Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: Open dag. St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: Open dag. St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: Open dag. St. Antonius Ziekenhuis
Copyright: Open dag. St. Antonius Ziekenhuis

Opdrachtgever St. Antonius: “Niet opnieuw wiel uitvinden”

27 september 2013, 16:07
“Als je de ‘best practices’ van alle ziekenhuizen combineert, dan heb je het optimale ziekenhuis”, stelt Walter Corsten, manager nieuwbouw van het St. Antonius Ziekenhuis. Steeds het wiel proberen uit te vinden is volgens hem niet nodig. Het St. Antonius Ziekenhuis, naar ontwerp van De Jong Gortemaker Algra architecten, opende vorige week haar deuren.
Tekst Naomi Cheung San

Over de samenwerking met De Jong Gortemaker Algra architecten is Walter Corsten zeer te spreken. Hij benadrukt dat de architect en de opdrachtgever ieder een eigen rol in het ontwerpproces heeft en dat de opdrachtgever eindverantwoordelijke is voor wat er gebouwd wordt.

“Net als bij de meeste projecten zat de architect bij het St. Antonius-project tot het definitief ontwerp aan tafel.” Hierna namen de opdrachtgever en de uitvoerende partijen het over. “Het is de taak van de opdrachtgever om vast te houden aan de kwaliteit, het budget en de opleverdatum. Met de eigen organisatie kunnen we de functionaliteit het beste bewaken.”

Evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit
Vanuit zijn ervaring als manager nieuwbouw en vastgoed &
techniek stelt Corsten dat architecten onmisbaar zijn voor de vormgeving en uitstraling van een gebouw, maar vindt hij ook dat architecten een beter evenwicht zouden moeten vinden tussen esthetiek en functionaliteit.

“Een ziekenhuis is zeer complex en de functionaliteit wordt vaak onderschat. Zelfs nu het St. Antonius in gebruik is, moeten we nog aanpassingen doen aan essentiële zaken die een goede bedrijfsvoering in de weg staan.”

St. Antonius Ziekenhuis Utrecht
Het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht biedt laagcomplexe zorg en vervangt de locaties Oudenrijn en Overvecht. Met een kankercentrum en een afdeling psychiatrie & psychologie maakt het deel uit van een omvangrijk zorgnetwerk met onder meer een topklinisch ziekenhuis in Nieuwegein en buitenpoliklinieken in Houten en Overvecht. Deze zorgspreiding past in het kader ‘profielziekenhuizen’ dat vanaf 2005 door de overheid wordt uitgedragen.

De plannen voor het St. Antonius Utrecht ontstonden al in 1998, maar vanwege een fusie met Mesos Medisch Centrum is pas in 2006 gestart met een herontwerp. “In de planning stond een volledig zelfstandig ziekenhuis, maar de fusie betekende een integratie van medische en ondersteunde diensten en dus een nieuwe functieverdeling”, vertelt Corsten.

Flexibiliteit en schaalbaarheid
Flexibiliteit, schaalbaarheid en (logistieke)
helderheid waren de belangrijkste uitgangspunten voor de nieuwbouw. Het gebouw heeft een kleinschalige opzet, maar is door middel van een gridstructuur makkelijk uitbreidbaar indien nodig.

“Om iedere vorm van onzekerheid bij de patiënt weg te nemen, streefden we naar korte lijnen en heldere logistiek”, aldus Corsten. “Alle poliklinieken zitten op één laag en de bezoekers- en personeelsstromen zijn duidelijk gescheiden door onder meer aparte ingangen.”

De rol van de opdrachtgever
Gedurende het ontwerpproces is veelvuldig met professionals uit alle beroepslagen van het ziekenhuis om de tafel gezeten, vertelt Corsten. “Het bestek is pas gemaakt nadat er vanuit iedere gebruikersgroep een handtekening op het definitief ontwerp was gezet.”

“De medisch specialist speelt daarbij een grote rol, aangezien zijn product gefaciliteerd moet worden. In mijn ervaring denken de meeste medisch specialisten ook wel vanuit de logistiek van de patiënt, aangezien ze deze zo goed mogelijk willen behandelen.”

Uiteindelijk is de opdrachtgever in samenwerking met het projectteam hoofdverantwoordelijke voor de patiëntenbelangen tijdens het bouwproces, stelt Corsten. Gelijkwaardigheid tijdens de bouwvergaderingen en een consistente visie zijn volgens hem essentieel om dingen gedaan te krijgen. “Zo hebben we het mogelijk gemaakt om het daglicht van de centrale lichtkap door te trekken in de zijtakken door de realisatie van tien patio’s met binnentuinen.”

Niet steeds opnieuw het wiel uitvinden
Het St. Antonius ziekenhuis is binnen budget gerealiseerd en oogt helder in zijn eenvoud. “Ik vind het doodzonde dat we bij elk ziekenhuis weer zelf het wiel uit willen vinden. In de voorfase wordt teveel tijd gespendeerd aan onder meer het interieur van de zorggerelateerde ruimtes.”

“Als je de ‘best practices’ van alle ziekenhuizen die de afgelopen tien jaar zijn gebouwd combineert, dan heb je het optimale ziekenhuis. Dit kan de aanloopkosten enorm drukken”, zegt Corsten. “Architecten blijven vaak te lang doorontwerpen.”

Toch vindt de manager niet dat overal dezelfde ziekenhuisgebouwen moeten komen. “Voor het St. Antonius maakte de architect eerst het structuurplan. Pas toen de locatie vaststond werd de vormgeving bepaald. Die vormgeving verschilt dus per context.”

Hoe denkt de nieuwbouw manager over de toename van relatief onervaren zorgarchitecten? “Het is goed om het ziekenhuis vanuit een breder perspectief te bekijken, dit stimuleert bestaande zorgarchitecten om zorgontwikkelingen te volgen. Het is uiteindelijk de verantwoording van de opdrachtgever om risico’s in te schatten en het project te sturen.”

Andere nieuwsberichten

Eerste steen gelegd voor ziekenhuis Jan Portaels in Vilvoorde

Gisteren, 16:52

Bouw woningbouwproject Dialogue in Werkstad Overamstel gestart

Gisteren, 16:49

MORE Architecture biedt een alternatief voor Chinese verstedelijking

Gisteren, 12:42

Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 bekend

Gisteren, 11:18

Bouwend Nederland wil harde afspraak over 100.000 vergunningen

Gisteren, 13:43

Zorgen wetenschappers om natuurplan biodiversiteit

Gisteren, 10:11

Zuid-Holland geeft kleine kernen meer ruimte om huizen te bouwen

11 oktober, 3:58

Kabinet: geld regio's voor voorbereiding spoorlijnen lang niet genoeg

11 oktober, 1:39

Praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen officieel gestart

11 oktober, 11:27

NVM wil dat omwonenden nieuwbouw minder bezwaar maken

10 oktober, 1:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan