Copyright: KettingHuls
Copyright: KettingHuls

Architecten werken vanuit huis: KettingHuls

20 maart 2020, 16:08
Het kabinet heeft werkend Nederland opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook architecten geven gehoor aan deze oproep. Architectenweb vraagt aan verschillende bureaus hoe zij hier vorm aan geven. In deel 9 van deze serie aandacht voor een klein bureau. Daniëlle Huls van KettingHuls vertelt over het thuiswerken bij dit bureau. “We hadden deze week extra uren om inhoudelijk werk te verrichten.”

Was het thuiswerken een grote omslag voor jullie, als bureau met acht medewerkers? Hoe hebben jullie het georganiseerd?
“We proberen als kleiner bureau alles heel eenvoudig te houden, niet ingewikkelder maken dan het is. Dat hebben we in de afgelopen jaren steeds voor ogen gehouden bij de organisatie van ons bureau en nu ook in de omslag naar thuiswerken en de situatie waarin we ons bevinden.

Monica Ketting en ik hebben vanaf de start van ons bureau alles zo geregeld dat we overal kunnen werken en op de server kunnen. Nu hebben we er ook voor gekozen de medewerkers thuis te laten werken en voor hun alles afgelopen maandag geregeld. Dit heeft voor ons verder niet zo veel om het lijf.

De programma’s waarmee we werken kunnen heel makkelijk met serienummers op thuiscomputers worden gezet of via de cloud van de verschillende programma’s worden gedownload. Via wetransfer.com hebben we de werkfolders rond gestuurd en per telefoon en mail houden we contract.

Omdat we een compact bureau zijn, werken we sowieso veel samen met mensen op afstand. Voor renderings, lasersnijden, 3D-printen, kleurenprints, boekjes en sketch-uptekeningen hebben we vaste samenwerkingen met anderen, partijen waarmee we gewend zijn te communiceren via email, telefoon of Facetime. We zijn deze weken bijvoorbeeld  bezig met het maken van renderings voor een project samen met een bureau dat in Polen zit, dat gaat gewoon door zoals het altijd ging.

Monica en ik werken op het bureau. De verdieping die wij delen met andere bedrijven is geheel leeg, de anderen zijn er niet. Dit maakt dat wij hier zonder problemen kunnen werken, we wonen bovendien op fietsafstand van onze werkplek.”

Kunnen jullie optimaal werken op deze manier? Hoe verloopt het contact met de opdrachtgevers en de bouwplaats?
“Het is natuurlijk nog maar de eerste week waarin we op deze wijze werken, maar tot dusver werken we rustig en goed. De meeste vergaderingen zijn afgezegd, waardoor er voor ons deze week extra uren waren om inhoudelijk werk te verrichten en contact te houden met medewerkers. Uren bovendien die we niet kwijt zijn aan reizen en vergaderen.

De overleggen met opdrachtgevers en adviseurs verlopen per telefoon en mail, wat voorlopig voldoet. De bouw gaat gewoon door. Wel zullen we ook af en toe naar de bouwplaats moeten voor een bouwvergadering, willen we de kwaliteit kunnen bewaken. We gaan zo min mogelijk en zien er op toe dat de groep zo klein mogelijk is waarmee de bouwvergadering gehouden wordt. Er is bij ons nog geen uitstel van projecten, sterker nog, een nieuw project is deze week opgestart.”

Hoe lang denken jullie op deze manier te kunnen werken, zonder dat het grote problemen oplevert? Denken jullie ook er ook al aan om een beroep te doen op werktijdverkorting en/of financiële bijstand door de overheid?
“Aangezien we een compact bureau zijn en veel met externen werken op momenten dat er pieken zijn, kunnen wij het op deze wijze lang volhouden. We verwachten dat de projecten wel doorlopen, maar wellicht een beetje in de vertraging gaan komen. We denken dat mensen op termijn minder efficiënt zullen werken vanuit huis. Doordat we een financieel gezond bedrijf zijn en onze vaste lasten overzichtelijk zijn, hebben we in elk geval voorlopig geen financiële bijstand van de overheid nodig.”

Zijn er wat jullie betreft al andere lessen te leren uit deze crisis?
“Wat we ervaren is dat door het wegvallen van bijeenkomsten er veel rust en tijd ontstaat om inhoudelijk aan projecten te werken. Het zou verder mooi zijn als we uit deze crisis kunnen leren – en niet meer vergeten, mochten we straks weer ‘up and running’ zijn – dat we optimaler omgaan met overleggen.

De overlegstructuur in Nederland is soms doorgeslagen. Bij sommige projecten zitten we vaak met veel mensen om de tafel in lange vergaderingen. Ze worden allemaal betaald en moeten voor de overleggen vaak een lange afstand rijden, terwijl lang niet altijd iedereen op dat moment nodig is aan tafel. Daarbij is soms het overleg wellicht ook niet echt nodig en had het ook gedaan kunnen worden via de mail of een telefoongesprek.

Het zou goed zijn om na deze crisis te onderzoeken, met onze opdrachtgevers, of er een overlegstructuur mogelijk is waarin we minder bij elkaar hoeven te komen om te vergaderen, zonder dat dit invloed heeft op de voortgang van een project, zodat er meer tijd is voor de inhoud van een project.

Onze eerste gedachte op maandag was: eindelijk komt deze ‘ratrace’ even tot stilstand. Op Instagram postte Studio Olafur Eliasson een quote van Rebecca Solnit: Hope locates itself in the premise that we don’t know what will happen, and in the spaciousness of uncertainty there is room to act.”

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan