Copyright: Thomas Bögl, architect-directeur bij LIAG ( Speer)
Copyright: LIAG - I/O-gebouw in Nijmegen ( Ben Vulkers)
Copyright: LIAG - I/O-gebouw in Nijmegen ( Ben Vulkers)
Copyright: Aldo Vos, architect-directeur bij Broekbakema ( Speer)
Copyright: Broekbakema - Gebouw X in Zwolle ( Menno Emmink)
Copyright: Broekbakema - Gebouw X in Zwolle ( Menno Emmink)
Copyright: Thomas Bögl, architect-directeur bij LIAG ( Speer)
Copyright: LIAG - I/O-gebouw in Nijmegen ( Ben Vulkers)
Copyright: LIAG - I/O-gebouw in Nijmegen ( Ben Vulkers)
Copyright: Aldo Vos, architect-directeur bij Broekbakema ( Speer)
Copyright: Broekbakema - Gebouw X in Zwolle ( Menno Emmink)
Copyright: Broekbakema - Gebouw X in Zwolle ( Menno Emmink)

Bögl vs. Vos: welk onderwijsgebouw is het gezondst?

8 september 2015, 10:28
Advertorial
In samenwerking met technisch dienstverlener Unica publiceert Architectenweb de komende weken een serie van drie artikelen over de manier waarop duurzame technologie architectuur van binnenuit transformeert. In het eerste artikel een ‘duel’ tussen Thomas Bögl van LIAG architecten en bouwadviseurs en Aldo Vos van Broekbakema architects over hun ontwerp voor respectievelijk het I/O-gebouw en het X-gebouw. Welke van deze twee onderwijsgebouwen is het ‘gezondst’?

[I/O] Bögl: “Gezonde gebouwen zijn een trend aan het worden. Gezond bouwen is de opvolger van duurzaam bouwen. Het gaat over meer dan energie, namelijk over de belevingswaarde van een gebouw. In een gezond gebouw voelen mensen zich prettig en gelukkig. Het is een plek die het welbevinden van mensen stimuleert. Daarnaast is het ook echt gezond qua frisse lucht, daglicht, uitzicht, sociale interactie, veiligheid en akoestiek.”

[X] Vos: “De laatste jaren is er meer aandacht voor gezond bouwen, zeker vanuit de rijksoverheid op het gebied van scholenbouw, maar gezond bouwen is zeker niet nieuw. Het draait allemaal om de relatie tussen binnen en buiten. Doordat de nadruk de afgelopen decennia steeds meer op techniek en isolatie is komen te liggen, is de verbinding tussen de natuur, de omgeving, en een gebouw veel minder vanzelfsprekend geworden. Daar zie je nu een kentering. Dat zijn golfbewegingen.”

Feit of fictie
[X] Vos: “Als het ‘sick building syndrome’ bestaat, waarbij mensen fysiek ziek worden van gebouwen, dan moeten er ook gezonde gebouwen zijn. Er worden in de bouw steeds meer prestatiegerichte eisen gesteld aan zaken als luchtkwaliteit en de hoeveelheid daglicht.”

[I/O] Bögl: “De discussie over de definitie van een gezond gebouw is volop gaande. Zoiets als schone lucht kun je wel meten, maar een deel is gevoelsmatig. Wij zijn met een psycholoog aan het onderzoeken wat de gebouwde omgeving fysiek met mensen doet. Valt te bewijzen dat een kantoor met uitzicht op een mooi weiland beter is voor mensen dan een grijs industrieterrein?”

Trots op
[I/O] Bögl: “Het I/O gebouw is uitgeroepen tot het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Een heel energiezuinig gebouw is natuurlijk mooi, maar ik ben zelf vooral trots op de sociale component. Het is ons gelukt om het I/O-gebouw dusdanig te ontwerpen dat het de interactie tussen drie onderwijsinstellingen stimuleert. Verder vind ik het atrium goed gelukt. Het is groot, maar het voelt veilig en overzichtelijk.”

[X] Vos: “De grootste kwaliteit van het X-gebouw is dat het ruim, overzichtelijk en licht is. Het daglicht gutst naar binnen, waardoor je echt het buitengevoel ervaart. Er hangt een fijne, prettige sfeer.”

Uitdaging
[X] Vos: “Het was een enorme uitdaging om het daglicht onder controle te krijgen, want je wilt niet dat het licht je verblindt of dat het gebouw onder invloed van de zon te warm wordt. Daarom hebben we bovenin kassendoek gespannen, een beproefde methode in de kassenbouw. Maar er moest natuurlijk ook een sprinklerinstallatie komen. Die integratie van ontwerp en techniek was het moeilijkst. Verder was het een uitdaging om ervoor te zorgen dat de studenten van de faculteiten Economie en Journalistiek elkaar zouden ontmoeten. Dat zij de ruimte naar elkaar zouden oversteken.”

[I/O] Bögl: “Het I/O-gebouw is technisch en bouwkundig vrij complex. We moesten sommige zaken, zoals de ledverlichting, in een later stadium integreren in het proces. We hebben ook heel lang nagedacht over hoe we het gebouw het beste konden inpassen in de omgeving.”

Mooiste compliment
[I/O] Bögl: “Dat het gebouw in de bijlage The Optimist van NRC Handelsblad is uitgeroepen tot het meest leefbare gebouw van Nederland 2014.”

[X] Vos: “Iedereen is superenthousiast. We horen vaak dat mensen zich meteen op hun gemak voelen in het gebouw en met plezier naar hun werk gaan. De BNA noemt het gebouw ‘een feest om in te studeren’ en verkoos het tot Gebouw van het Jaar 2011. Dat het binnenklimaat vanaf dag één prima in orde is, heeft enorm bijgedragen aan de acceptatie.”

Twijfels over
[I/O] Bögl: “We hebben het gebouw gemaakt op de beste manier die we toen konden bedenken. Achteraf gezien vind ik dat de materiaalkeuze nog wel beter, duurzamer had gekund. En ik had liever toch geen roltrappen laten plaatsen. Ik denk dat Vos dit schoonheidsfoutje meteen is opgevallen.”

[X] Vos: “Het economische, pragmatische aspect was leidend in ons project. Dat ging af en toe ten koste van de duurzaamheid. Ik denk dat Bögl dat jammer vindt. De composietgevel had misschien beter van een natuurproduct, zoals vlas, kunnen zijn. Aan de andere kant, de techniek was toen nog niet zover.”

Over elkaar
Vos over het I/O-gebouw: “In het gebouw van Bögl zie je een brede, complete aanpak van duurzaamheid en dat vind ik knap. Het gebouw past mooi in de omgeving en is niet alleen heel energiezuinig, maar ook warm en plezierig om in rond te lopen. Ik houd persoonlijk meer van ruime gebouwen met een heldere structuur en oriëntatie. Wat dat betreft vind ik het atrium misschien wat smal en vind ik het jammer dat je niet goed naar beneden kunt kijken. De roltrappen? Nee, die storen me helemaal niet, al zijn het natuurlijk wel vreselijke energieslurpers.”

Bögl over het X-gebouw: “Hoewel Vos en ik een heel andere stijl hebben, vind ik het een mooi gebouw. Vooral de binnenruimte met de inval van het daglicht vind ik erg goed gelukt. Ik vind inderdaad dat de materiaalkeuze een stuk duurzamer had gekund, maar ik begrijp de beweegredenen om het zo te doen. Het is leuk dat ons werk door de aandacht voor gezond bouwen breder wordt dan alleen het duurzaamheidsaspect. Architecten zoals Vos en ik zijn namelijk eigenwijs en vooruitstrevend. Wij willen steeds meer, anders en beter.”

Conclusie
Maar welk gebouw is nu het meest duurzaam en gezond? Voor duurzaamheid geven Bögl en Vos het I/O-gebouw een 9. Het X-gebouw vinden ze met een 7 een stukje minder duurzaam. Bögl: “Het I/O-gebouw gebruikt maar 25% van de wettelijk toegestane hoeveelheid energie en wekt deze ook nog voor een deel zelf op. Verder hebben we een GreenCalc score behaald die 10% boven die van het voorheen duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland ligt.”

En dan de slotvraag: welk gebouw is het gezondst? Die strijd eindigt in een gelijkstand. Vos: “Het zijn op hun eigen manier heel gezonde en comfortabele gebouwen. Ze krijgen van mij beide een dikke 8.”

Intelligente techniek
Dankzij slimme ventilatie, comfortabele warmtevoorziening, goede verlichting en intelligente gebouwautomatisering heeft Unica in beide gebouwen een gezond binnenklimaat weten te realiseren. Ook zorgde Unica voor de beveiliging, brandveiligheid en ICT. Unica is met veertien vestigingen, negen gespecialiseerde bedrijven en circa 1700 medewerkers de grootste zelfstandige technisch dienstverlener van Nederland. Het bedrijf biedt duurzame, technologische oplossingen voor comfort, veiligheid en communicatie.

Opvolger?
De nieuwbouw van Energy Academy Europe op Zernike Campus Groningen, waar Broekbakema momenteel aan werkt en dat in 2016 gerealiseerd moet zijn, wordt volgens Vos de opvolger van Bögl’s I/O-gebouw als duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Het gebouw zal niet alleen energiezuinig zijn, het zal ook energie opleveren. Om het BREEAM-niveau Outstanding te behalen – met 5 sterren de hoogst mogelijke beoordeling – zijn extreem hoge eisen gesteld aan de duurzaamheid van het nieuwe gebouw.

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan