Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Lucas van der Wee
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom
Copyright: cepezed | Leon van Woerkom

Rijkskantoor De Knoop officieel in gebruik genomen

18 mei 2018, 14:05
Donderdag is in Utrecht Rijkskantoor De Knoop officieel in gebruik genomen. Het gebouw huisvest kantoren voor verschillende rijksdiensten en een congrescentrum voor de Rijksoverheid. Voor de nieuwe functie is de voormalige Luitenant Generaal Knoopkazerne getransformeerd en uitgebreid met nieuwbouw.

Dat is volgens de DBMFO-constructie met een looptijd van twintig jaar gedaan door het consortium R Creators gedaan. Het samenwerkingsverband bestaat uit Strukton, Facilicom en Ballast Nedam en als ontwerpers zijn cepezed (architectuur), Fokkema & Partners (interieur) en Rijnboutt (stedenbouwkundige inpassing en ontwerp van de buitenruimte) betrokken.

Het bestaande, uit 1989 daterende gebouw had een dwingende structuur en een gesloten karakter. Voor de nieuwe functie is een deel gesloopt en zijn andere delen gerenoveerd en getransformeerd. Dit alles is gecombineerd met nieuwbouw.

Bestaande gebouw
In het bestaande gebouw, dat twaalf verdiepingen telt, zijn alle kantoorfuncties ondergebracht. De kenmerkende achthoekige betonkolommen zijn hierbij vol in het zicht gelaten. Om meer licht, lucht en transparantie te creëren, zijn de vele binnenwanden in het pand verwijderd.

Omdat speciaal voor het project hybride plafondeilanden zijn ontwikkeld waren er ook geen verlaagde plafonds meer nodig en kunnen de gebruikers ondanks de beperkte verdiepingshoogte maximale ruimtelijkheid ervaren.

Het vergadercentrum is ondergebracht in de uitbreiding, die acht - hoge - verdiepingen telt. Via een atrium is de nieuwbouw verbonden met het bestaande gebouw. De pauzepleinen en gastwerkplekken in de uitbreiding grenzen aan het atrium en staan er in open verbinding mee. Omwille van de rust zijn de vergaderzalen meer van het atrium afgekeerd.

Glazen huid
Het complex is voorzien van een glazen huid met een verticale geleding die de verschillende onderdelen samenbindt tot één geheel. Inhammen in de oorspronkelijke gebouwcontour zijn hierbij verworden tot vides. De entreezone, inclusief een café, restaurant en ‘aanlandwerkplekken’ bevindt zich in de transparante dubbelhoge plint.

De duurzaamheid van het rijkskantoor komt onder andere terug in de hoge mate van flexibiliteit, de toepassing van natuurlijke ventilatie en de realisatie van een deels groen dak.

Een groot oppervlak aan zonnepanelen, gebruik van de cumulatieve massa van de bestaande betonbouw en een energiesysteem gebaseerd op recirculatie en warmteterugwinning zijn net als automatische aanwezigheidsdetectie voor het licht en CO2-meting voor de klimatisering belangrijke andere aspecten, meldt cepezed.

Aan de voet van Rijkskantoor De Knoop is onlangs het paviljoen The Green House geopend. 
https://youtu.be/XNE0hyeYfyE

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan