Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Plattegrond begane grond
Copyright: Studioninedots
Plattegrond vijfde verdieping
Copyright: Studioninedots
Doorsnede
Copyright: Studioninedots
Doorsnede
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Copyright: Peter Tijhuis
Oorspronkelijke situatie
Copyright: Stadsarchief Amsterdam
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Isometrie
Copyright: Studioninedots
Plattegrond begane grond
Copyright: Studioninedots
Plattegrond vijfde verdieping
Copyright: Studioninedots
Doorsnede
Copyright: Studioninedots
Doorsnede
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots
Copyright: Studioninedots

Kantoorpand Van Hallstraat Amsterdam getransformeerd tot woongebouw

25 november, 12:23
Op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam is een voormalig kantoorpand getransformeerd tot woongebouw. Naar ontwerp van Studioninedots zijn in het gebouw uit de jaren zestig 168 studio’s voor afgestudeerden en studenten gerealiseerd. De configuratie van de woningen is afleesbaar in de vernieuwde gevel.

Het door de architecten Ae.G. en J.D. Postma ontworpen Westerpark Industrie- en Handelsgebouw stamt uit 1964. Samen met twee voormalige, vooroorlogse fabriekspanden (in een ervan houdt NL Architects kantoor) vormt het een U-vormig ensemble. Het gebouw is niet alleen getransformeerd tot het nieuwe DC Van Hall, maar onderging ook een ingrijpende renovatie.

De vroegere vliesgevel is vervangen door een nieuwe gevel van metalen, gecoate elementen. Het effect van de nieuwe, donkerder gevel van DC Van Hall is tweeledig, meldt Studioninedots. Aan de ene kant sluit het gebouw qua ‘zwaarte’ nu beter aan bij de bakstenen gebouwen in de omgeving, anderzijds blijft het contrast met de bakstenen juist ook behouden.

De configuratie van de nieuwe appartementen is leesbaar in het verspringende ritme van de gevelelementen. De metalen elementen variëren onder invloed van het daglicht in kleur, zodat het gebouw gedurende de dag een wisselend aanzicht heeft. De verbreding van het grid en de ramen richting de hoek creëert een verschoven gevelritme.

De plint van het gebouw is ook vernieuwd, zij het wel met handhaving van diens open karakter. De etalages die vroeger aan de straat lagen zijn vervangen door nieuwe verdiepinghoge glazen wanden.

Herkenbaar
Het oorspronkelijke gebouw is op verschillende manieren herkenbaar gebleven in het ontwerp, laat Studioninedots weten. “We hebben de bestaande betonconstructie een nieuwe waarde gegeven, door deze juist zichtbaar te maken en te laten contrasteren met zowel de nieuwe gevel als de zachte materialisering van het interieur. De driedelige gebouwcompositie is behouden gebleven en ook de oorspronkelijke luifel over de aanliggende trottoirs is teruggebracht.”

“De betonnen kolommen, vloeren en plafonds geven de nieuwe gangen, studioappartementen en gemeenschappelijke ruimtes karakter. Het ruwe, ongepolijste beton wordt gecomplementeerd met een zacht kleurenpalet in de collectieve ruimtes en woningen. Met lijnen en patronen van buisverlichting hebben we de entrees en trapruimtes binnen en buiten herkenbaar gemaakt”, aldus Studioninedots.

Op de plek van het oorspronkelijke stenige parkeerterrein in de kern van het volume is een groene ruimte voor bewoners en omwonenden gerealiseerd. Het restaurant in de plint heeft ook een terras aan deze zijde. Naast de genoemde functies zijn in het gebouw werkruimtes en collectieve voorzieningen als een parkeergarage en een fietsenstalling gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

Gebouw door Kraaijvanger Architects markeert scharnierpunt Katendrecht

2 uur geleden

WeWantMore geeft modeboetiek ingetogen elegantie

Gisteren, 14:42

Ontwerpvisies voor renovatie en nieuwbouw Stadstheater Arnhem gepresenteerd

Gisteren, 13:42

Office Winhov herstelt verzekeringsbank Arthur Staal in oude luister

Gisteren, 11:37

BNO publiceert derde editie Dutch designers Yearbook

3 uur geleden

Politiek: stikstofruimte niet naar wegen of luchtvaart

4 uur geleden

Expositie over verleden en toekomst Zomerhofkwartier Rotterdam

4 uur geleden

Nieuw stadion Feyenoord City definitief van de baan

Gisteren, 15:59

Urgenda wil ‘mythes ontkrachten’ over wonen zonder aardgas

Gisteren, 11:02

Woonbond: verhuurders moeten van thermostaat afblijven

Gisteren, 09:27
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan