Teammeeting in het park
Copyright: KCAP
Overleg op kantoor
Copyright: KCAP
KCAP-medewerkers Gaia en Alejandro vanuit Barcelona
Copyright: KCAP
Met het team in De Kuip
Copyright: KCAP
Summer drinks op afstand met KCAP's House Band
Copyright: KCAP
KCAP kan weer mensen op kantoor ontvangen
Copyright: KCAP

Architecten over twee jaar corona: KCAP

16 maart 2022, 14:30
Deze week is het precies twee jaar geleden dat het kabinet werkend Nederland opriep om zoveel mogelijk thuis te gaan werken vanwege het coronavirus. Architectenweb vroeg destijds aan verschillende architectenbureaus hoe zij hier vorm aan gaven en wat hun verwachtingen voor de toekomst waren. In een nieuwe serie vragen wij bureaus in hoeverre het thuiswerken onderdeel is geworden van hun bedrijfsvoering en wat voor gevolgen corona in bredere zin heeft gehad. In deel 3 een gesprek met Jeroen Dirckx van KCAP. “Het is belangrijk om goed de planning met de opdrachtgever af te stemmen, zodat we tijdig kunnen anticiperen op veranderingen.”

Twee jaar geleden gaf je aan aan dat KCAP al vrij goed voorbereid was op thuiswerken. Hoe heeft zich dat in de afgelopen twee jaar ontwikkeld? Hebben jullie een goede balans kunnen vinden in thuiswerken en werken op kantoor? Verschilde dat ook per vestiging?
“Dat verschilde inderdaad per kantoor en in relatie tot de verschillende regelgeving per land. Zo hebben we in Rotterdam het advies van het RIVM opgevolgd om zo veel mogelijk thuis te werken. Al was het kantoor steeds open voor collega's die geen goede thuiswerksituatie hadden en voor essentiële vergaderingen. Daarbij hebben we ook een limiet gehanteerd op het aantal aanwezigen op kantoor en per vergadering, zodat de afstandsregels gerespecteerd konden worden. In Zürich en Shanghai is relatief meer op kantoor gewerkt en werden daarbij mondmaskers gedragen, maar deze bureaus zijn ook kleiner dan dat in Rotterdam, waardoor de kans op besmettingen kleiner is.”

Contact met opdrachtgevers, gebruikers en partijen als de aannemer zal ook niet altijd optimaal geweest zijn door alle maatregelen en lockdowns, zowel in Nederland als internationaal. Hebben jullie daar een modus voor kunnen vinden? Zo ja, is dat er een die in alle landen waar jullie werken bruikbaar is of verschilt hij per land?
“Het merendeel van de vergaderingen heeft online plaatsgevonden, maar ook fysiek overleg bleek incidenteel noodzakelijk, zowel intern als met externen. We hebben snel ervaren dat bijvoorbeeld ontwerpsessies effectiever zijn met de schetsrol en maquette op de tafel. Wel hebben we deze onderdelen van het ontwerpproces meer digitaal weten na te bootsen, door bijvoorbeeld digitale prikborden als MIRO te gebruiken. In relatie tot andere landen speelde reisbeperkingen ook een rol. Zo kunnen we in principe wel naar China reizen, maar is de twee weken verplichte quarantaine in een hotelkamer bij aankomst niet werkbaar.

Ook binnen Europa verschilde de uitbraken en lockdown regels per land en konden reizen niet plaatsvinden. Voor alle landen werkte wel het overleg online (met name Teams) en hebben alle betrokken partijen zich die software eigen gemaakt. Dat maakt het ook voor de toekomst gemakkelijker om processen te organiseren met een afwisseling van overleg op afstand en overleg ter plaatse.”

In maart 2020 heeft KCAP zijn medewerkers reizen naar andere landen verboden. Nu was vliegen tot dan normale business voor een internationaal opererend bureau. Hebben jullie (vlieg)reizen blijvend beperkt of is het toch wel noodzakelijk gebleken?
“Dat ligt iets genuanceerder. Ook hier hielden we de reisadviezen van het RIVM aan, maar konden internationale collega's uiteraard reizen naar familie in het buitenland. Bij terugkomst gold dan een periode van thuiswerken als quarantaine. Ook reizen naar België bleef toegestaan als het verblijf korter was dan 48 uur, dus binnen die restricties konden we daar nog heen voor vergaderingen en presentaties. Het aantal reizen is wel aanzienlijk minder geworden en we overwegen altijd de noodzakelijkheid van (vlieg)reizen, met name vanwege duurzaamheid.”

In Nederland liepen en lopen bouwprojecten vertraging op door corona en andere oorzaken zoals de stikstofproblematiek en een tekort aan bouwmateriaal en personeel. Hoe zat dat bij internationale projecten, hadden en hebben jullie daar ook te maken met vertraging? Hoe vangen jullie dat op als bureau? En hoe zien jullie de nabije toekomst als het gaat om voortgang van projecten?
“Bij complexe, grootschalige projecten zijn er vaak meerdere factoren die tot vertraging kunnen leiden, daar anticiperen we als bureau op. Naast bouwkosten is er ook vaak vertraging door bestuurlijke besluitvorming, vergunningstrajecten en besluitvorming binnen de opdrachtgever. Dat vindt meestal plaats nadat we een fase hebben afgerond en voordat de volgende fase aanvangt en is het daardoor al enigszins ingepland. Het is wel belangrijk om goed de planning met de opdrachtgever af te stemmen, zodat we tijdig kunnen anticiperen op veranderingen en ontwerpteams anders in te plannen. Dat is zeker een behoorlijke uitdaging, maar voor ons niet opmerkelijk anders dan vóór corona en we verwachten dat dat in de toekomst ook zo blijft. Bij internationale projecten loopt dat niet anders.”

Net toen we weer een beetje leken te kunnen gaan ademhalen na het recente afschalen van de coronamaatregelen, ontstond er een nieuwe alarmerende situatie door de oorlog in Oekraïne. KCAP heeft besloten zijn projecten in Rusland af te bouwen naar nul. Wat zijn daar de gevolgen van voor jullie bedrijfsvoering? En hoe denken jullie nu over de morele kant van werken in autocratische landen?
“We volgen met afschuw wat er nu gebeurt in Oekraïne en zijn begaan met de mensen die hier rechtstreeks of indirect door worden getroffen. We volgen de situatie op de voet en zijn al sinds de berichten over de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grens onze werkzaamheden in Rusland gaan reduceren, gezien het risico op een inval. Het stopzetten van de werkzaamheden is daardoor geen schok voor onze bedrijfsvoering. Collega's die werkten aan Russische projecten zijn op andere projecten ingepland.

Ook voor ons werk in China houden we de politieke situatie in het oog, daar zijn we erg kritisch over en we zijn selectief in het aannemen van opdrachten. Inhoudelijk streven we naar projecten die de leefomstandigheden van de lokale mensen daar kunnen verbeteren. Ook screenen we potentiële nieuwe opdrachtgevers en hebben we goede samenwerkingsverbanden opgebouwd met opdrachtgevers die de juiste intenties hebben en onze ambities delen. De positieve invloed die de projecten hebben vinden we belangrijker dan helemaal niets doen in die landen. We zijn wel extra behoedzaam geworden en zullen niet snel projecten starten in autocratische landen waar we de lokale situatie onvoldoende kennen.”

Trefwoorden

kcap corona thuiswerken

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde bedrijven

Andere nieuwsberichten

Bonaire krijgt kleurrijke en volwaardige gemeenschapsbibliotheek

37 minuten geleden

Gevel van zonnepanelen voor onderwijscomplex De Kikker

1 uur geleden

BouwBeurs 2025 vanaf 3 februari in Koninklijke Jaarbeurs

2 uur geleden

Een monumentale telefooncentrale herbestemd als verborgen woongebouw

Gisteren, 17:01

Nederlandse bureaus gelauwerd bij Prix Versailles

3 uur geleden

Nieuw onderzoek: aantal daklozen verschilt sterk per regio

4 uur geleden

Schoof hoopt dat pensioensector snel weer meepraat over woningbouw

Vandaag, 09:11

Katwijk moet plannen voor woonwijk met 5600 huizen aanpassen

Gisteren, 14:22

Kosten nieuwbouw RIVM na vertraging 136 miljoen euro hoger

Gisteren, 11:54

Platform31: 170.000 extra woonruimten binnen corporatiewoningen mogelijk

10 december, 3:18
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan