Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Maashorst. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Maashorst. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Schoorsveld. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Maashorst. VOCUS
Copyright: Ontwerp ceremoniegebouw natuurbegraafplaats Maashorst. VOCUS

Ceremoniegebouwen gaan op in de natuur

1 maart 2016, 16:55
VOCUS architecten heeft voor twee natuurbegraafplaatsen een ceremoniegebouw ontworpen. Beide gebouwen zijn ontworpen voor dezelfde opdrachtgever en met vergelijkbare uitgangspunten, maar het resultaat is verschillend.

Voor de natuurbegraafplaatsen Schoorsveld (Heeze-Leende) en Maashorst (Schaijk) heeft VOCUS in opdracht van Natuurbegraven Nederland een ceremoniegebouw ontworpen. Beide gebouwen brengen drie functies samen: een ceremonieruimte, een koffieruimte en een informatiecentrum.

Bij beide ontwerpen is bovendien duurzaamheid en de verbinding met de natuurlijke omgeving van belang. In de afzonderlijke ontwerpen heeft VOCUS dit echter verschillende uitgewerkt.

Gebogen gebouw
Bij het ceremoniegebouw voor natuurbegraafplaats Schoorsveld krijgen zowel de gevel als het dak een gebogen, organische vorm. Door het meeglooiende dak vormen de drie functies een geheel, maar worden ze in gebruik als zelfstandige ruimtes ervaren.

Het ceremoniegedeelte komt, zo legt VOCUS uit, op subtiele wijze iets naar voren. De vormgeving van de ruimtes zorgt ervoor dat er geen onderlinge verstoring is wanneer de drie ruimtes tegelijkertijd in gebruik zijn. Eenheid, geborgenheid en optimale afscherming zijn steeds gegarandeerd.

Robuuste dragers
Door de gebogen vorm heeft elk van de drie ruimtes een eigen zichtlijn, die de functie met de omringende natuur verbindt. De centraal gelegen ceremonieruimte biedt zicht op een grote waterpartij.

De constructie van het gebouw is zichtbaar; dikke boomstammen vormen de robuuste dragers. Boomstammen komen ook terug in de halfronde wand van de ceremonieruimte. Installaties worden volledig geïntegreerd, aldus VOCUS.

Privacy en zichtlijnen
Bij het ceremoniegebouw voor natuurbegraafplaats Maashorst heeft VOCUS de functies verdeeld over twee volumes, die dwars op elkaar staan. Hier wordt de ceremonieruimte een hoog, open volume met zichtlijnen naar de omringende natuur. Informatiecentrum, koffieruimte, spreek-, condoleance- en familiekamers worden in een lager, gesloten volume ondergebracht.

Om de emoties tijdens de ceremonie en de zakelijke informatiegesprekken niet bij elkaar te laten komen, beschikt het gebouw over twee ingangen. Het informatiecentrum staat daardoor feitelijk los van de andere functies. Wel heeft ook dit deel van het gebouw uitzicht op de natuur.

Schaapskooi
Het kleinere volume is als het ware vanaf de zijkant onder de kap van het grotere volume geschoven. De relatieve zelfstandigheid van de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat, aldus VOCUS, “letterlijk op eigen benen”.

Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele schaapskooi, als versterking van de landschappelijke en cultuurhistorische waarde.

Hergebruik
Net als bij het eerder genoemde ceremoniegebouw staat hergebruik voorop en is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout dat afkomstig is van het betreffende terrein. Voor beide ceremoniegebouwen geldt ook dat ze in principe worden afgebroken als de natuurbegraafplaats vol is.

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Vandaag, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Vandaag, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

Gisteren, 16:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

Gisteren, 13:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Vandaag, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Vandaag, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Vandaag, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

Gisteren, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

Gisteren, 09:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan