Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: OFFICEU architects for urbanity
Copyright: OFFICEU architects for urbanity
Copyright: OFFICEU architects for urbanity
Copyright: OFFICEU architects for urbanity

Collectieve ruimten als belangrijk deel van woningbouwproject

2 mei 2019, 17:25
In Heverlee, aan de rand van Leuven, verschijnt een zogenoemd cohousing-project naar ontwerp van het Brusselse bureau OFFICEU architects for urbanity. Een belangrijke rol in het project vormen de collectieve ruimten voor de bewoners van de nieuwe wooneenheden.

Het voorstel van OFFICEU architects for urbanity werd geselecteerd na een open ontwerpwedstrijd vanwege, zo legt het bureau uit, de kwaliteit van het ontwerp, de vernieuwende oplossing voor privacy en collectiviteit, de ruime aandacht voor de context en de integratie van het project binnen de wijk. Het ontwerp voorziet in de realisatie van twaalf compacte wooneenheden in nieuwbouw, collectieve ruimten in een bestaande woning en een half verzonken parkeerruimte, die ook andere functies kan dienen.

In het ontwerp verbindt een L-vormige circulatie-as drie afzonderlijke volumes. Centraal op deze as bevindt zich het oude gebouw De Sijs, een beschermde woning met cafetaria uit de achttiende eeuw. In dit pand moesten volgens het plan de hoofdtoegang en de collectieve functies worden ondergebracht.

Herbouwen
Na afbraak van de aangrenzende panden bleek dat het oude hoekgebouw toch te instabiel om te behouden. Zo was er een aanzienlijke scheefstand tussen de aanzet van de zuidgevel en de nok, vertelt OFFICEU. “De veiligheid tijdens de werken aan het gebouw kon niet worden gegarandeerd worden, wat tot een afbraak via noodprocedure geleid heeft.”

De oude Sijs herrijst als nieuwbouw en gaat alsnog de hoofdentree en collectieve functies bevatten. Door deze functies samen te voegen vergroten de architecten de kans op ontmoeting en versterking van de collectiviteit.

Gemeenschappelijke tuinen
De woningen worden ondergebracht in twee nieuwbouwvolumes waarvan het dak eindpunt van de route door het project is. Het dak kan eveneens collectief worden gebruikt. Aan de zuidwestzijde van het project ligt een grote gemeenschappelijke tuin, door de gebouwen afgeschermd van het verkeerslawaai.

Naast de twee toegankelijke daken met moestuinen en de gemeenschappelijke wilde tuin heeft elke woning een private buitenruimte. De woningen zijn minstens dubbel georiënteerd, aldus de architecten, waardoor ze elk een leefruimte met tuin of terras aan de rustige en zonnige zijde – die van de gemeenschappelijke tuin – hebben.

Kunstmatige topografie
Door gebruik te maken van het natuurlijke hoogteverschil van anderhalve meter op het terrein, heeft OFFICEU het parkeren niet ondergronds hoeven oplossen. Daarmee konden uitgravingen beperkt blijven, wat een belangrijk voordeel is gezien de hoge grondwaterstand en weinig draagkrachtige bodem ter plekke.

De uitgegraven grond wordt gebruikt om een kunstmatige topografie te creëren in de tuin, waarmee de architecten verschillende zones kunnen definiëren, het landschap kunnen activeren en privacy vergroot. Als buitenruimte is er voorts een semi-publiek plein, dat het project verbindt met de buurt.

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan