Frederik Vermeesch
Copyright: Ineke Oostveen
Maandagochtendoverleg op anderhalve meter bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Excursie op anderhalve meter bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
'Terugkeerfeest' bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Thuiswerken met huisgenoten
Copyright: Rijnboutt
Frederik Vermeesch
Copyright: Ineke Oostveen
Maandagochtendoverleg op anderhalve meter bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Excursie op anderhalve meter bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
'Terugkeerfeest' bij Rijnboutt
Copyright: Rijnboutt
Thuiswerken met huisgenoten
Copyright: Rijnboutt

Architecten over twee jaar corona: Rijnboutt

15 maart 2022, 11:40
Deze week is het precies twee jaar geleden dat het kabinet werkend Nederland opriep om zoveel mogelijk thuis te gaan werken vanwege het coronavirus. Architectenweb vroeg destijds aan verschillende architectenbureaus hoe zij hier vorm aan gaven en wat hun verwachtingen voor de toekomst waren. In een nieuwe serie vragen wij bureaus in hoeverre het thuiswerken onderdeel is geworden van hun bedrijfsvoering en wat voor gevolgen corona in bredere zin heeft gehad. In deel 2 een gesprek met Frederik Vermeesch van Rijnboutt. “Het kantoor zien we nu als creative basecamp.”

Net als veel bureaus zijn jullie in maart 2020 begonnen met thuiswerken. Hoe heeft zich dat de afgelopen twee jaar ontwikkeld? Is thuiswerken een vast onderdeel geworden van hoe jullie werken?
“Vanaf de start van de eerste lockdownperiode in 2020 hebben we besloten ons aan de richtlijnen van de overheid te houden. Dat betekende onder meer dat we het advies om zoveel mogelijk vanuit huis te werken overnamen. We hielden ons kantoor alleen open voor collega’s voor wie het simpelweg geen optie was om thuis te werken vanwege de mentale gezondheid of een gebrek aan ruimte voor een fatsoenlijke werkplek.

Sinds 1 maart van dit jaar werken we weer samen op kantoor, maar we willen collega’s flexibiliteit en vermindering van reistijd dankzij het thuiswerken blijven bieden. Waar we voor de coronatijd een maximum van een dag per week vanuit huis werken hanteerden, hebben we nu een fifty/fifty-regel. Je bepaalt zelf wanneer je naar kantoor komt, welke werkzaamheden je daar wilt uitvoeren en welke plek daar het meest geschikt voor is. Het kantoor zien we nu als creative basecamp, waar we samenkomen om te brainstormen, overleggen en om elkaar te inspireren.”

Jullie waren bij de start van het thuiswerken net begonnen te werken met Plek, een platform voor sociaal intranet. Heeft dat zijn waarde bewezen en gebruiken jullie het nog steeds, of is er iets anders voor in de plaats gekomen?
“Plek is en blijft voor ons een ideaal platform om op de hoogte te blijven van alles wat er speelt binnen Rijnboutt en voor interactie met elkaar. Ons kwaliteitsmanagementsysteem heeft er zijn vaste plek gevonden, opnames van onze maandagochtendoverleggen zijn er terug te zien en nog steeds worden worden er persoonlijke updates gedeeld. Wel hebben de foto’s van de thuiswerkplekken en huisdieren plaatsgemaakt voor reportages van excursies en bouwplaatsbezoeken en updates van projecten. En dat is heel goed. Maar Plek is niet zaligmakend hoor. Het gesprekje bij de koffiemachine en de real life workshops hebben we wel degelijk enorm gemist de afgelopen twee jaar. We zijn blij dat het weer kan.”

Mede door alle lockdowns was fysiek contact met opdrachtgevers en gebruikers niet altijd mogelijk. Hoe hebben jullie dat opgelost en bestaat hier binnen Rijnboutt inmiddels een vast model voor?
“Dat was inderdaad best een uitdaging. Uiteindelijk werkten wij goed samen met opdrachtgevers door de mogelijkheden van Microsoft Teams te combineren met Conceptboard – een online prikbord waar je de informatie van een project kan verzamelen en waar je gezamenlijk digitaal kan schetsen. Deze methode passen we nog steeds toe voor korte of heel specifieke overleggen. Maar we hebben nu toch echt weer de voorkeur voor fysieke bijeenkomsten waar je elkaars lichaamstaal kan lezen, samen rond een maquette kan staan of even de schetsrol pakt. Daar tegenover staat dat we telkens kritisch nadenken of samenkomen écht nodig is. Je kunt bij elkaar opgeteld zo een paar uur reistijd besparen bij een vergadering die prima digitaal kan.”

Bouwprojecten worden momenteel vertraagd door onder meer corona, de stikstofproblematiek en een tekort aan bouwmaterialen en -personeel. Toch is onze indruk dat architecten omkomen in het werk momenteel, zoals ook Rijnboutt. Hoe kan dat en is dit een gezonde ontwikkeling volgens jullie?
“Wat ons opvalt is dat de dynamiek in het doorlopen van een proces de voorbije jaren veel heftiger is geworden: het is ‘hollen’ of ‘stilstaan’ bij veel projecten. En dat maakt het goed coördineren van ontwerpprocessen uitdagend, net als het samenstellen van een goed en passend team. Er is inderdaad veel werk. Gaten die in de planning vallen door de genoemde dynamiek, kunnen we opvangen door nieuw werk. Toch zijn wij ervan overtuigd dat meer stabiliteit en continuïteit in het doorlopen van het ontwerpproces een beter product oplevert.

Ook merken we ‘shopgedrag’ bij opdrachtgevers. Wij werken onze ontwerpen meestal technisch helemaal uit tot uitvoeringsgereed ontwerp (UO). Dat doen wij zorgvuldig en met kennis van zaken. Omwille van de kosten komt het echter steeds vaker voor dat de technische uitwerking bij een derde partij wordt ondergebracht. Snelle winst, denkt men dan, maar het brengt veel risico’s met zich mee. We zien dat zo’n werkwijze in veel gevallen leidt tot miscommunicatie, vertraging en zelfs bouwfouten. Wij zijn dan ook als ontwerper kritischer geworden op de randvoorwaarden waarbinnen wij onze ontwerpwerkzaamheden verrichten. Dat betekent dus ook dat we vaker moeten kiezen en soms een opdracht aan ons laten voorbijgaan.”

Denk je dat corona jullie manier van werken blijvend beïnvloedt?
“De afgelopen jaren hebben bewezen dat werken vanuit huis of op afstand ons mogelijkheden biedt. En minder stress doordat de reistijd wegvalt of de werkdag beter ingericht kan worden. Ons ziekteverzuim is gedaald omdat mensen zich vaak goed genoeg voelen om vanuit huis toch nog wat zaken op te pakken. En een paar weken werken vanuit het buitenland behoort - in overleg – vanaf nu ook tot de opties. We willen onze collega’s ook na corona blijvend faciliteren om flexibel te werken.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan