Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co
Copyright: NEXT architects en Christensen & Co

Winnend ontwerp van NEXT en Christensen & Co voor natuurinclusief Kindcentrum Cartesius

10 november 2022, 15:24
NEXT architects en Christensen & Co architects maakten het winnende ontwerp voor een duurzaam kindcentrum in de nieuwe wijk Cartesius in Utrecht. Het ontwerp organiseert het gecombineerde programma van basisschool, kinderdagverblijf en sporthal in een vloeiende spiraal rond een groen hart, binnen een compact en natuurinclusief gebouw.

Cartesius is een nieuwe stadswijk in Utrecht die verrijst op een voormalig bedrijventerrein van NS. Het ontwerp voor de wijk is gemaakt door Mecanoo en geïnspireerd op de zogenoemde ‘blue zones’, vijf gebieden in de wereld waar mensen opvallend lang leven en gezond ouder worden. Wat de vijf gebieden alle kenmerkt is voor de Utrechtse wijk vertaald naar vier thema’s: beweging, gezonde voeding, gemeenschapszin en zingeving & ontspanning.

Groen en gebouwen
Het Amsterdamse NEXT architects en Christensen & Co uit Kopenhagen hebben in hun winnende ontwerp voor Kindcentrum Cartesius eveneens de karakteristieken van de blue zones als uitgangspunt genomen en die “omgezet naar toepasbare termen voor opvang en onderwijs waarin natuur en duurzaamheid een belangrijke rol spelen.”

Het complex is onderdeel van de groene lus die de wijk straks omsluit; het vormt daarin een vrijstaand object waar de groene ruimte in, over en doorheen vloeit, aldus de architecten. In de architectuur gaat het gebouw tevens een dialoog aan het twee andere vrijstaande objecten in het gebied: woongebouw Solo van Zecc Architecten en de bestaande verkeersleidingpost van dJGA. De drie ontwerpen kenmerken zich alle min of meer door afgeronde hoeken, uitkragingen in de gevel en horizontaliteit.

Vloeiende beweging
Het ontwerp van het kindcentrum is gebaseerd op de doorlopende leerlijn, waarbij onderwijs en opvang samenkomen en er een vloeiende beweging wordt gecreëerd waarin de ontwikkeling van het kind centraal staat, leggen de architecten uit. De architectuur gaat mee in deze vloeiende beweging: het gecombineerd programma is in een spiraal rondom het groene hart georganiseerd.

Dit zorgt voor een vanzelfsprekende stroom door het gebouw en creëert tevens een veilige omgeving die de interactie tussen de gebruikers stimuleert. Tegelijkertijd heeft elke leeftijdsfase een eigen plek in het gebouw, die op logische wijze met de volgende fase is verbonden. De kwaliteiten van de onderwijsomgeving bewegen zo als het ware mee met het traject dat het kind in zijn schooltijd aflegt.

“De architectuur begeleidt de ontwikkeling van het kind door de verschillende leeftijdsfasen”, zegt architect Marijn Schenk van NEXT. “Hierbij kan een gebouw ook een pedagogische rol vervullen, met verschillende soorten ruimtes die kinderen uitdagen om te ontdekken. Met in het interieur heuvels om bovenop te komen en grotten die geborgenheid geven, en een vogelnest waar de oudste kinderen kunnen uitkijken over de stad.”

Kindcentrum Cartesius wordt een energieneutraal gebouw (ENG), aansluitend bij de ambitie van de gemeente om het duurzaamste en meest circulaire gebouw van Nederland te realiseren. De basisschool is ontworpen als een biobased constructie. Het gebouw krijgt een heldere identiteit en een duidelijke opzet, met herkenbare entrees.

Natuur beleven
Het landschap van de groene lus nemen de architecten mee omhoog om op het complex te laten overgaan in daktuinen. “Wat ons betreft houden het landschap en de groene lus niet op bij de gevels van het gebouw en stopt de leeromgeving niet bij het begin van het landschap”, zegt architect Mikkel Hermann Sørensen van Christensen & Co. “We zien juist kansen om gebouw en landschap sterk met elkaar te verweven.”

Het gebouw is natuurinclusief, waarbij de natuur op uiteenlopende plekken ervaarbaar wordt gemaakt, leggen de architecten uit. Het complex wordt voorzien van nestkasten, bijenhotels en tiny forests; de daktuinen omvatten moestuinen. Leerlingen en leraren zullen de natuur vanuit iedere plek kunnen zien en beleven.

Kindcentrum Cartesius is een project van de gemeente Utrecht en start in 2023 op een tijdelijke locatie. Oplevering van het nieuwe gebouw is gepland in 2025. Het winnende ontwerp is gemaakt door het NEXT en Christensen & Co, in samenwerking met Bureau B + B Stedebouw en Landschapsarchitectuur, Breed Integrated Design, Deerns, GGMR en Vitrivius Bouwkostenadvies.

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

10 minuten geleden

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan