Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Nieuw Erf

9 mei 2019
Het project ‘Nieuw Erf’ in Koekange is een van de pilots voor woningbouwontwikkeling in het landelijk gebied van gemeente De Wolden. ‘Het project past binnen de oorspronkelijke gedachte’, zegt wethouder Ank van der Ziel. ‘Een bestaand boerenerf ingericht als een nieuw buurtschap in een vrije maar streekeigen vorm’.

Gemeente De Wolden heeft drie dorpen aangewezen als geschikte locaties voor een dergelijk project. De basis hiervoor werd gelegd met een uitgebreid vooronderzoek om dorpen op een meer traditionele manier te laten groeien. Van der Ziel: ‘Historisch gezien hebben dorpen zich rondom de boerenerven ontwikkeld. Wij hechten veel waarde aan het waarborgen van de cultuurhistorische context als kwaliteit van onze dorpen. Binnen deze visie is het plan in Koekange bijzonder goed gelukt’.

Context – Koekange bestaat grofweg uit drie bebouwingslinten in het landschap. De linten hebben een eigen ontstaansgeschiedenis en zijn in verschillende perioden gevormd. Bij dorpsuitbreiding in Koekange vraagt de karakteristieke bebouwingsstructuur van de linten om een zorgvuldige landschappelijke inpassing die past bij de lokale situatie. Hiervoor heeft het landschapsarchitectenbureau la4sale een landschapsvisie opgesteld die, in plaats van het aanbreien aan de bestaande linten, uitgaat van nieuwe landschappelijke bebouwingsvormen op enige afstand van de bestaande linten. Eén van die nieuwe bebouwingsvormen zijn de zogenaamde nieuwe erven.

Locatie – De locatie is gelegen aan de oostzijde van de Dorpsstraat in Koekange, even ten zuiden van de dorpskern. Het betreft een langgerekt kavel met aan de zijde van de Dorpsstraat een boerderijcluster bestaande uit een hoofdhuis met daarachter enkele schuren. Aan de noordrand van de kavel is een forse houtwal aanwezig.

Plan – Het erf is vanuit de omgeving zichtbaar door het prominente hoofdhuis aan het einde van de oprijlaan en door de grotere ‘woonschuren’ erachter. Dit zijn eenvoudige, kloeke bouwvolumes die worden gekarakteriseerd door het dakvlak. Op het erf en ook in de woningen dient altijd zicht te zijn op het open landschap. Om deze reden is ervoor gekozen om geen hofje of pleintje te maken met daar omheen woningen. Om de openheid naar het landschap te garanderen en het verrommelen van de kavelranden te voorkomen, hebben enkele woningen een wagenschuur voor het stallen van de auto en fiets.

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Locatie

Neem contact op met opZoom architecten

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan