Mark Dekker
Copyright: Inbo
Central Business District Haining
Copyright: INBO
Dayangshan TOD Hightechdistrict Suzhou
Copyright: INBO
Financieel centrum in Changzhou
Copyright: INBO
Hightechcampus Guangzhou
Copyright: Highlite Images
Hightechcampus Guangzhou
Copyright: Highlite Images
Museum & Conference Center Nanchang
Copyright: Highlite Images
Instituut voor planologie in Changzhou
Copyright: INBO
Museum & Conference Center Nanchang
Copyright: Highlite Images
Pinggu Agritech Center Beijing
Copyright: INBO

Zomerserie: Architect in... China

2 augustus 2024, 9:15
Deze zomer interviewt Architectenweb Nederlandse architecten die wonen en werken in het buitenland. We vragen ze onder meer naar hoe het ervoor staat met de architectenbranche in ‘hun’ land, wat de toekomstperspectieven zijn en in hoeverre de situatie er vergelijkbaar is met die in Nederland. In de vijfde aflevering spreken we Mark Dekker, partner bij INBO die het filiaal van het bureau in Shanghai leidt. “Ik zie een bijzondere tijd aanbreken.”

Wij spraken jou vier jaar geleden ook al voor een serie over werken tijdens de coronaperiode. Wat voor invloed heeft het virus en alles daaromheen sindsdien op jullie bureau in Shanghai gehad?
“Vooral de lockdown in 2022 heeft stevige impact gehad. Alles bij elkaar zorgde het voor een vier maanden durende onderbreking van onze werkzaamheden. En omdat veel zaken in China face-to-face gedaan worden, zagen we als gevolg ervan begin 2023 een flinke dip in de werkvoorraad. Een lastige tijd volgde, maar gelukkig zagen we in het derde kwartaal een flinke toename in werk en groeien we dit jaar weer naar het oude niveau van voor de pandemie. Ik ben mijn team erg dankbaar dat we er met elkaar de schouders onder hebben gezet en succesvol door die moeilijke tijd zijn gekomen. Het heeft ons dichter bij elkaar gebracht en nu is er veel enthousiasme over de nieuwe kansen die op ons pad zijn komen.”

Waar China voor corona toch een beetje als beloofd land gold voor Nederlandse architecten, zien we de laatste jaren juist veel architecten terugkeren. Waarom is dat?
“Ik kan natuurlijk niet voor anderen spreken, maar ik denk dat iedere architect zijn eigen overwegingen heeft en dat er verschillende redenen zijn. De strikte lockdown heeft op velen een behoorlijke indruk achtergelaten en het idee van China als land om in te leven in een ander perspectief geplaatst. Maar ook de minder gunstige economische omstandigheden na de coronaperiode zullen zeker een rol spelen. Het is minder makkelijk om nieuwe projecten te verwerven en lokale architecten krijgen veelal de voorkeur.”

Door de ingestorte vastgoedmarkt, met het schandaal rond ontwikkelaar Evergrande als symbolisch voorbeeld, lijkt China momenteel ook niet het beste land om te werken voor architecten. Klopt die aanname?
“Vanuit mijn perspectief is de berichtgeving in Nederland wat eenzijdig. Natuurlijk speelt er een aantal problemen die stevige impact hebben op de vastgoedmarkt. En misschien ben ik soms wat tè positief over China, maar ik probeer ook naar de grotere lijn te kijken. Ik zie deze periode als een transformatie van de vastgoedmarkt in China, waarin het fundament wordt gelegd voor een duurzamere en stabielere ontwikkeling naar de toekomst. Dat dit met horten en stoten gaat, lijkt me logisch. Of dat betekent dat China niet het beste land is om in te werken weet ik niet. Dat zal voor iedereen anders zijn. Voor mij blijft het een intrigerend land met bijzondere en omvangrijke opgaven, waarbij je als architect flinke impact kan maken, maar waarbij je ook nog beter dan voorheen moet weten wat jouw onderscheidend vermogen is. Het continu herontdekken van mezelf heeft me al twaalf jaar in China gehouden en dat zal het nog wel even blijven doen.”

Wat zijn de ruimtelijke opgaven in China?
“Ik zie een bijzondere tijd aanbreken. De economie is niet meer wat het geweest is, waardoor marktvraag en investeringen in vastgoed achterblijven. De tijd van eindeloos nieuwe kantoortorens en winkelcentra bouwen komt tot een eind. Ook de overheid ziet dat er iets moet veranderen. Zo heeft Shanghai aangekondigd dat het grootschalige sloop en nieuwbouw voor megaprojecten niet meer zal toestaan. De focus zal de komende jaren liggen op transformatie van bestaand vastgoed en het verduurzamen van de hele sector. En daar zie ik grote kansen voor INBO. Sinds de oprichting van ons kantoor in Shanghai hebben we transformatie gepromoot. ‘Existing values, add new impulses’ is al jaren onze slogan. En waar andere bureaus bij transformatie vooral focussen op een nieuwe expressie, een nieuwe gevel of een nieuw interieur, weten we dat de transformatieopgave dieper gaat dan dat. En daar proberen we het verschil te maken. Ik ben blij dat steeds meer opdrachtgevers dat nu ook inzien en regelmatig bij ons terug komen.”

Aan wat voor projecten werken jullie momenteel?
“Onze portefeuille is behoorlijk divers. We hebben op het moment verschillende projecten in aanbouw: een museum voor water-engineering, een appartementengebouw voor starters in Ningbo, een hub voor professionals en amateurs in muziek en amusement in Shanghai en een complex met twee hoogbouwtorens met hotel, appartementen, kantoren, conferentiefaciliteiten en een bioscoop in Shenzhen. Daarnaast werken we op het moment vooral veel aan transformatieopgaven in verschillende steden. Hiertoe behoort een stedenbouwkundige studieopdracht voor de transformatie van 0.82 vierkante kilometer groot hightechdistrict aan de Huangpu-rivier in Shanghai, waarbij we als bureau een flinke bijdrage kunnen leveren aan het minimaliseren van de carbon footprint van het gebied. We gaan ook een hightechcampus  in Suzhou ontwerpen en daar kijken we erg naar uit.”

Hoe functioneert de Chinese architectenbranche eigenlijk? Zijn het allemaal individuele bureaus die elkaar beconcurreren of organiseren ze zich ook, bijvoorbeeld in een beroepsvereniging?
“Eerlijk gezegd weet ik niet of er een beroepsvereniging is, maar ik verwacht het eigenlijk niet, omdat de branche in China anders georganiseerd is. Waar in Nederland architectenbureaus private bedrijven zijn, hebben de meesten hier een directe link met de overheid en universiteiten. De meesten werken voor en met de overheid aan bouw- en onderzoeksprojecten, het updaten van de regelgeving en de landelijk geldende standaard voor de berekening van het honorarium bijvoorbeeld. Maar dat alle bureaus elkaar stevig beconcurreren, is zeker.”

China heeft zich de laatste jaren niet van zijn beste kant laten zien. Het land kwam slecht in het nieuws door onder meer de soms mensonterende aanpak van het coronavirus, de vervolging van Oeigoeren en de groeiende censuur. Zijn dat voor jullie geen redenen om het land te verlaten?
“Ik zie een algehele trend van verruwing in de wereld, waarbij polarisatie het nieuwe normaal lijkt te zijn. Als persoon, maar ook als bureau geloven we dat het juist nú belangrijk is om niet te polariseren, maar om in gesprek te blijven, bruggen te bouwen en elkaar de hand te reiken. Zo kunnen we de huidige complexe problemen bespreekbaar te maken en binnen onze invloedssfeer bij proberen te dragen aan een betere wereld. Ik heb in de afgelopen jaren gemerkt dat de berichtgeving over China in het Westen een stuk negatiever is geworden. Als je nog nooit in China bent geweest, zou je bijna denken dat er alleen maar slechte mensen wonen. Maar niets is minder waar. Het merendeel van de 1.4 miljard inwoners zijn gewoon mensen zoals jij en ik. Ze houden zich beperkt bezig met politiek en proberen gewoon een positieve toekomst voor hun familie op te bouwen. Wij dragen daarin bij door onze werknemers een veilige plek te bieden waar elk onderwerp vrij kan worden besproken en waar ze kunnen zijn wie ze zijn, onafhankelijk van hun afkomst, cultuur, geloof, seksuele geaardheid, politieke voorkeur of wat dan ook. Alle reden dus om juist nu te blijven.”

Nog een politieke vraag: China toont zich steeds assertiever op het wereldtoneel, getuige bijvoorbeeld de toenemende spanningen en incidenten in de Zuid- en Oost-Chinese Zee en de dreiging rondom Taiwan. Hoe kijk jij daarnaar?
“Er gebeuren helaas op te veel plekken in de wereld dingen waar ik met afschuw naar kijk. Veel daarvan hebben een complexe achtergrond die ik onmogelijk allemaal kan bevatten. Zo ook deze vraag. En wereldleiders bellen mij niet om advies te vragen. Het enige dat ik dus kan doen is niet te oordelen, maar binnen mijn eigen invloedssfeer te luisteren naar de andere perspectieven en het gesprek aan gaan. En met een beetje goede hoop heeft dat op de langere termijn op enig moment effect.”

Jij hebt het INBO-kantoor in Shanghai ooit opgezet. Ben je van plan om in China te blijven of wil je op een gegeven moment ook weer terug naar Nederland?
“Ik ben ooit naar China gekomen met KCAP en daarna om INBO op de kaart te zetten. Sinds dag één in Shanghai trekt de dynamiek en het opportunisme me hier enorm aan. Iedere dag is anders en je krijgt dingen voor elkaar die in Nederland heel lang duren. Dat is ook wat me al zo lang in China houdt en me nog steeds niet verveelt. Op het moment zou ik niet weten welk ander land of stad vergelijkbare condities brengt, maar of dat betekent dat ik de rest van mijn leven in China blijf weet ik ook weer niet. Elke keer als ik in Nederland ben, ervaar ik een zekere stress omdat alles zo overgeorganiseerd is, dus de kans dat ik op korte termijn terug naar dit land kom, acht ik klein.”


Werk jij ook als architect in het buitenland? Geef je dan op voor deze zomerserie via redactie@architectenweb.nl!

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Woningbouw in Rotterdam neemt opnieuw toe

1 uur geleden

Archiprix en IABR sluiten tweejarige samenwerking

2 uur geleden

TNO spin-off Scenexus versnelt uitrol van stedelijke planningssoftware

4 uur geleden

Nederlandse onderneming lanceert internationale architectuurprijsvraag voor 'landmark' klimaatactie

Vandaag, 07:00

ING Research: toename woningverkopen en iets hogere prijzen

2 uur geleden

TU Eindhoven stelt tentamens week uit na cyberaanval

3 uur geleden

Noord-Holland: grotere woningbouwprojecten in beschermd landschap

Gisteren, 13:37

Achmea gaat huurwoningen met laag energielabel opkopen

Gisteren, 09:36

Ook dinsdag geen colleges op TU Eindhoven door cyberaanval

13 januari, 5:01

De Jonge roept Den Haag op te investeren in leefbaarheid Zeeland

13 januari, 9:38
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan