Copyright: Klaas Tuin
Het rijksmonument is na een halve eeuw toe aan een update.
herinrichting kerkzaal
Copyright: opZoom architecten
Copyright: Klaas Tuin
Door het plaatsen van het gordijn is een intieme vierruimte gecreëerd.
Copyright: Klaas Tuin
De oncomfortabele kerkbanken hebben plaats gemaakt voor stoelen voor flexibel gebruik.
Copyright: Klaas Tuin
In de vrijgekomen ruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten in de pantry.
Copyright: Klaas Tuin
En is er ruimte om te gedenken in de speciaal gecreëerde ruimte.
Copyright: Klaas Tuin
De toegankelijkheid is verbeterd met een nieuwe entree.
Copyright: opZoom architecten
Copyright: Klaas Tuin
Met een grote open pui, een nieuwe lift, trap en vides.
Copyright: Klaas Tuin
Copyright: Klaas Tuin
Copyright: Klaas Tuin
Het hout van de kerkbanken wordt hergebruikt.
Copyright: opZoom architecten
Van de oude kerkbanken zijn onder andere tafels gemaakt.
Copyright: Klaas Tuin
En ook de wanden van de gedenkruimte zijn gemaakt van hout van de kerkbanken.
Copyright: Klaas Tuin
Copyright: Klaas Tuin
Het rijksmonument is na een halve eeuw toe aan een update.
herinrichting kerkzaal
Copyright: opZoom architecten
Copyright: Klaas Tuin
Door het plaatsen van het gordijn is een intieme vierruimte gecreëerd.
Copyright: Klaas Tuin
De oncomfortabele kerkbanken hebben plaats gemaakt voor stoelen voor flexibel gebruik.
Copyright: Klaas Tuin
In de vrijgekomen ruimte kunnen mensen elkaar ontmoeten in de pantry.
Copyright: Klaas Tuin
En is er ruimte om te gedenken in de speciaal gecreëerde ruimte.
Copyright: Klaas Tuin
De toegankelijkheid is verbeterd met een nieuwe entree.
Copyright: opZoom architecten
Copyright: Klaas Tuin
Met een grote open pui, een nieuwe lift, trap en vides.
Copyright: Klaas Tuin
Copyright: Klaas Tuin
Copyright: Klaas Tuin
Het hout van de kerkbanken wordt hergebruikt.
Copyright: opZoom architecten
Van de oude kerkbanken zijn onder andere tafels gemaakt.
Copyright: Klaas Tuin
En ook de wanden van de gedenkruimte zijn gemaakt van hout van de kerkbanken.
Copyright: Klaas Tuin

Nieuwe Kerk - Herwaardering van een Rijksmonument

8 juni
De uit 1962 stammende rijksmonumentale kerk toont de maatschappelijke veranderingen in de wederopbouwperiode. Het ontwerp van deze verdiepingskerk van de architect Jan Rotshuizen gaf ruimte aan een breder gemeenschappelijk gebruik van de nevenzalen en introduceert symboliek en mystiek in de kerkzaal. Dit was een opzienbarende trendbreuk ten opzichte van de lange traditie sinds de reformatie, van ‘kale protestante gebedshuizen’. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verwoord het als het volgt: ‘…het monument is een essentieel toonbeeld van de cultuurhistorische of sociaalhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode in Nederland…’ En dit was mede de reden om de kerk te bestempelen als rijksmonument.

Maar nu meer dan een halve eeuw later is het gebouw toe aan een update. Door diverse kleine verbouwingen is het gebouw verrommeld en deels versleten. Het aantal gebruikers is de afgelopen decennia ook sterk verbreed waarmee het gebouw naast kerk meer en meer een multifunctioneel centrum is geworden. Dit sluit echter niet meer aan op de ontsluiting en de structuur van het gebouw. Met het recent samengaan van drie kerkelijke gemeenten is het moment rijp om de kerk klaar te maken voor de toekomst.

Het ontwerp van opZoom richt zich op een verbeterde toegankelijkheid, meer aandacht voor ontmoeting en een nieuwe intimiteit in de grote kerkzaal. De eerste stap is het toevoegen van een hoofdentree op het niveau van de Rosendaalseweg. Met daarbij een grote open pui en meerdere vides, een lift, en een goed beloopbare trap. Het van oorsprong wat introverte en niet eenduidige entreegebied opent zich richting de straat en verbindt de verschillende functies.

Daarnaast plaatsen we in de voor de gemeente ‘te grote’ kerkzaal, een nieuw transparant volume waarbinnen de vieringen plaats vinden. In dit translucente en vrij hangende volume ontstaat er een intiemere sfeer voor de diensten met kleinere groepen.  Terwijl de zaal als geheel nog steeds goed voelbaar is. En in die paar keer per jaar dat er meer ruimte nodig is kan het gordijn worden geopend voor meer zitplekken.  De vrijgekomen ruimte in de kerkzaal wordt ingezet voor het ontmoeten en herdenken. Op de twee ‘eilanden komen verschillende tafels en zitjes te staan uit de drie verschillende kerkgebouwen. En aan weerzijde van de toegang in de zaal komen onder het balkon een nieuwe pantry voor uitgifte van koffie-thee en een gedenkruimte.

De monumentale maar minder comfortabele kerkbanken worden door het gebouw hergebruikt. De verschillende onderdelen krijgen een tweede leven: de leuningen vormen de begeleidende wand langs de nieuwe trap, de voetsteunen zijn verwerkt in de nieuwe wanden van de pantry en de gedenkruimte, en de zittingen zijn door de gemeenteleden verwerkt in de garderobes en tafeltjes. De meest directe vorm van circulariteit.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met opZoom architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Meer projecten van opZoom architecten

KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan