Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch
Copyright: Jeroen Musch

Ruimtelijk wonen rond een vide

21 november 2017, 16:10
Voor een particuliere opdrachtgever heeft Hekkenbergarchitects een ruim opgezette woning in Buiksloterham, Amsterdam ontworpen. Door de leefvertrekken visueel en ruimtelijk met elkaar te verbinden hebben de architecten een ruimtelijk en toch intiem woonhuis gecreëerd. Daarnaast is de woning bijzonder duurzaam.

Een gezin wilde op een zelfbouwkavel in Buiksloterham een groot, maar toch intiem en tevens duurzaam huis realiseren. Het huis, met een beukmaat van bijna acht meter, vormt het einde van het bouwblok. Naar de stedenbouwkundige voorschriften mocht de achterzijde slechts half zo hoog zijn als de voorkant, respectievelijk zeven en veertien meter. De parkeerplaats diende inpandig te zijn.

Splitlevel-indeling
Met deze voorschriften als uitgangspunt en een totaal oppervlak van 360 m2 heeft Hekkenbergarchitects ervoor gekozen de woon- en slaapvertrekken rond een vide te situeren. De centrale vide strekt zich over meerdere verdiepingen; de splitlevel-vloeren zijn verbonden door een essenhouten trap.

De maatwerktrap slingert met korte steken van vloer naar vloer tussen de keuken op de begane grond en de slaapverdieping boven in de woning. De warme en natuurlijke uitstraling van het hout is gekozen als een contrast met de ruw betonnen achterwand, die deels in het zicht is gelaten. Bij de woonlagen vormt de trap een brede tribune, voorzien van een glijbaan, aldus de architecten. Regelmatig transformeert de trap in maatwerkmeubels.

Robuuste gevels
De kavels aan de Monnikskapstraat hebben diepe voortuinen, passend bij de hoge gevels. De achterzijde van de huizen ligt direct aan de straat. Door deze stedenbouwkundige keuze ontstaat een levendig binnengebied, waar private en publieke buitenruimte in elkaar overlopen.

Hekkenbergarchitects heeft het hoekpand ontworpen met robuuste gevels, die zich naar de hoek van de voorzijde toe steeds meer openen met grotere vensters. In het interieur ontstaat hierdoor een diagonale zichtlijn die de bijzonderheid van ‘het hoekhuis’ versterkt, leggen de architecten uit. Daarnaast hebben de bewoners hiermee uitzicht op het park schuin tegenover de woning.

De gevel is opgebouwd uit voegloos verlijmde steenstrips van verschillende diktes, met overhoeks en in de negge op maat gezaagde hoekstukken. Dankzij de dunne metselwerkstrips is er zoveel mogelijk ruimte behouden voor isolatiemateriaal in de gevel. Het is een van de oplossingen om de woning duurzaam te maken.

Duurzaam
De opdrachtgevers wensten een milieuvriendelijke woning. Hekkenbergarchitects heeft dat gerealiseerd met slimme technologie en vernieuwende bouwsystemen, aldus het bureau. Zo zijn de ramen voorzien van drievoudige beglazing en deels uitgevoerd met geïntegreerde zonwering, aangestuurd door zonne-energie. Deze beglazing en de gevelisolatie zorgen voor een sterk geïsoleerde schil.

Verdere duurzame oplossingen zijn een groendak dat is voorzien van sedum-beplanting en zonnecellen, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en een lucht-warmtepomp. Daarmee is de woning nagenoeg energieneutraal.

BIM
De onderlinge afstemming van de techniek achter de duurzame hightech oplossingen vroeg om een nauwgezette voorbereiding, vertellen de architecten. Alle onderdelen, van installaties en centraal aangestuurde huistechnologie tot constructie, vloer- en wandelementen zijn volledig uitgewerkt en geïntegreerd in een BIM-model. Het casco van prefab beton is daarna in vijf werkdagen op locatie gemonteerd. 

Andere nieuwsberichten

Metropoolregio Amsterdam krijgt innovatiecampus voor stadslogistiek

Gisteren, 11:39

3MP: ‘Een video maken over een gebouw is echt wat anders dan het laten fotograferen’

Gisteren, 11:00

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

26 oktober, 3:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

26 oktober, 3:15

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

33 minuten geleden

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan