Twee congressen over megastallen in Arnhem
13 juni 2008, 10:53
Hoewel er volgens het ministerie van Landbouw bij gemeenten en provincies onvoldoende behoefte is aan een congres over megastallen, doen voor- en tegenstanders er 18 juni hun zegje over op twee congressen.
Beide bijeenkomsten over megastallen zijn in Arnhem. De ene in congrescentrum Musis Sacrum, de andere in een speciaal voor deze gelegenheid opgezet tentenkamp pal naast het complex. Op beide locaties wordt ongeveer over dezelfde thema's gesproken: kansen en bedreigingen, duurzaamheid, inpassing in het landschap en juridische aspecten. Maar de insteek verschilt.
Milieudefensie schurkt met het 'Landelijk congres tegen veefabrieken' bewust dicht aan tegen het andere programma. ,,Wij zijn niet uitgenodigd bij het congres 'Megastallen: kansen voor milieu, landschap en welzijn?'. Vandaar dat we zelf iets doen. We zoeken niet de confrontatie, maar vullen aan'', licht initiatiefnemer Wouter van Eck, campagneleider van Milieudefensie, toe. Strobalen en ludieke Miss Piggies bewerken bij het tentencongres een landelijke sfeer.
,,Waar zij het hebben over hoe je een megastal moet bouwen, bieden wij de keerzijde aan. Bij onze workshop juridische aspecten legt 'milieujurist' Frank Scheffer uit op welke manieren je de komst van zo'n stal kunt tegenhouden. Lokale groepen kunnen daar hun voordeel mee doen'', stelt Wouter van Eck.
Deskundigen van de Dierenbescherming en Wageningen Universiteit laten hun licht schijnen over het verschijnsel megastal. En er is een debat tussen Tweede Kamerleden en Statenleden over de rol van de overheid. Topkok Eric van Veluwen verzorgt een biologische lunch en een kookdemonstratie.
Van Eck verwacht in Arnhem ook bezorgde bewonersgroepen. ,,Ze nemen een foto mee van een gebied in hun omgeving dat wordt bedreigd door de komst van een megastal. De foto's zijn dus van landelijke gebieden die we willen behouden.''
Milieudefensie opende al eerder het meldpunt varkensflats, zoals de megastallen ook wel worden genoemd, omdat de overheid geen overzicht kon geven van de bestaande plannen voor grote veebedrijven. Inmiddels zijn tachtig plannen bekend, aldus Milieudefensie. ,,Samen zijn die goed voor ruim 800.000 varkens en 5 miljoen kippen. Lokale uitschieters zijn Vroomshoop in Overijssel (drie etagestallen met in totaal 65.000 varkens), Middenmeer in Noord-Holland (1.620.000 slachtkuikens) en Grubbenvorst in Limburg (1.300.000 kippen en 35.000 varkens op verscheidene verdiepingen).''
Bron: ANP