Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie
Copyright: Roos Aldershoff Fotografie

Een ceremoniegebouw voor de tijdelijkheid

9 mei 2017, 11:30
Voor natuurbegraafplaats Maashorst bij Schaijk heeft architectenbureau VOCUS een ceremoniegebouw ontworpen met een informatiecentrum, ceremonieruimte en koffieruimte. Het gebouw is ontworpen vanuit onder meer landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden en is gebouwd voor de tijdelijkheid.

Het nieuwe ceremoniegebouw voor natuurbegraafplaats Maashorst bij het Noord-Brabantse Schaijk bestaat uit twee volumes, die haaks op elkaar zijn geplaatst. Daarmee heeft VOCUS het verschil in functie tastbaar gemaakt.

Een hoog, open volume met zichtlijnen naar de omringende natuur vormt de ceremonieruimte.  Koffieruimte, een condoleance- en familiekamer, informatiecentrum en spreekkamers en zijn in het lagere, meer gesloten volume ondergebracht. De scheiding tussen de twee gebouwdelen is als het ware een overgang tussen twee werelden.

Positionering en zichtlijnen
De grootste uitdaging in het ontwerp was de combinatie van informatiefunctie en ceremonieruimte binnen één gebouw, stelt VOCUS. Om de emoties bij een ceremonie niet in aanraking te brengen met die van een informatiegesprek, beschikt het gebouw over twee entrees. Het informatiecentrum is met een eigen ingang feitelijk losgemaakt van de overige functies.

Ook in positionering van de gebouwdelen en zichtlijnen is rekening gehouden met optimale privacy. Zo is er vanuit het informatiedeel en de spreekkamers wel uitzicht op de natuur, maar geen contact met de ceremonieruimte, legt VOCUS uit.

Om beide volumes zoveel mogelijk los van elkaar te laten functioneren is voorts gekozen om het dichte volume als 'houten doos' letterlijk onder het open volume te schuiven. De 'onafhankelijkheid' tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk 'op eigen benen'. De constructie van het ceremoniegebouw is waar mogelijk zichtbaar en leesbaar.

De natuur centraal
VOCUS heeft het ceremoniegebouw  ontworpen in opdracht van Natuurbegraven Nederland. Deze organisatie hanteert bij de ontwikkeling van natuurbegraafplaatsen een aantal uitgangspunten, waaronder het terugbrengen of behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden.

Deze uitgangspunten komen terug in het ontwerp. Zo refereert het architectenbureau met de vorm van het ceremoniegebouw aan een traditionele schaapskooi en zorgt de beperkte omvang – met een bruto vloeroppervlak van 500 m2 – voor een bescheiden plek van het gebouw in de natuur.

In lijn met het beleid van Natuurbegraven Nederland wordt het gebouw, zodra de begraafplaats vol is, weggehaald. De gebruikte materialen zijn volgens VOCUS dan ook veelal eenvoudig te recyclen of geschikt voor hergebruik.

De toegepaste mix van verschillende houtsoorten zorgt bovendien voor een natuurlijke uitstraling en een geborgen gevoel. Het gebouw is ingetogen ingericht met grotendeels betonnen vloeren, klinkerbestrating, donker gebeitste ruwe houten schaaldelen en een eenvoudige open haard. 

Andere nieuwsberichten

Nieuw paviljoen met expositie bij Pools Militair Ereveld in Breda

Gisteren, 17:53

Woningen in monumentaal schoolensemble in Meppel

Gisteren, 16:02

Tweedelig woningbouwproject van Studio Larkemika in Schiedam

Gisteren, 13:32

MVRDV-masterplan voor Karlsruhe met zwevende tuin als blikvanger

Gisteren, 11:39

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36

Shell en Eneco bouwen derde subsidieloze windpark op zee

30 juli, 9:41

Arnhem wil schaduwplekken en koelteroutes aanleggen

29 juli, 11:58

Aantal zonnepanelen op Rotterdamse daken in twee jaar verdubbeld

28 juli, 10:16

Verkoop vakantiehuizen gestegen door coronacrisis

27 juli, 9:56
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan