Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Begane grond
Copyright: dmvA
Eerste verdieping
Copyright: dmvA
Tweede verdieping
Copyright: dmvA
Dak
Copyright: dmvA
Doorsnede
Copyright: dmvA
Situatie
Copyright: dmvA
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Copyright: Sergio Pirrone
Begane grond
Copyright: dmvA
Eerste verdieping
Copyright: dmvA
Tweede verdieping
Copyright: dmvA
Dak
Copyright: dmvA
Doorsnede
Copyright: dmvA
Situatie
Copyright: dmvA

Uitbreiding voor kunstencentrum in Mechelen door dmvA

8 maart 2021, 16:32
Naar ontwerp van dmvA is het Mechelse kunstencentrum nOna uitgebreid met een tweede zaal en een multifunctionele hal op de plek van een voormalige drukkerij. Het architectenbureau heeft de uitbreiding opgevat als een aaneenschakeling van binnen- en buitenkamers, passend bij de vroegere morfologie van de locatie.

Kunstencentrum nOna In Mechelen kampte ruim twintig jaar geleden met ruimtegebrek. De bestaande art deco-theaterzaal voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. In 1999 ontstond het idee om op de aangrenzende locatie, voorheen in gebruik bij de Mechelse Drukkerijen, een tweede theaterzaal te bouwen.

In afwachting daarvan werd de drukkerij tijdelijk omgevormd tot drie oefenzalen. In 2016 startte de daadwerkelijke renovatie en bouw van de uitbreiding voor het kunstencentrum, vertelt architectenbureau dmvA. Het bureau heeft het ontwerp gemaakt in opdracht van Theater Teater

Grillig gevormd
De kavel ligt midden in een bouwblok en aan een middeleeuwse brandsteeg – een steeg tussen twee gebouwen die in geval van brand de achterzijde bereikbaar moest maken. In dit geval scheidde de steeg de bestaande en de beoogde locatie van nOna.

Het nieuwe gedeelte heeft dmvA ingebed in het stedelijk weefsel in de vorm van een reeks ‘binnen- en buitenkamers’. Hiermee heeft het architectenbureau ingespeeld op de grillige vorm van de kavel. Tegelijkertijd is de aaneenschakeling van binnen- en buitenruimten, elk met een eigen sfeer en materialiteit, een reactie op het amalgaam van tuinmuren en typisch Vlaamse koterijen.

Patio’s
Het architectenbureau creëerde zo drie patio’s als ‘stedelijke kamers’ rond de nieuwe theaterzaal en het forum. De zaal, het forum – een multifunctionele ruimte “met de allure van een markthal” – en de gedeelde receptie zijn gesitueerd binnen het bouwblok. De eerste patio ligt tussen de receptie en de brandstraatjes, die het binnengebied verbinden met de Begijnenstraat.

Een grote patio strekt zich uit als het verlengde van het forum. De derde, langwerpige patio zorgt voor de ontsluiting van de achterliggende artiestenfoyer. Binnen en buiten komen in nauwe relatie tot elkaar door de toepassing van gevelbrede openingen. In samenwerking met kunstenaar Nick Ervinck is de ommuring van de patio’s uitgevoerd met kunstzinnig metselwerk.

Zaal en gezicht
De nieuwe zaal is een multifunctionele betonnen doos, legt dmvA uit. De gevelbekleding in prefab betonpanelen is voorzien van verdiept liggende letters N O N A. Ze vormen uiteraard de naam van het kunstencentrum, maar zijn ook een verwijzing naar drukkerijverleden van de plek. In verband met de akoestische eisen is de theaterzaal uitgevoerd als een doos-in-doos.

Aan de Begijnenstraat is een nieuwe invulbouw gerealiseerd, die een gezicht geeft aan nOna en een koperkleurige poort vormt vanaf de straat naar het binnengebied. De ruime toepassing van glas zorgt voor een interactie met de stad, aldus dmvA. Ledlichtkranten geven de programmering aan op de gevel, zorgen voor levendigheid aan de straatkant en nodigen de voorbijgangers uit.

Duurzame inpassing
Duurzaamheid heeft het architectenbureau op verschillende wijzen betracht. Zo is het kunstencentrum, volgens de architecten als eerste gebouw in de Benelux, gerealiseerd in ‘groen’, circulair beton. Oude printplaten van de drukkerij – die nu elders in Mechelen is gevestigd – zijn gebruikt als wandbekleding in de sanitaire ruimten.

“Duurzaamheid begint echter met goede stedenbouw en doordachte ruimtelijke ordening”, stelt dmvA. Het bureau heeft de middeleeuwse brandsteeg tot ruggengraat van het project gemaakt  en als uitgangspunt genomen om het grote bouwblok weer doorwaadbaar te maken.

Met deze benadering herstelt het architectenbureau het netwerk van middeleeuwse stegen en doorgangen. Diverse stegen verbinden het kunstencentrum met de straat. Op termijn worden de Begijnenstraat en de IJzerenleen met elkaar verbonden, zoals ooit het geval is geweest.

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan