Alexandra Gerny
Alexandra Gerny

Architecten werken vanuit huis: actuele tips van een coach

26 maart 2020, 11:26
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel 12 geeft coach Alexandra Gerny tips voor het thuiswerken. “Nu is zelfcompassie belangrijk.”

Vol goede moed startten de meeste architecten vorige week aan het werken vanuit huis. Ondanks de onzekere tijden en het vooruitzicht dat het thuiswerken weken of mogelijk zelfs maanden gaat duren, was de algemene houding: samen gaan we deze coronacrisis te lijf, al doen we dat tijdelijk op afstand van elkaar. Medewerkers deelden thuiswerkselfies, online vergaderen bleek onverwachte voordelen te bieden en de vrijdagmiddagborrel was vanachter de laptop eigenlijk ook best gezellig.

Inmiddels heeft de BNA minder florissante cijfers gepubliceerd. Architectenbureaus verwachten voor maart en april al twintig procent omzetverlies ten opzichte van vorig jaar en op de langere termijn is het beeld ook niet al te rooskleurig. Het thuiswerken lijkt bovendien ook tot productiviteitsverlies te leiden. Neem daarbij dat veel mensen hun collega’s missen, thuiswerken met kinderen erbij of juist zonder geliefden in huis lang niet voor iedereen prettig is en dat de algehele stemming momenteel toch al vrij somber is. Geen gek moment kortom om eens een coach om raad te vragen.

Alexandra Gerny begeleidt in haar praktijk onder meer architecten en mensen in vrije en creatieve beroepen. Ze heeft ook een verleden bij architectenbureaus; ze werkte eerder bij GROUP A en ZJA Zwarts & Jansma Architecten. Hieronder geeft ze vanuit de actuele situatie, dus met het oog op de resultaten van de BNA-quick scan, tips voor bureaus én hun medewerkers die thuiswerken.

“Thuiswerken. Dat betekent dat er geen kantoorbedrijvigheid meer is. Geen gezamenlijke lunch. Niet meer even naar het bureau van een collega lopen. Alles moet op afstand. Het ergste is: dit gaat nog weken of zelfs maanden duren”, zegt Gerny ter inleiding.

“De meeste architectenbureau zijn weliswaar qua IT en techniek goed voorzien. Velen hebben ervaring in het werken op afstand. Maar toch, dit is anders, onder andere ook doordat er economische problemen op de bureaus afkomen. Een aantal tips hoe je deze tijd als kantoor en als medewerker beter volhoudt:

Tips voor het kantoor als geheel

1. Geef structuur
Als je thuis aan het werk bent, is het makkelijk om jezelf te verliezen in werk, in eenzaamheid, in het gezin. Bied daarom als kantoor structuur: begin met een vast ochtendritueel, al is het maar een “goedemorgen allemaal” in de groepsapp. Hou regelmatig besprekingen, en sluit de werkdag gezamenlijk af.

2. Creëer ruimte voor persoonlijke ervaringen
Deel foto’s van je werkplek, maak grappen, klets over hoe het is om zo veel thuis te zitten. Zeur met elkaar over de uitdagingen van het thuisonderwijs dat je helemaal niet wilde. Organiseer een online architectuurquiz of pubquiz. Zo hou je de verbinding in stand en geef je ruimte aan een uiterst belangrijk aspect van werk: het sociale contact.

3. Wees flexibel
Werken en tegelijkertijd op de kinderen letten of helpen met school is lastig. Haal als leidinggevende de druk bij je medewerkers weg door dit duidelijk te benoemen. Zeg expliciet dat het oké is als ouders in deze omstandigheden minder werken. Vertrouw erop dat ze doen wat ze kunnen. Evalueer regelmatig hoe het gaat. Wees alert op oververmoeidheidsverschijnselen. Schakel hulp in als dat gebeurt.

4. Hou contact met collega’s
Als leidinggevende vervul je juist nu een verbindende en steunende rol. Bel af en toe met elk van je medewerkers en collega’s en vraag hoe het met ze gaat. Maak het mogelijk dat mensen onderling regelmatig kunnen overleggen, bijvoorbeeld in project- of buddygroepen. Vergeet ook het secretariaat, financiën, HR en de PR-medewerker niet. Begin een overleg met een rondje waarin iedereen kort zegt hoe ze erbij staan. Let vooral op mensen die alleen wonen of die in een lastige thuissituatie zitten. Misschien is het af en toe nuttig en prettig om in kleine groepen en met 1,5 meter afstand fysiek bij elkaar te komen (afhankelijk van de adviezen van het RIVM).

5. Neem op tijd maatregelen
Cijfers van de BNA laten zien dat omzet en productiviteit van architectenbureaus teruglopen. Vraag daarom op tijd werktijdverkorting of andere steunmaatregelen aan. Communiceer hierover met je medewerkers. Maak duidelijk dat je bezig bent met het opvangen van de klap.

6. Zoek als leidinggevende steun voor jezelf
Als leidinggevende is het jouw rol om jouw medewerkers te steunen en te helpen. Maar wie steunt jou? Ook jij hebt iemand nodig. Misschien doen jullie dat in het management team, misschien kan het met een vriendin. Een andere mogelijkheid is externe steun, bijvoorbeeld bij een coach.

7. Never waste a good crisis (zegt Winston Churchill)
Onder druk worden opeens dingen mogelijk die je daarvoor nooit had kunnen bedenken of durven uitproberen. Maak gebruik van de energie en de ruimte die in een crisis vrijkomt. Experimenteer met andere manieren van werken of vergaderen. Pak nieuwe ideeën en innovaties op. Onderzoek of het kantoor of jij zelf iets kunt leren of ontwikkelen. Pak de kansen die deze gekke tijd biedt.

8. Stel voor het hele kantoor iets leuks in het vooruitzicht
Als dit allemaal voorbij is, ga dan als kantoor samen iets leuks, boeiends, verrijkends doen. Kondig het nu al aan en vraag om ideeën. Mensen kunnen zich daar op verheugen. Het is een kans om straks opnieuw verbinding te maken en te vieren dat het voorbij is.

Tips voor de medewerkers thuis

1. Maak duidelijke afspraken
Als je samen met anderen thuis werkt, loop je elkaar makkelijk voor de voeten. Er is misschien weinig ruimte in huis, misschien snakt iedereen naar stilte die er nooit is. Maak daarom afspraken wie wat wanneer doet.

Ga soms alleen de deur uit, of in ieder geval niet met z’n allen, zodat iedereen af en toe het huis voor zichzelf heeft.

2. Zoek jouw eigen manier van thuiswerken
Sommige mensen zijn gebaat bij structuur, andere niet. Sommige mensen houden vast aan hun bestaande dagindeling, andere niet. Sommige mensen werken beter in hun pyjama, andere in pak. Sommige mensen werken beter in de ochtend, andere later op de dag. Om te ontdekken wat voor jou werkt, moet je het gaan uitproberen. Experimenteer. Je komt er vanzelf achter.

3. Blijf bewegen
De sportschool is dicht, de voetbaltraining is afgezegd. Maar toch kun je blijven bewegen. Ga afwisselend de deur uit, om wat meer ruimte voor je huisgenoten te creëren. Ga wandelen, lopen, fietsen. Of download een van de vele 7-minute-workout-apps: in 7 minuten doe je 12 intensieve oefeningen, die je echt aan het zweten brengen. Het voordeel: het gaat snel en het kan overal.

4. Evalueer regelmatig hoe het met iedereen gaat
Zeker als deze situatie langer duurt, zal de sfeer thuis soms onprettig zijn. Irritatie en een kort lontje, geworstel over wie wat waar mag, het zal allemaal gebeuren.

Evalueer daarom regelmatig hoe het met iedereen gaat en wat iedereen ook emotioneel nodig heeft. Neem het serieus als iemand erdoorheen zit. Luister naar elkaar. Moedig elkaar op moeilijke momenten aan. Wees genereus en zeg wat vaker dankjewel.

5. Accepteer dat het soms niet leuk is
Soms voel je je boos, eenzaam, gefrustreerd of bang. Weet dat dat erbij hoort. Weet ook dat elk gevoel weer voorbij gaat. Zoek steun bij anderen, praat erover.

Zoek manieren om stoom af te blazen als de frustratie te hoog oploopt. Beweeg, zet harde muziek op, vul plastic zakken met water en smijt ze zo hard je kunt door de badkamer. Stoom afblazen helpt voorkomen dat je je boosheid op een ander of op jezelf botviert.

6. Ga beter om met angst en piekeren
Maak je je zorgen om je baan, nu er een recessie gaat komen? Ga je hierover piekeren? Piekeren is in cirkels denken zonder resultaat. Het levert niets op, want het is obsessief en niet creatief denken. Bovendien kun je niet in de toekomst kijken.

De beste manier om piekeren te stoppen is afleiding. Zorg ervoor dat je hoofd met iets anders bezig is zodra je je betrapt op piekeren. Dat is in het begin best lastig, je zult al na korte tijd weer malen. Zodra je dat merkt, zoek dan weer afleiding. Oefening baart ook hierin kunst. En: zoek emotionele steun bij anderen.

7. Oefen zelfcompassie
Je hebt zo nog nooit geleefd, nog nooit gewerkt. De volgende weken zullen gaan met vallen en opstaan. Misschien woon je alleen en heb je daar last van. Misschien voel je je onzeker of maak je fouten. Misschien frustreert het je dat dingen blijven liggen. Iedereen worstelt op zijn eigen manier, je bent daarin niet alleen.

Nu is zelfcompassie belangrijk. Het is een essentiële voorwaarde voor veerkracht. Wat doe jij normaal gesproken voor anderen als ze het moeilijk hebben? Help je ze, luister je naar ze, troost je ze, doe je iets liefs of grappigs voor ze? Doe dat ook voor jezelf. Je hebt het nodig.

8. Doe elke dag iets leuks
Doe elke dag iets leuks. Elke dag, zonder uitzondering. Kook iets lekkers, bel met een vriend, luister fijne muziek, ga in bad, haal bloemen in huis, eet een stukje chocolade. Doe iets waarvan je geniet. Positieve belevenissen geven energie en dat heb je nu nodig.”

Andere nieuwsberichten

HOH architecten presenteert hoekgebouw en binnentuin kavel 6 Oostenburg

Gisteren, 15:33

Muziekwerf in voormalige Rotterdamse kerk opent officieel de deuren

Gisteren, 14:09

Voorbereidingen bouw International School Utrecht beginnen

Gisteren, 10:55

Open Monumentendag in het teken van routes, netwerken en verbindingen

12 september, 4:37

Symposium over De Groene Stad van de Toekomst in Almere

Gisteren, 16:18

Rechtspraak kritisch op inperken procedures tegen stroomprojecten

Gisteren, 11:29

ING: woningnood dwingt jongeren grote levenskeuzes uit te stellen

12 september, 1:54

Grote toename stikstof in bodem Nederlandse bossen gemeten

12 september, 9:14

Meer orders, maar lagere omzet voor bouwbedrijf Ballast Nedam

11 september, 4:02

Versterking Groningen niet in 2028 klaar, erkent staatssecretaris

11 september, 10:07
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan