Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: architecten|en|en

Architecten|en|en realiseert schoolgebouw als driedelig maatpak

16 december 2020, 9:00
In het Noord-Brabantse Nuenen is het onalledaags schoolgebouw Het Mooiste Blauw met ingang van dit schooljaar in gebruik genomen. Het ontwerp van architecten|en|en refereert aan een lokaal iconisch gebouw en biedt tegelijkertijd maatwerk voor de onderwijsvisie van de gebruiker, een Jenaplanschool.

De vele kleurschakeringen in de blauwe kielen van de Nuenense boeren, mede ontstaan door slijtage, inspireerden ooit Vincent van Gogh en ontlokten hem de uitspraak ‘het mooiste blauw’. Nu is dat de naam van de jenaplanschool en haar gebouw, vertelt architecten|en|en.

Driedelig
Het nieuwe onderkomen van de school is gerealiseerd in de nieuwbouwwijk Nuenen-West. De nieuwe straten en gebouwen van de wijk refereren aan lokaal kenmerkende bouwwerken, om de nieuwbouwwijk te verbinden met de Nuenense historie. Dat geldt ook voor schoolgebouw Het Mooiste Blauw.

Het gebouw is ontworpen als een combinatie van drie volumes, gebaseerd op de gebouwenreeks van de karakteristieke Opwettense Watermolen – circa 1884 geschilderd door Van Gogh. Centraal ligt een volume met de binnen- en buitendeel. Aan weerszijden liggen de twee leshuizen waarin de onder-, midden- en bovenbouw elk hun eigen plek hebben.

De drie gebouwdelen zijn aan de buitenzijde duidelijk leesbaar en tegelijkertijd onderling verbonden, legt het architectenbureau uit. Ze vormen een samenhangend geheel dat meer is dan de som der delen, aldus architecten|en|en.

Prikkelend en geborgen
Het gebouw biedt een leeromgeving waarin de zintuigen geprikkeld worden en de kinderen, in lijn met de onderwijsopvatting, ruimte krijgen om spelenderwijs te leren en de wereld te ontdekken. Het is een vriendelijke omgeving, maar ruwe randjes mogen, vertellen de architecten. Dat uit zich onder meer in de afwerking en het materiaalgebruik.

De buitenzijde is ongepolijst, met ruw hout, golfplaat, robuuste balken, rasterhekwerk en zand voor de deur. Er zijn ongedefinieerde hoekjes, de afwatering is in het zicht en er is een altijd open entree met kippen en konijnen. “Hier lokt het avontuur en mogen de handen vies worden.”

Als tegenhanger biedt de binnenzijde van de school een veilige haven. Hier kunnen kinderen zelfstandig werken op knusse en kleinschalige plekjes of met de stamgroep samenkomen in geborgen instructieruimten. Een zorgvuldige compositie van raampartijen omkadert het Nuenense landschap, zegt architecten|en|en. De connectie met buiten blijft behouden.

Deel
De buitendeel ligt aan de voorzijde en vormt de entree tot de school; hij dient als ontvangsthal en als thuis voor de schooldieren. Daarop volgt de binnendeel, geïnspireerd op de werkruimte in oude boerderijen en schuren. De ruimte heeft een laagdrempelige verbinding met buiten. In de niet-geklimatiseerde, transparante deel zijn ook binnen de seizoenen altijd te ervaren.

De binnendeel vormt het logistieke centrum en is een vrije ruimte voor samenkomst, spontaniteit en tal van activiteiten, uiteenlopend van optredens en presentaties, koken en musiceren tot de gezamenlijke weekopening en –sluiting.

Maatwerk voor methode
Beweging is de motivatie achter de indeling en inrichting van het gebouw en omgeving, met als streven een gezonde leeromgeving die leerlingen fris houdt, leggen de architecten uit. Een belangrijk onderdeel van de Jenaplanmethode is het werken met meerjarige stamgroepen, waarin groepsoverstijgend samenwerken wordt gestimuleerd.

Dit is op de plattegrond herkenbaar aan de belangrijke plaats die de clusters van onder-, midden- en bovenbouw innemen. Elke ‘bouw’ krijgt een eigen vleugel met naast thuisruimten voor de stamgroepen een gedeeld werklokaal waarin leerlingen uit verschillende klassen gemengd werken en zelfstandig een eigen werkplek kiezen.

Daarbij heeft elk werklokaal een rechtstreekse toegang tot een buitenruimte, als verlengde van het klaslokaal. Per les wordt er van werkplek gewisseld, zo wennen leerlingen aan zelfstandig werken, houden een divers ritme en blijven scherp, fris en in beweging.

Op die manier biedt het gebouw niet alleen een inspirerende omgeving, maar ook de specifieke functionele kaders aan de onderwijsvorm en het programma van de Jenaplanschool.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Nudus en Sweco Architects presenteren stedenbouwkundig ontwerp voor mogelijke nieuwe campus ASML

16 mei, 2:00

Antonia Schreiber wint Kazerne Design Award 2025 met circulair pleistermateriaal

15 mei, 12:15

Nai010 presenteert architectuurgids Gebouwen door Vrouwen in Rotterdam

15 mei, 11:31

AFFR biedt voorpremière van film Universal Language tijdens Rotterdam Architectuur Maand

15 mei, 10:15

Ministerie onderzoekt oorzaak van daling nieuwbouwvergunningen

15 mei, 1:29

PBL: klimaatplannen Hermans onvoldoende voor klimaatneutraal 2050

15 mei, 10:04

MOB erkent noodzaak Binnenhofrenovatie, maar hekelt geitenpaadjes

14 mei, 5:51

Aantal vergunningen voor tijdelijke woningen weer fors gestegen

14 mei, 9:39

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: aanleg windmolens op land stokt

13 mei, 12:03

Sociale veiligheid TU Delft volgens peiling nog ver te zoeken

12 mei, 5:20
Robert MuisRedacteur
Atag Nederland
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Kingspan Light & Air
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
Houthandel van Dam
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
VOLA Nederland BV
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Holonite B.V.
AXOR + hansgrohe
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2025 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan