Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra
Copyright: Stijn Poelstra

Zorggebouw met bewegingsvrijheid en ruimte voor de bewoners

5 augustus, 9:15
In opdracht van Atlant heeft KAW een nieuw zorggebouw voor honderd bewoners ontworpen. Bij het ontwerp voor het gebouw, dat is gerealiseerd in de bosrijke omgeving van Beekbergen, heeft het architectenbureau ernaar gestreefd de bewoners bewegingsvrijheid en ruimte voor zichzelf te bieden.

De bewoners van Marken Haven zijn aangewezen op (intensieve) verpleeghuiszorg vanwege chronisch psychische aandoeningen. Desalniettemin hebben zorggroep Atlant, die onder andere de locatie Marken Haven beheert, en KAW vrijheid als belangrijk thema voor het nieuwe zorggebouw willen nemen.

Binnenruimten en buiten
Elke bewoner heeft dan ook een ruim appartement met eigen sanitair en een eigen buitenruimte. Dat laatste is uniek bij dit soort gebouwen, meldt KAW. Voor de bewoners betekenen de buitenruimten “een stukje extra woning”. De cliënten wonen samen in groepen van tien en hebben een gezamenlijke huiskamer, waaraan eveneens een buitenruimte grenst.

Verder biedt het gebouw plek aan diverse faciliteiten, zoals een koffiecorner, activiteitenruimte en behandelruimten, gericht op bijvoorbeeld fysiotherapie. De woongroepen zijn gehuisvest in de twee- en drielaagse vleugels; centraal bevinden zich alle gemeenschappelijke ruimten. Vanuit deze ruimten kunnen bewoners naar een beschermde binnentuin of een wandeling maken over het terrein.

Met het oog op de doelgroep heeft KAW ervoor gekozen om een flexibel en zo open mogelijk hekwerksysteem van staalnetten te ontwerpen. Hierbij is het mogelijk om de buitenruimte volledig dicht te zetten of juist weer te openen wanneer dat nodig blijkt voor de bewoner, legt het architectenbureau uit.

Inpassing in omgeving
KAW heeft het gebouw zowel architectonisch als landschappelijk zorgvuldig ingepast in zijn omgeving, een beschermde natuurzone. In een masterplan heeft het architectenbureau de bestaande bomen opgenomen en ruimte vrij gemaakt voor een landschap met oorspronkelijke beplanting, zoals heide. Wadi’s zorgen voor de waterinfiltratie.

De zitjes op de balkons zijn vormgegeven als een uitsparing in houten blokjes, die per verdieping is verspringen ten opzichte van elkaar. Dit zorgt zowel voor een speels aanzicht als privacy voor de bewoners.

De combinatie van verduurzaamd hout, zachtrode baksteen voor de gevel en het beton van de balkons resulteert in een rustige uitstraling. Bovendien sluit Marken Haven hiermee aan bij de bestaande gebouwen van het nabijgelegen Markenhof, eveneens een locatie van Atlant.

Onderhoudsarm en energiezuinig
Voorts vergen de gevelmaterialen weinig onderhoud. Het gebouw wordt zonder gas verwarmd en gekoeld en presteert volgens KAW wat betreft energie 30% beter dan de huidige normen op het gebied van nieuwbouw. Daar dragen 450 zonnepanelen aan bij. 

Andere nieuwsberichten

Postpark van DELVA is een eerste stap in vergroening HS Kwartier

Vandaag, 11:25

Superimpose Architecture ontwerpt vergadercentrum in de kelder

Gisteren, 15:57

Restaurant Capital Kitchen prikkelt alle zintuigen

Gisteren, 12:48

Nieuw interieur van NN stelt circulariteit centraal

16 augustus, 2:31

NVDE: isolatie sneller terugverdiend door hoge energieprijzen

2 uur geleden

Minder omzet BAM door verkochte onderdelen, winst omhoog

Vandaag, 09:45

‘Stikstofgesprekken gaan nog te weinig over oplossingen’

Gisteren, 16:57

Lage waterstand mogelijk probleem voor Nederlandse bouw

Gisteren, 11:14

Vereniging Eigen Huis wil 10.000 betaalbare starterswoningen per jaar

16 augustus, 4:44

Bouwsector wil in gesprek Remkes aandacht voor eigen stikstofplan

16 augustus, 9:04
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan