Copyright: Michael van Oosten
Copyright: Michael van Oosten
Copyright: Michael van Oosten
Copyright: D/Dock
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Edward van der Poll en Yolanda Loudon
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Michael van Oosten
Copyright: Michael van Oosten
Copyright: Michael van Oosten
Copyright: D/Dock
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Copyright: Tessa Jol
Edward van der Poll en Yolanda Loudon
Copyright: Tessa Jol

Werken rond een geabstraheerd mediterraans plein

7 december, 3:00
Het interieur van het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen op de Amsterdamse Zuidas is ontworpen door D/Dock in samenwerking met Yolanda Loudon, een interieurontwerper in dienst van de organisatie zelf. Het interieur draait letterlijk en figuurlijk om een centraal atrium dat is ingericht als een geabstraheerd mediterraans plein.

De Goede Doelen Loterijen, waar de Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiroLoterij onder vallen, was voorheen onder andere gevestigd aan de Van Eeghenstraat aan het Vondelpark in Amsterdam. Dankzij een continue groei was de organisatie echter uiteindelijk gehuisvest in maar liefst veertien aparte panden. Dat moest anders.

Uit oogpunt van duurzaamheid wilde de Goede Goede Doelen Loterijen geen nieuw pand bouwen, maar een bestaand kantoorgebouw upgraden. Na een lange zoektocht vond het een verwaarloost kantoorpand, dat langdurig leeg had gestaan, direct achter het World Trade Center op de Zuidas in Amsterdam. Naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects is dit gebouw vanaf zijn casco opnieuw opgebouwd, uitgebreid en voorzien van een aluminium ‘bladerdak’.

In de loop van het proces is via een selectie D/Dock aangetrokken voor het interieurontwerp. Het bureau heeft daarbij nauw samengewerkt met Yolanda Loudon, interieurontwerper en projectleider duurzaam interieur van de Goede Doelen Loterijen.

Driedimensionaal stadsplein
Om het atrium het gevoel te geven van een mediterraans plein, wat de organisatie graag wilde, heeft Benthem Crouwel Architects daarvoor in samenwerking met de gebruikers ‘panden’ ontworpen. Deze zijn enerzijds een verwijzing naar de panden aan de Van Eeghenstraat, anderzijds zijn ze ook een verwijzing naar het idee van het stadsplein. Doordat de ‘panden’ zijn uitgevoerd als geperforeerde stalen vlakken is dit beeld wel geabstraheerd. Het plein wordt afgemaakt met een mooie stenen vloer, verschillende typen zitjes, allerlei planten en een multifunctionele bar naar ontwerp van D/Dock en Yolanda Loudon.

Om de dynamiek van het plein de derde dimensie in te trekken hebben D/Dock en Yolanda Loudon hier een brede, langzaam draaiende trap aan toegevoegd, die op iedere verdieping aantakt op een groot balkon. Op die balkons zijn talloze informele zitjes gemaakt.Zonder dat soort plekken vinden overleggen al gauw enkel plaats in vergaderruimtes, legt interieurarchitect Edward van der Poll uit, maar met dat soort plekken vinden dergelijke overleggen ook vaak hier plaats – een veel stimulerender omgeving natuurlijk. Iedereen weet hoe een plein werkt, ook als die zich over verschillende verdiepingen uitstrekt.

De trap eindigt op de bovenste verdieping direct onder het aluminium ‘bladerdak’ dat Benthem Crouwel Architects voor het gebouw heeft ontworpen. Op die bovenste verdieping is een tropische tuin ingericht, met ook veel zitjes, zowel binnen als buiten. Hier heeft ook een imker een plek gekregen. Interessant detail is dat zijn bijen zover als het Vondelpark vliegen. Op de hoek is voor het personeel een yogaruimte gemaakt.

Meanderende wand
Een volgende uitdaging was om de indeling van de kantoorruimtes op het dynamische atrium af te stemmen. In plaats van de standaard indeling met werkplekken langs de gevel en een smalle strook met voorzieningen ertussen, stelde D/Dock voor om de werkplekken te concentreren aan de buitengevel en de voorzieningen aan de binnengevel te leggen. Door de hoofdverkeersroute ook aan die binnengevel te leggen, wordt daar de interactie geconcentreerd, en zijn de werkplekken rustiger gehouden.

Tussen de ‘hete’ zone aan het atrium en de ‘koude’ zone met de werkplekken aan de buitengevel heeft D/Dock een meanderende wand ontworpen die een natuurlijke scheiding tussen die twee zorgt. In de praktijk werkt dit heel goed: rond het atrium is het over alle verdiepingen extra levendig, terwijl achter de meanderende wand rustig gewerkt kan worden.

Een opgave bij de verdere inrichting van de kantoorvloeren was dat de Goede Doelen Loterijen het meubilair dat het al had wilde meenemen. Wat nog goed is, gooi je immers niet weg. Maar dat maakte de inpassing van die al wat gedateerde houten meubels in het nieuwe interieur er niet eenvoudiger op. Nieuwe houten kaders op de koppen van de werkeilanden moeten die overgang verzachten, maar dat lukt eigenlijk maar deels.

Waar nog extra meubilair nodig was, heeft Loudon dat tweedehands aangekocht via Marktplaats.nl en tweedehands meubelverkopers. Zo komen de stoelen in het auditorium uit de Grote Kerk in Naarden.

Voorzieningen voor de buurt
Naast de eigen kantine, die direct aan het atrium ligt, is het gebouw nog voorzien van een een televisiestudio en een multifunctioneel auditorium. Die laatste twee functies zijn in de gevel herkenbaar als iets uitkragende dozen. Het auditorium is daarbij ook door bewoners uit de buurt te gebruiken.

In samenspraak met de buurt is er ook voor gekozen om in de plint van het gebouw ook een, publiek toegankelijk Italiaans restaurant, La Lotteria, op te nemen. Het interieur van dat restaurant is ook door D/Dock ontworpen. Het restaurant wordt uitgebaat door The Colour Kitchen, dat mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt opleidt.

Een betere wereld helpen creëren voor mens en milieu, dat is waar de Goede Doelen Loterijen voor wil staan, en dat is op tal van plekken in het gebouw zichtbaar. Medewerkers verklaren elkaar veel vaker tegen te komen en elkaar sneller op te zoeken, wat de onderlinge samenwerking verder heeft verbeterd.

Meerdere gezichten
Bijzonder aan het ontwerp van het atrium is dat Benthem Crouwel Architects daarbij echt uit zijn comfortzone is getreden. De geabstraheerde ‘panden’ staan in stevig contrast met de zakelijke buitenzijde van het gebouw. Dat contrast blijft uiteindelijk echter wel wringen. En dat geldt ook voor het interieur, dat weer een net ander verhaal vertelt. Iets wat wellicht voorkomen kunnen worden als de interieurarchitect eerder in het proces was aangehaakt.

De wat moeizame overgang tussen architectuur en interieurarchitectuur is binnen goed zichtbaar op de grens tussen de kantoorvloeren en de kernen. Op verzoek van Benthem Crouwel Architects heeft iedere kern zijn eigen, felle kleur gekregen, waarbij die kleur zowel de wanden, vloeren als plafonds beslaat. In het concept van D/Dock voor de kantoorvloeren hebben de wanden, vloeren en plafonds echter ieder een eigen identiteit gekregen. Sterker nog, de meanderende wand is zelfs los gehouden van het plafond. Het gebouw heeft daarmee toch meerdere gezichten gekregen.

Het nieuwe onderkomen voor de Goede Doelen Loterijen is op 6 december geopend door koningin Máxima. Het gebouw heeft bij de opening het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL Outstanding gekregen.

Andere nieuwsberichten

BNA & PEP gaan samen verder met Professional Experience Programme

Gisteren, 16:57

ORGA ontwerpt duurzaam Knooperf op Texel

Gisteren, 15:29

Renovatie voor Utrechts winkelcentrum De Planeet

Gisteren, 15:23

Gerenoveerde Oostlijn Amsterdam officieel geopend

12 december, 3:32

Opening nieuw speelplein met waterberging in Rotterdam

Gisteren, 12:29

Energietransitie vereist snelheid en draagvlak

Gisteren, 10:34

Zeventien miljoen zonnepanelen voor asbestdaken

Gisteren, 09:29

Boek over 'verweven stad' Tilburg gepresenteerd

12 december, 4:27

Zorgen over kosten verbouwing Binnenhof

12 december, 11:58

Een op vier Vlamingen woont in lintbebouwing

11 december, 3:51
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan