Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: MWA Hart Nibbrig
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects
Copyright: Serge Schoemaker Architects

Verbouw geeft wederopbouwschool licht en ruimte

8 november 2016, 17:00
Met enkele strategisch gekozen architectonische ingrepen heeft Serge Schoemaker Architects de Haarlemse basisschool Piramide Boerhaave meer licht, lucht en ruimte gegeven. Het project laat zien dat verbouw van wederopbouwscholen een volwaardig alternatief is voor sloop en nieuwbouw, aldus het architectenbureau.

De basisschool is onderdeel van een karakteristieke groenstrook in Schalkwijk, in Haarlem. Het hoofdgebouw is in 1964 gebouwd als lagere school; in 1967 zijn hier een gymzaal en kleuterschool aan toegevoegd. Met een heldere plattegrond en een semi-gestandaardiseerde bouwconstructie was het gebouw een van de eerste patioscholen in de jaren zestig.

Verouderd en onbenut
In recente jaren groeide bij de schoolleiding de behoefte aan een nieuwe start. De multiculturele school stond bekend als probleemschool en het leerlingenaantal liep terug. Onderwijskundig had de school meer ruimte nodig voor groepsactiviteiten en vieringen.

Daarnaast was het naar binnen gekeerde schoolgebouw verouderd. De uitstraling en kleurstelling waren gedateerd, de ooit geroemde patio’s raakten verwaarloosd en bleven onbenut. In 2015 kreeg Serge Schoemaker Architects de opdracht voor de renovatie en uitbreiding van de basisschool na een ontwerpend onderzoek onder de paraplu van Stichting Mevrouw Meijer.

Het onderzoek toonde aan dat door verbouw – met minder kosten dan bij sloop en nieuwbouw – een toekomstbestendig resultaat kon worden bereikt. De klaslokalen zijn ruim en licht, wat wederopbouwscholen als deze aantrekkelijk maakt voor renovatie.

Open en helder
Bij het ontwerp voor de renovatie en uitbreiding heeft het architectenbureau gebruik gemaakt van de oorspronkelijke, heldere gangenstructuur. De gangeinden, die eindigden in toiletgroepen, zijn opengebroken. Daardoor zijn zichtlijnen naar de omgeving gecreëerd.

Daarmee heeft de school een open uitstraling naar buiten gekregen. Grote limoengroene raamkozijnen markeren de gangeinden aan zowel de binnen- als buitenzijde. Ze vormen onderdeel van een volledig nieuw kleurenpalet.

Van patio naar groepsruimte
Het architectenbureau heeft de grootste patio overdekt en ingericht als multifunctionele aula. In het dak zijn verticale ramen aangebracht. De positionering daarvan zorgt dat het daglicht vanaf verschillende zijden binnenvalt, zonder dat er hinder van direct zonlicht ontstaat.

Op maat vervaardigde zitelementen van berkenmultiplex omkaderen de aula. De benodigde opbergvakken zijn in het meubel geïntegreerd. De halfopen zaal geeft de school een nieuwe ruimtelijkheid en extra plek voor groepsactiviteiten en vieringen, educatie en cultuur.

Andere nieuwsberichten

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

Gisteren, 15:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

Gisteren, 15:24

Ruimtelijk werk van Gijs Van Vaerenbergh als vervreemdende ingreep

Gisteren, 13:49

In stationsgebied Tilburg is bouw gestart van woontoren naar ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven

Gisteren, 12:25

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

Gisteren, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

Gisteren, 09:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan