Voormalige fabriekslocatie in Mechelen wordt groene woonwijk
9 januari 2024, 10:59
De Belgische stad Mechelen heeft haar goedkeuring gegeven aan de transformatie van een voormalige industrieel terrein naar de nieuwe woonwijk Wattland met bijna 200 woningen. Bij de herontwikkelingsplannen van Cores Development zijn de architectenbureaus HUB, Bontinck A&E, dmvA, OKRA landschapsarchitecten en Atelier Ruimtelijk Advies betrokken.
Om in het sterk groeiende Mechelen tegemoet te komen aan de grote vraag naar woningen ondergaat het industriƫle gebied Keerdok een metamorfose naar een nieuwe en groene stadswijk, vlakbij het centrum van de stad. In totaal moeten in het Keerdok ongeveer 570 woningen, een stadspark, bos, vernieuwde kades en een centraal ontmoetingsplein worden gerealiseerd.
Ontwerp Wattland
De vergunning voor woonwijk Wattland betekent een belangrijke stap in de transformatie van het Keerdok. Op het voormalige terrein van gas ā en elektriciteitsnetbeheerder Fluvius komen 197 appartementen, verspreid over tien gebouwen. Het beschikbare gebied beslaat ruim twee hectare. Projectontwikkelaar Cores Development wil komend najaar de bouwwerkzaamheden starten. De eerste woningen worden naar verwachting eind 2026 opgeleverd.
Het Antwerpse architectenbureau HUB heeft, gebaseerd op het masterplan van BUUR, het stedenbouwkundig ontwerp voor de wijk gemaakt. Samen met de architecten van de bureaus Bontinck A&E en dmvA werkt HUB de verschillende gebouwen architectonisch verder uit. OKRA landschapsarchitecten ontwerpt, in samenwerking met studiebureau Atelier Ruimtelijk Advies, alle groenzones en de openbare ruimte.
Variatie in woningen
Een nieuwe centrale weg, de Antonia Wolversstraat, splitst Wattland op in een noord ā en zuidzijde. Aan de zuidzijde van de wijk komen drie gebouwen met ruime en luxueuze appartementen en penthouses. Aan de noordzijde, langs de toekomstige stadsboulevard, hebben de gebouwen elk een eigen karakter en vormen tegelijkertijd een harmonisch architecturaal geheel. Deze bieden plaats aan een-, twee- en drieslaapkamerappartementen, alsook duplexappartementen voor co-housing en een kantoorruimte.
Centraal in de ontwikkeling komen ruime ƩƩngezinswoningen, appartementen, ruime duplex-penthouses en een multifunctionele ruimte. Zij kijken uit op Ʃn hebben directe toegang tot de groene binnentuinen, legt Cores uit. Een ondergrondse parkeergarage biedt 158 autoparkeerplaatsen en - boxen, alle voorzien van bekabeling voor laadpalen. Voorts beschikt Wattland over 661 ruime, vlot bereikbare fietsparkeerplekken.
Van steen naar groen
Volgens Cores wordt de woonwijk volledig gasvrij dankzij energieopslag in de bodem (met gesloten systeem) en luchtwaterwarmtepompen. Voorts worden zonnepanelen en (optioneel) domotica toegepast. Materialen die vrijkomen bij de sloop van de bestaande gebouwen worden zoveel mogelijk āgeoogstā. De inzet is om het steenachtige bouwpuin te gebruiken als eerste funderingslaag voor nieuwe gebouwen en wegen.
De Fluvius-locatie is nu nagenoeg geheel verhard, vertelt de projectontwikkelaar. De nieuwe woonwijk wordt daarentegen een āgroene oaseā, waar slechts 30% van de oppervlakte bebouwd is. Het zuidelijke deel wordt volledig ingericht als āwetlandsā; anticiperend op het veranderende klimaat fungeert deze groenzone ā groter dan een voetbalveld ā moet deze plek regenwater verzamelen en laten infiltreren in de bodem.
Ook groendaken bufferen het regenwater en meerdere regenputten maken hergebruik van hemelwater mogelijk. Het vele groen zal volgens Cores ook bijdragen aan het temperen van een hitte-eilandeffect. De bestaande bomen blijven waar mogelijk behouden en er komen in zowel de Wetlands als elders op het terrein tientallen nieuwe bomen en natuurlijke speelelementen bij. Centraal komen, naast het publieke plein, ook twee collectieve binnentuinen voor de bewoners van Wattland.