Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Isometrie Truss
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Doorsnede
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Dwarsdoorsnede
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond -1
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond 0
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +1
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +2
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +3
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Isometrie Truss
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Doorsnede
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Dwarsdoorsnede
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond -1
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond 0
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +1
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +2
Copyright: Bogdan & Van Broeck
Plattegrond +3
Copyright: Bogdan & Van Broeck

Molenbeek krijgt met Truss een multifunctioneel en ruimtelijk gebouw

29 april 2019, 11:22
Aan het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek (kortweg Molenbeek) verrijst het gebouw Truss, dat onderdak gaat bieden aan een gemengd programma. Het Brusselse bureau Bogdan & Van Broeck heeft het project ontworpen rond drie open ruimten, die verschillende functies in Truss kadreren en ondersteunen.

Truss gaat ruimte bieden aan een sporthal, boksschool, cafetaria, kinderdagverblijf en een woning. Als verbindende gebieden fungeren drie grote open ruimten: een entreegalerij, een centrale patio en een ‘hangende’ tuin, die twee vleugels van de derde verdieping verbindt.

Door hun ruimtelijke configuratie en positie binnen het gebouw, biedt elk van deze open ruimten specifieke toegangsmogelijkheden, lichtinval en materialiteit, legt het architectenbureau uit. Daarbij kadreren ze de verschillende functies in het gebouw en ondersteunen de sociale interactie tussen de diverse gebruikers.

Verbinding
De patio vormt de visuele verbinding tussen de uiteenlopende functies; de boksschool treft hier de horeca en het kinderdagverblijf heeft uitzicht op de sportieve activiteiten. De galerij draagt bij aan de porositeit van de buurt; daarnaast kan de galerij als uitbreiding van de sporthal dienen, als dat gewenst is.

De hangende tuin is een natuurlijke uitbreiding van het kinderdagverblijf, dat gesitueerd is op de hogere verdiepingen. De buitenruimte biedt een fraai uitzicht over de stad.

Vakwerken
De grote overspanningen die de open ruimten vragen heeft het architectenbureau opgelost met vier vakwerken. Deze vakwerken strekken over de diepte van het gebouw en over de tweede en derde verdieping.

Het project biedt een totaal oppervlak van 4.806 m², op een kavel van 1.213 m². Met zijn ontwerp won Bogdan & Van Broeck in 2015 de competitie, die was uitgeschreven door de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De oplevering wordt verwacht in het begin van 2020. 

Andere nieuwsberichten

Een compact schoolgebouw met korte lijnen en clubhuizen

Gisteren, 16:14

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

Gisteren, 11:51

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

15 april, 4:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

15 april, 12:59

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

Gisteren, 16:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

Gisteren, 15:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

Gisteren, 14:20

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

15 april, 4:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

15 april, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan