Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten
Copyright: MONK architecten

Voorstel voor sociale woningbouw boven ruimtes voor makers in M4H

1 december 2022, 10:45
Op verzoek van makers die momenteel in M4H gevestigd zijn, heeft MONK architecten samen met ECHO Urban Design, ERA Contour en Fullhouse Vastgoed een voorstel ontwikkeld voor een hoogstedelijk gebouw waarin de makers kunnen blijven, zelfs gezelschap krijgen van andere makers, en daarboven ruimte is voor sociale woningbouw.

In de uiterst noordwestelijke hoek van M4H in Rotterdam, op de grens met Schiedam, hebben verschillende maakpartijen zich gevestigd in de oude gebouwen en loodsen die daar nu staan. Op verzoek van die makers heeft MONK architecten samen met ECHO Urban Design, ERA Contour en Fullhouse Vastgoed een voorstel ontwikkeld waarin die makers gezelschap krijgen van meer makers en onderdeel worden van een grootstedelijk bouwblok. De initiatiefnemers hebben het project ‘Skill City’ genoemd.

De locatie waar het hier om gaat ligt ingeklemd tussen de Schiedamseweg, met zijn trambaan, en een binnenhaven, waar de Floating Farm ligt aangemeerd. Volgens MONK architecten is het een ideale plek om het wonen en het werken elkaar te laten ontmoeten, iets wat de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam voor M4H ook voor ogen hebben.

Gelaagde en driedimensionale stad
In het voorstel voor de locatie blijven de bestaande loodsen behouden en worden die aangevuld met andere ruimtes voor makers, grotere en kleinere ruimtes, met verschillende verdiepingshoogtes. Hier en daar zijn bovenop die ruimtes nog extra lagen toegevoegd. Door de ruimtes casco op te leveren aan de makers, moeten deze betaalbaar voor hen blijven. 

Het idee is dat de ruimtes beheerd worden door een vereniging en dat de makers de ruimtes voor een voordelig tarief daarvan kunnen kopen. Uitgangspunt is dat ze daarbij per maand niet duurder uit zijn dan nu. Voorwaarde is wel dat ze de ruimtes, bij vertrek, ook weer terugverkopen aan de vereniging, waarbij de prijs alleen gecorrigeerd wordt op inflatie, meer niet. Volgens precies die prijs worden de ruimtes dan ook weer verkocht. Zo moeten de ruimtes ook op lange termijn betaalbaar blijven. Architect Casper Schuuring van MONK architecten noemt het een ‘pay it forward’-systeem.

Met elkaar vormen de ruimtes voor de makers een grote U. In het midden daarvan is een soort kas gedacht met een koffiebar / café waar makers en bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Bovenop deze gedifferentieerde laag met ruimtes voor maakpartijen is sociale woningbouw ontworpen. Deze is aan de noordzijde tot elf lagen hoog en aan de zuidzijde tot zeven lagen hoog. Zo valt voldoende daglicht het blok binnen.

Om er een dynamisch stuk stad van te maken heeft MONK architecten een driedimensionaal netwerk van straten, pleintjes en trappen ontworpen dat de ruimtes voor de makers en de woningen erboven op allerlei manieren met elkaar verknoopt.

Emancipatiemachine
“Terwijl we onze steden ‘mixen’ voor de hoogopgeleiden en kantoorbanen, snijdt het mes voor de lager opgeleiden aan twee kanten”, stelt MONK architecten. “Het werk verdwijnt naar buiten, omdat vakmanschap en extensieve bedrijvigheid het aflegt tegen woningbouw. En een woning wordt pas betaalbaar als je ver weg zit van de voorzieningen en de mogelijkheden, terwijl die juist voor lager opgeleiden zeer toegankelijk zouden moeten zijn.”

“Wij willen de stad weer zien als emancipatiemachine. Door een stedelijk complex toe te voegen, dat als een ecosysteem functioneert, om de gewone man en vrouw, en hun gezin, te laten floreren en groeien. Daarvoor zien wij vier pijlers: betaalbaar wonen, ruimte voor vakmanschap, bedrijfsopleiding, en stimulans en ondersteuning.”

Of het plan er komt is in eerste plaats afhankelijk van de gemeente Rotterdam, of die de kavel zal tenderen of niet, en wat voor grondprijs er gehanteerd zal worden.


Beluister ook het gesprek met architect Casper Schuuring van MONK architecten over het project in de Architectenweb Podcast.

Lees ook de tien principes om werken en wonen succesvol te mengen die uit het symposium hierover gedestilleerd konden worden.

Andere nieuwsberichten

Jolijn Valk gaat niet voor tweede termijn als BNA-voorzitter

27 januari, 3:11

OMA verbouwt museum voor Egyptische oudheden in Turijn

27 januari, 1:37

Site Practice en ZUS winnen prijsvraag Fritz District in München

27 januari, 10:43

Goirlese ontwerpbureaus nemen intrek in kantoorpand Black Barn

27 januari, 9:15

Staatssecretaris na rapport PBL: strengere regels voor kringloopeconomie

27 januari, 2:30

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

27 januari, 11:22

Invoering Omgevingswet opnieuw half jaar uitgesteld

27 januari, 9:48

Nieuwe directie en website voor Bureau B+B

26 januari, 3:36

Harbers kan stikstofkoop Schiphol nog niet stoppen, partijen boos

26 januari, 11:50

Deltacommissaris bepleit sturende rol voor water in bouwplannen

26 januari, 11:13
Michiel van RaaijHoofdredacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan