Aan de buitenzijde zie je het niet direct, maar in de ruim zeventig meter hoge woontoren is daadwerkelijk substantieel veel hout toegepast, legt Do Janne Vermeulen, architect-directeur van Team V Architectuur, uit. HAUT is weliswaar gerealiseerd met een hybride constructie van beton en hout, maar mag gezien de hoeveelheid hout daarbij best een ‘houten woontoren’ worden genoemd.
Het project is voortgekomen uit een tender van de gemeente Amsterdam in 2016, waarbij de gemeente voor een perceel aan de Korte Ouderkerkerdijk zowel architectonische kwaliteit als duurzaamheid zwaar liet meewegen. Aan beide wensen kon een woontoren in hout een boeiende invulling geven, meenden ontwikkelaar
Lingotto, Team V Architectuur en
Arup. Hun plan werd stelden een woontoren in hout voor, waarmee ze de opdracht kregen. Bouwen in hout is duurzaam, maar heeft ook architectonisch een meerwaarde. “Je kunt het hout echt laten zien, met name binnen. Je beleeft het hout als warm materiaal in je woning”, zegt Vermeulen.
Het resultaat is een woontoren van 73 meter en 21 verdiepingen met 52 luxe koopwoningen, waarvan geen plattegrond hetzelfde is. De oppervlakte van de woningen varieert van 76 m
2 tot 480 m
2. De toren staat op een zich uitspreidende plint, waarin ruimte is voor een gym, een wintertuin en een half verdiept gelegen fietsenstalling. Ondergronds ligt een tweelaags parkeergarage.