Eerste residentiële toepassing met Cilium klapluiken

13 juni 2016
Hypermodern wonen met een knipoog naar de middeleeuwen

Eerste residentiële toepassing met Renson Cilium klapluiken (met video)
Nieuwbouwwijk Hoogdalem in het Nederlandse Gorinchem ademt respect voor het verleden. Archtecturaal laat de knipoog naar de forten van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’, zich vooral voelen in een uniforme jaren ’30 look onder de recent opgetrokken nieuwe woningen. De strenge stedenbouwkundige voorschriften zijn daar niet vreemd aan. Des te opvallender zijn de drie hypermoderne woningen die er de dans ontspringen. Hoewel architect Dick Van den Dool hiermee allerminst de geschiedenis en de omgeving schoffeert.
Ontwerp vol verwijzingen naar de geschiedenis
Het moet gezegd: het vergt op z’n minst een flinke dosis lef om met een hedendaags ontwerp als dit het strenge beeldkwaliteitsplan uit te dagen. En toch had de architect een sluitend verhaal, want zijn ontwerp verwijst op heel wat vlakken naar de rijke geschiedenis van de ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’.

Architect Dick Van den Dool: “Het platte dak verwijst naar de bunkers van vroeger en houten verticale gevelbekleding doet denken aan de gevechtsschermen waarachter schutters destijds konden schuilen. De Cilium klapluiken van Renson lijken dan weer sterk op de luiken die opengeklapt werden om de kanonnen in stelling te brengen of om schietposities in te nemen.”

Klapluiken gericht op slot Loevestein
De 3 woningen die Dick Van den Dool ontwierp - waaronder zijn eigen woning - liggen als het ware pal in de vuurlinie van Slot Loevestein dat aan de horizon opdoemt, en dus wou de architect specifiek met de Cilium klapluiken werken, als knipoog naar de middeleeuwen. “Dat die hier als het ware recht op Slot Loevestein gericht zijn, maakt het des te symbolischer.” Maar dat het net de zuidgevel van de woning is die op het Slot uitkijkt, argumenteert net zozeer de keuze voor dit soort dynamische zonwering. Strak in lijn met de aluminium lamellenstroken in de gevel vallen die luiken in gesloten stand niet op. Bij laagzittende zon voorkomen de lamellen in die stand dat je binnenshuis verblind wordt terwijl de zonnewarmte toch optimaal te benutten blijft. Volledig opengeklapt zorgen die in de zomer als luifel boven het raam dan weer voor voldoende beschaduwing bij hoogstaande zon, terwijl je toch het zicht naar buiten behoudt.

Inbraakwerend en windbestendig
“De Cilium klapluiken zijn zo ontworpen dat die in een slot vallen bij het dichtgaan”, vult Hans Bannink (Technisch-commercieel adviseur Renson) aan. “Dat is niet alleen op het vlak van inbraakwerendheid een extra troef, maar het voorkomt ook dat de luiken ooit kunnen gaan klapperen door de wind.”

Renson Cilium: de eerste residentiële toepassing
Hans Bannink: “De Cilium klapluiken werden door een architect bedacht voor een project in Oostenrijk. Renson werkte het idee verder uit en tot dusver werd dit enkel toegepast in de kantoor- en industriebouw. Maar nu is daar met deze residentiële toepassing in Nederland dus verandering in gekomen. Logisch ook, want als architect heb je mogelijkheden zat met deze klapluiken. Standaard zijn ze uitgevoerd met de Sunclips 96 lamellen, maar even goed kunnen de frames ook bekleed worden met lamellen in trespa of hout, zolang dat maar beperkt blijft tot 40 kg per luik.”

Bekijk de videoreportage (3'52") over dit project hier.

Locatie

Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun brochure gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Wanneer je brochures downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Stel jezelf kort voor! Dan weet het betreffende bedrijf wie hun model gedownload heeft.
Wil je niet bij elke download jouw gegevens in hoeven voeren?
Klik dan hier om in te loggen. Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Downloaden
Wanneer je modellen downloadt op Architectenweb.nl worden relevante gegevens van jou – zoals jouw naam en e-mailadres – met het betreffende bedrijf gedeeld. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.

Neem contact op met Renson

Je bent momenteel niet ingelogd. Hierdoor is het alleen mogelijk om meer informatie per e-mail op te vragen. Wil je liever gebeld worden of documentatie per post ontvangen? Klik dan hier om in te loggen.
Heb je nog geen account? Maak dan hier een gratis account aan.
Voornaam
Achternaam
E-mailadres
Opmerkingen
Bij iedere aanvraag worden relevante gegevens van jou gedeeld met het betreffende bedrijf. Meer hierover lees je in ons privacybeleid.
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan