A day at the office in Shanghai: mondkapjes op!
Copyright: Inbo
Mondkapjes, handgel en andere hygiënemiddelen op het kantoor van Inbo in Shanghai
Copyright: Inbo
Rijen bij de ingang van kantoorgebouwen door registratie en temperatuurcheck
Copyright: Inbo
Strenge controle aan de voordeur; gedetailleerde registratie van iedereen en een temperatuurcheck
Copyright: Inbo
Temperatuurcheck
Copyright: Inbo
Wattenstaafjes om liftknopjes in te kunnen drukken
Copyright: Inbo
Bezorgers mogen niet het gebouw in: pakjes worden bij de poort afgegeven
Copyright: Inbo
Bezoek met mondkapjes van een project dat net in aanbouw is gegaan
Copyright: Inbo

Architecten werken vanuit huis: Inbo Shanghai gaat weer naar kantoor

27 maart 2020, 14:32
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In het veertiende en laatste deel vertelt associate Mark Dekker van Inbo over thuiswerken tijdens de lockdown in de vestiging van dit bureau in Shanghai. ”Hier zag men de ernst van de situatie onmiddellijk in.”

Hoe is het nu bij jullie?
“De situatie in Shanghai normaliseert weer. Er zijn geen binnenlandse besmettingen meer en bijna alles is weer open. Ook kunnen we weer reizen binnen China, behalve in Hubei en Wuhan”, vertelt Dekker.

Wij werkten al veel op locatie of onderweg, in verband met de grote afstanden in China. Bovendien werken we met een team in Amsterdam en een team in Shanghai. Om in Nederland en China aan dezelfde bestanden te kunnen werken, werken alle Inbo’ers op een online server die altijd en overal bereikbaar is. Daardoor kunnen we nu ook in Nederland probleemloos met 220 mensen vanuit huis werken.

We maakten al veel gebruik van video conferencing. In China is het belangrijkste communicatiemiddel WeChat, een combinatie van Whatsapp, Facebook, Skype en meer. Deze app is een belangrijk communicatiemiddel binnen onze teams, met opdrachtgevers en lokale partners. We communiceren in app-groepen, ook als we met het ontwerpteam brainstormen. Onze dagelijkse praktijk veranderde weinig, behalve dat we dit alles nu vanuit huis deden.

We zijn heel blij dat ons kantoor weer open is. Het is toch veel leuker om weer live samen kunnen werken aan projecten die gebouwd worden. Dat is precies waar het bij Inbo om draait.”

Hoe was het om te leven in een lockdown-situatie?
“Het leek wel een oorlogssituatie. Buitenshuis was het dragen van een mondkapje verplicht. Alles was dicht, behalve de supermarkt. Je kon er alleen naar binnen met de goede lichaamstemperatuur. De medewerkers droegen beschermende pakken, maskers en beschermende kappen voor de ogen. Wel was er genoeg op voorraad en er was geen reden tot hamsteren.

Op straat sprak de politie mensen aan die zich niet beperkten tot supermarktbezoek. Mensen zonder mondkapje konden worden meegenomen.

Elke keer dat je je eigen appartementengebouw in wilde, werd je geregistreerd en je temperatuur opgenomen. Alleen de bewoners mochten naar binnen, de bezorgdiensten leverden pakketjes en eten buiten de poort af. Dit vroeg om geduld, begrip en strikte navolging van de protocollen.

We vermeden elk contact, we liepen ruim om elkaar heen en deelden de lift niet met anderen. Het sociaal isolement is een moeilijke opgave. Een van onze Nederlandse medewerkers ging daarom terug naar Nederland. Dat ging nog net goed, want veel vluchten van en naar China werden geannuleerd. We bekeken de ontwikkelingen van dag tot dag. Een volgende keer zouden we verder vooruitkijken en eerder beslissen.”

Aan wat voor projecten werken jullie daar? Liepen deze ‘gewoon’ door en zo ja, hoe ging dit in zijn werk?
“We werken momenteel aan een project van vijf kantoorgebouwen en een sciencemuseum annex conferentiecentrum. Dit project bleef gewoon doorlopen, vanuit huis en Amsterdam. Meteen na de lockdown zou de bouw starten, dus daar hadden we onze handen vol aan. Geen enkel moment hadden we niets te doen. Inmiddels is de bouw gestart.

Aan het begin van het jaar hadden we een paar mooie nieuwe kansen. Die werden helaas vanwege de coronacrisis stopgezet, mogelijk komt een deel weer terug als alles hier weer draait. Een aantal lopende projecten die ‘on hold’ waren gezet begint langzaam weer te bewegen. Op de bouwplaats keren de bouwvakkers weer terug. Wij doen ook supervisie tijdens de bouw, maar doordat we niet konden reizen is dat lastig. Ons team in Shanghai is weer volledig operationeel. Zodra de projecten weer gaan lopen zijn wij paraat.”

Moest je ook mensen al dan niet tijdelijk buiten functie zetten?
“Gelukkig niet. Ons team in Shanghai is compact en er waren ook vrije dagen opgenomen, aansluitend aan het Chinese Nieuwjaar. Een paar nieuwe mensen zou rondom de lockdown starten, dat is lastig vanuit een thuissituatie. Eén nieuwe medewerker zou per 1 februari starten. Gelukkig kon die een week vóór Chinees Nieuwjaar een week meedraaien. Dat was een goede zet. Een stagiair die op 1 februari zou beginnen lieten we een maand later starten.”

Nu komt het ‘oude’ leven dus weer langzaam op gang. Hoe organiseren jullie het terugschakelen?
“‘Zomaar’ weer beginnen kostte nog best wat moeite. We konden het gebouw met ons kantoor niet zomaar in. Iedereen wordt geregistreerd en de temperatuur wordt nog steeds opgemeten. Je moet een QR-code scannen om aan te tonen dat je gezond bent. Als je niet veertien dagen in quarantaine bent geweest of het niet kunt bewijzen, kom je er niet in.

Om ons kantoor te heropenen moesten we eerst een grote hoeveelheid papierwerk ondertekenen. Dit ging onder andere over de medewerkers; waar die vandaan kwamen, sinds wanneer zij Shanghai waren, enzovoorts. We moesten ons kantoor laten ontsmetten, zorgen voor handgel (minimaal een keer per uur handen schoonmaken) en zorgen voor minimaal twee mondkapjes per persoon per dag.”

Wat gaan jullie bij een eventuele volgende lockdown absoluut wel of juist niet weer doen?
“Het thuiswerken ging vrij soepel, op een paar haperingen in het netwerk na. Iedereen paste zich gemakkelijk aan. Het enige echte probleem is dat de mensen die alleen wonen last kregen van het sociale isolement. Je kunt als bedrijf vaker belangstelling tonen en meer contact houden, maar dit blijft een lastig punt, vrees ik. Een volgende keer gaan we mogelijk sneller over tot het repatriëren van de Nederlandse medewerkers.”

Kan Nederland leren van de Chinese corona-aanpak?
“Shanghai is een compacte stad. Met betrekking tot het aantal inwoners, het aantal besmettingen en het aantal doden zijn er grote verschillen met Nederland. Hier zag iedereen de ernst van de zaak vrijwel meteen in. De quarantaine-regels werden strikt opgevolgd. Ondanks dat we zo dicht op elkaar wonen, zijn er relatief weinig besmettingen en doden.

Ik verbaas me dat sommige bedrijven melden dat ze ‘waar mogelijk thuis werken’ of fysieke afspraken ‘zoveel mogelijk’ omzetten in een digitale setting. Die mate van vrijblijvendheid is vanuit het Chinese perspectief onbegrijpelijk. Sommige Nederlanders zouden iets kunnen leren van het opvolgen van de instructies in extreme situaties die daar om vragen, zoals men dat in China heeft gedaan.”

Wat zou je mensen in Nederland in dit licht adviseren of mee willen geven?
“Blijf kalm, geduldig en volg de instructies. Je draagt direct bij aan het afremmen van verspreiding. Neem dus je verantwoordelijkheid. Zo blijft het aantal slachtoffers beperkt en des te eerder is dit voorbij.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Meerstemmige geschiedenis en toekomst architectuur centraal tijdens symposium

22 november, 3:50

Tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen en starters in Eemnes

22 november, 1:46

De Warren ontvangt Ammodo Architecture Award

22 november, 10:48

Een houten villa genesteld in het bos

21 november, 5:31

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27

Tender voor woonblokken op twee van de laatste kavels Eenhoorngebied Amsterdam

21 november, 2:41

Woonbond stapt uit overleg over huren in sociale sector

20 november, 4:08
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan