningspunt – een oriëntatiepunt dat de culturele locatie aankondigt. Grote dakvensters geven enerzijds zicht op de interne structuur en zorgen anderzijds voor ruim binnenvallend daglicht naar binnen, wat bijdraagt aan een bijzonder karakter voor de uitvoeringsruimte.

Open en flexibel
De architecten hebben, afwijkend van de traditionele indeling van theaters, de ruimten op een “niet-hiërarchische, niet-voorschrijvende” manier willen organiseren: “opener, gevarieerder, aanpasbaarder.” Twee kernen in het gebouw zorgen voor circulatie van gebruikers en bezoekers, stabiliteit van de constructie, ventilatie van de zalen en akoestische scheiding van de belangrijke zalen.

De twee kernen verbinden ook het hart van het gebouw direct met het dak, de grootste ruimte van de locatie. Een verfijnd metalen gaas wikkelt zich rond deze dakruimte en geeft zicht op de stad, terwijl aangebrachte ledverlichting het programma aankondigt.

Context
"Een van de grote troeven van de ontwerpvisie van Sergison Bates is dat het nieuwe gebouw zeer goed is ingebed in zijn unieke historische context”, zeggen Carl Devlies, gemeenteraadslid voor stedenbeleid en Denise Vandevoort, wethouder voor cultuur. "De Romaanse Poort, het oude SintPietersgasthuis en de Predikherenkerk maken integraal deel uit van het project en de locatie.”

De gemeente verwacht dat een “nieuw cultureel icoon in de benedenstad” ook als een katalysator voor de buurt zal zijn, alsook voor het aangrenzende winkelgebied van het stadscentrum. Op die manier fungeert het Kunstenkwartier als hoeksteen van het stadsvernieuwingsproject.

De gemeenteraad zal volgens planning het voorstel eind april goedkeuren. Tussen 2025 en 2027 moet het nieuwe culturele centrum worden geopend.

De andere mededingende bureaus en teams waren: Henning Larsen Architects, team COBE ApS en OMGEVING, team Low architecten en Mecanoo international, en tot slot team Ouest Architecture en Productora.

Andere nieuwsberichten

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

Gisteren, 17:19

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

Gisteren, 17:19

Stoel met wortels

Gisteren, 09:47

Mecanoo zoekt voor hotelinterieur inspiratie in lokale identiteit

19 augustus, 4:22

Groter onderzoek naar dak AZ-stadion

Gisteren, 18:04

Ymere moet hitteprobleem in woningen aanpakken

Gisteren, 14:35

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

19 augustus, 10:34

'Herstel stadion AZ kost zeker een jaar'

16 augustus, 6:31

Nederlands spoor loopt sneller vol dan gedacht

16 augustus, 5:20

Kabinet keert terug naar oorlogshoofdkwartier

16 augustus, 3:43
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan