Copyright: KCAP Architects&Planners

Architecten werken vanuit huis: KCAP

19 maart 2020, 11:06
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel 6 van deze serie biedt Jeroen Dirckx, partner bij KCAP Architects&Planners, perspectief vanuit een sterk internationaal opererend bureau. “Al twee weken voor de thuiswerkmaatregelen zijn ingevoerd, waren we klaar met de voorbereidingen hiertoe.”

Medewerkers vanuit huis laten werken is voor een bureau dat alleen in Nederland actief is al lastig te organiseren. Hoe hebben jullie dat, als internationaal opererend architectenbureau, gedaan? Zijn jullie alleen in Nederland thuis gaan werken of in andere landen ook?
“Vanwege ons werk in China hebben we als bureau de coronacrisis al vanaf de uitbraak in Wuhan op de voet gevolgd. Om het effect op onze projecten te evalueren werd de situatie wekelijks besproken met onze associate partner Ya-Hsin Chen, die voor ons werkt vanuit Shanghai. Er is ook snel besloten dat het beter was dat zij na Chinees Nieuwjaar niet in Shanghai zou blijven werken, maar tot nader order in veiligheid zou verblijven bij haar familie in Taiwan. Ook met onze associate in Singapore, Anna Gasco, zijn al vroeg de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen.

Bij het uitbreiden van de crisis hebben we bij KCAP al snel besloten om niet naar risicogebieden als China te reizen. Het aantal risicogebieden is geleidelijk toegenomen en nu hebben we een totaalverbod op reizen ingevoerd. Ook vergaderingen binnen Nederland zijn onder strikte randvoorwaarden tot een minimum gereduceerd.

We hebben ook al vroeg ingeschat dat de crisis ook hier naartoe zou komen en onze organisatie klaar gemaakt voor het werken vanuit huis. Al twee weken voor het officiële beleid werd ingevoerd, waren we  klaar met de voorbereidingen hiertoe. In de vorige weken hebben we al enkele collega’s die in risicogebied hebben gereisd of contact hadden met mensen uit risicogebied gevraagd om in zelfquarantaine te blijven. Vervolgens zijn ook de collega’s uit Noord-Brabant gevraagd thuis te werken, conform de nationale richtlijnen. Momenteel werken bijna alle collega’s van onze vestiging in Rotterdam en Zürich vanuit huis.”

Kunnen jullie optimaal werken op deze manier? Hoe verloopt het contact tussen collega’s en andere partijen, zoals opdrachtgevers?
“Als internationaal opererend bureau hebben we uitgebreid ervaring opgebouwd in het werken op afstand. We hadden al frequent interactie tussen onze medewerkers in Rotterdam, Zürich, Shanghai en Singapore en we werken van afstand ook veel en intensief samen met opdrachtgevers, lokale architecten en adviseurs in het buitenland. We werken al jaren via diverse platforms voor video conferencing, chat en filesharing. Die ervaring komt nu goed van pas en die manier van werken is de voorbije periode geïntensiveerd.

We gebruikten voor diverse projecten al digitale samenwerkplatformen als MS Teams en Slack voor zowel interne samenwerking als samenwerking met externen. Momenteel werkt het hele bureau via MS Teams in diverse projectgroepen. Dit laat ons toe om snel documenten en informatie uit te wisselen en projecten te bespreken. Ook vergaderen de teams nu digitaal, waarbij de collega’s elkaar kunnen zien en werk delen op het scherm.

We merken dat we vanuit onze internationale ervaring ook Nederlandse opdrachtgevers kunnen adviseren hoe ze meer gebruik kunnen maken van software om van afstand te overleggen. Deze situatie heeft uiteraard beperkingen. In quarantaine vanuit huis werken is niet prettig. Het persoonlijke contact tussen de collega’s wordt gemist. Anderzijds spaart het veel reistijd uit en leren we om digitale tools nog beter te benutten en efficiënter op afstand samen te werken. Dat gaat ons zeker helpen in de toekomst.”

Hoe lang denken jullie maximaal op de huidige manier te kunnen werken, zonder dat het echt problemen op gaat leveren? Denken jullie bijvoorbeeld ook aan werktijdverkorting?
“Voor ons is deze manier van werken niet optimaal, maar gezien de situatie best een tijdlang vol te houden. Al zijn we er nog maar recent mee gestart en moeten we het uiteraard blijven monitoren en evalueren. We zien met name een risico in de voortgang van projecten bij opdrachtgevers of aanbestedende overheden. Als projecten vertragen of stagneren wegens deze situatie heeft dat uiteraard een effect op de hoeveelheid werk in het bureau.

Momenteel is dat nog niet het geval, maar we onderzoeken zeker de opties voor werktijdverkorting en financiële bijstand indien dat wel het geval zou zijn. Dat we internationaal werken is daarbij wel een voordeel. Onze projecten zijn gespreid over verschillende landen en daardoor zijn ook onze risico’s gespreid, maar gezien de globale impact van het virus op de economie moeten we ook op dit vlak voorzichtig blijven.”

Levert de coronacrisis ook andere inzichten op bij jullie?
“Als we kijken naar de positieve kant, zien we dat deze situatie een sterk gevoel van samenhang creëert binnen het bureau. Het KCAP-team gaat op een ontzettend positieve, creatieve en gemotiveerde manier om met de situatie. Dat zien we via de levendige groepsapp. En er worden ludieke berichtjes over de chat gedeeld, zoals een opgewekt “Goedemorgen!" rond negen uur en "It is Lunch Time!" om half een.

Er is ook een sterke bereidheid ­elkaar te helpen, bijvoorbeeld met computerissues. En de nationale toespraak van premier Rutte werd spontaan naar het Engels vertaald voor niet-Nederlandssprekende collega's. Er is echt een gevoel van solidariteit in deze moeilijke tijd.

Ook merken we zoals gezegd dat we nu veel minder tijd en energie kwijt zijn aan reizen. Met goede alternatieven voor fysieke vergaderingen kunnen we als bureau onze CO2-uitstoot behoorlijk reduceren.“

Gerelateerde nieuwsberichten

Gerelateerde bedrijven

Andere nieuwsberichten

Herontwikkeling voormalig Slotervaartziekenhuis voltooid met nieuwe dakopbouw

32 minuten geleden

Lab-S verbouwt jaren 30-villa in relatie met natuur

1 uur geleden

Implicaties van AI voor landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp belicht in boek

Vandaag, 11:35

EVA architecten transformeert Girokantoor Leeuwarden tot woongebouw

10 januari, 2:32

De Jonge roept Den Haag op te investeren in leefbaarheid Zeeland

Vandaag, 09:38

Hoog aantal winkelfaillissementen zorgt voor meer leegstand

10 januari, 1:20

Grens van 1,5 graden overschreden in warmste jaar ooit

10 januari, 9:45

'Thuisbatterij gebruiken op piekmomenten zorgt voor minder belasting vol stroomnet'

9 januari, 12:29

Huizenprijzen eind 2024 opnieuw flink gestegen, wel minder hard

9 januari, 10:14

Platform: huurprijzen Rotterdam hard omhoog, Amsterdam het duurst

8 januari, 12:09
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
Hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan