Copyright: Cores Development
Copyright: Cores Development
Copyright: Cores Development
Copyright: Cores Development
Copyright: Cores Development
Copyright: Cores Development

Voormalige fabriekslocatie in Mechelen wordt groene woonwijk

9 januari, 10:59
De Belgische stad Mechelen heeft haar goedkeuring gegeven aan de transformatie van een voormalige industrieel terrein naar de nieuwe woonwijk Wattland met bijna 200 woningen. Bij de herontwikkelingsplannen van Cores Development zijn de architectenbureaus HUB, Bontinck A&E, dmvA, OKRA landschapsarchitecten en Atelier Ruimtelijk Advies betrokken.

Om in het sterk groeiende Mechelen tegemoet te komen aan de grote vraag naar woningen ondergaat het industriële gebied Keerdok een metamorfose naar een nieuwe en groene stadswijk, vlakbij het centrum van de stad. In totaal moeten in het Keerdok ongeveer 570 woningen, een stadspark, bos, vernieuwde kades en een centraal ontmoetingsplein worden gerealiseerd.

Ontwerp Wattland
De vergunning voor woonwijk Wattland betekent een belangrijke stap in de transformatie van het Keerdok. Op het voormalige terrein van gas – en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius komen 197 appartementen, verspreid over tien gebouwen. Het beschikbare gebied beslaat ruim twee hectare. Projectontwikkelaar Cores Development wil komend najaar de bouwwerkzaamheden starten. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2026 opgeleverd.

Het Antwerpse architectenbureau HUB heeft, gebaseerd op het masterplan van BUUR, het stedenbouwkundig ontwerp voor de wijk gemaakt. Samen met de architecten van de bureaus Bontinck A&E en dmvA werkt HUB de verschillende gebouwen architectonisch verder uit. OKRA landschapsarchitecten ontwerpt, in samenwerking met studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies, alle groenzones en de openbare ruimte.

Variatie in woningen
Een nieuwe centrale weg, de Antonia Wolversstraat, splitst Wattland op in een noord – en zuidzijde. Aan de zuidzijde van de wijk komen drie gebouwen met ruime en luxueuze appartementen en penthouses. Aan de noordzijde, langs de toekomstige stadsboulevard, hebben de gebouwen elk een eigen karakter en vormen tegelijkertijd een harmonisch architecturaal geheel. Deze bieden plaats aan een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, alsook duplexappartementen voor co-housing en een kantoorruimte.

Centraal in de ontwikkeling komen ruime ééngezinswoningen, appartementen, ruime duplex-penthouses en een multifunctionele ruimte. Zij kijken uit op én hebben directe toegang tot de groene binnentuinen, legt Cores uit. Een ondergrondse parkeergarage biedt 158 autoparkeerplaatsen en - boxen, alle voorzien van bekabeling voor laadpalen. Voorts beschikt Wattland over 661 ruime, vlot bereikbare fietsparkeerplekken.

Van steen naar groen
Volgens Cores wordt de woonwijk volledig gasvrij dankzij energieopslag in de bodem (met gesloten systeem) en luchtwaterwarmtepompen. Voorts worden zonnepanelen en (optioneel) domotica toegepast. Materialen die vrijkomen bij de sloop van de bestaande gebouwen worden zoveel mogelijk ‘geoogst’. De inzet is om het steenachtige bouwpuin te gebruiken als eerste funderingslaag voor nieuwe gebouwen en wegen.

De Fluvius-locatie is nu nagenoeg geheel verhard, vertelt de projectontwikkelaar. De nieuwe woonwijk wordt daarentegen een ‘groene oase’, waar slechts 30% van de oppervlakte bebouwd is. Het zuidelijke deel wordt volledig ingericht als ‘wetlands’; anticiperend op het veranderende klimaat fungeert deze groenzone – groter dan een voetbalveld – moet deze plek regenwater verzamelen en laten infiltreren in de bodem.

Ook groendaken bufferen het regenwater en meerdere regenputten maken hergebruik van hemelwater mogelijk. Het vele groen zal volgens Cores ook bijdragen aan het temperen van een hitte-eilandeffect. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen in zowel de Wetlands als elders op het terrein tientallen nieuwe bomen en natuurlijke speelelementen bij. Centraal komen, naast het publieke plein, ook twee collectieve binnentuinen voor de bewoners van Wattland.

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan